Komiksy z Paseky se letos ponese lehce dívčí linka, na své si ale přijdou všichni

UKÁZKY > Nakladatelství Paseka již zveřejnilo ediční plán včetně komiksů na svých stránkách, ovšem jen na první pololetí. My vám přinášíme plán komiksů na celý letošní rok, a to včetně ukázek. Doprovodné texty jsme nechali bez úprav ve znění přímo od vydavatele. Slaďák se tak stává předehrou jednoho podzimního titulu, který lze navíc proložit májovým zen-komiksem, a Hilda získá několik kamarádek, ať už to budou skautský holky Lumberjanes či děvče Agnes.

Slaďák (únor)
Slaďák je roztomilá knížka, která spojuje ilustrovaný humor a komiks, a za 199 korun by si ji ideálně měl koupit každý druhý Čech, který uznává Valentýn a 1. máj a narozeniny a jmeniny a Vánoce. Za všechno hovoří, že ve hře byly i názvy Ňuňu nebo Cukrouši… Rozkošňácký komiks pro všechny zamilované, případně pro všechny škodolibé kámoše, kteří chtějí rozbrečet někoho po rozchodu. Philippa Riceová má obrovský talent v pár tazích zachytit něhu, teplo domova i každodenní intimitu. Je vidět, že ty situace má odpozorované ze života. A navíc její partner, kterému knihu věnovala, se jmenuje Luke Pearson a vymyslel Hildu. Světy Slaďáku a Hildy se občas prolínají, doporučuju znovu prolistovat třeba Hildu a Černého psa z druhého svazku…

Lumberjanes (Květen)
Nedokážete si představit, jak těžké bylo tenhle komiks tak dlouho tutlat, protože to je zkrátka věc, se kterou se chcete chlubit na každém kroku. Natož když po něm pravidelně virtuálně volá komiksový lid. Pět nejlepších kamarádek si chce užít léto na dívčím skautském táboře a utužit svoje přátelství, jenže jim plány neustále hatí tříoké lišky, vodní příšery nebo zdivočelí skauti z chlapeckého tábora. Naštěstí nemají problém tomu všemu nakopat zadek… Říkejte si Lumberjanes, jak chcete, třeba Hilda pro teenagery, Rychlé šípy pro 21. století nebo Pupíky pro hipstry. Původně to měla být minisérie, ale čtenáři si vydupali celou řadu, Lumberjanes samotné si zase vydupaly dvě Ceny Willa Eisnera nebo chystanou celovečerní adaptaci od studia 20th century Fox (ano, bojíme se). Pojedeme po jednotlivých svazcích stejně jako kolegové ve Spojených státech. A doufáme, že hildím tempem.

Zen žen (květen)
Výběr toho nejlepšího ze známého stripu, za který Lela Geislerová získala Cenu Muriel, vydáme ve spolupráci s Labyrintem, protože na jednoho nakladatele by to byl dost složitý projekt. V souboru bude asi 200 stripů a knize ponecháme netradiční formát vertikálního pruhu, jaký má Zen žen od roku 2010 v týdeníku Respekt.
 
Hilda a Kamenný les (srpen)
Je úžasné vidět, jak se z vaší srdcovky stává srdcovka tisíců dalších čtenářů. I díky chystanému seriálu má Hilda nakročeno k tomu, aby se stala novým Tintinem nebo Asterixem. Také v Česku už přecházíme na vydávání samostatných dílů, protože pátým albem se dostáváme na stejnou úroveň jako britští Nobrow. Proto máme radost, že tohle je asi nejlepší díl, ve kterém se toho děje hrozně moc: podstatně se rozšiřuje fikční svět, přichází emocionální drama mezi Hildou a maminkou a jsou tu zatím nejepičtější honičky a akční scény. A super je i to, co si Luke začíná kresebně dovolat v rámci dvoustránek. Laťku pro šestý díl si nasadil neuvěřitelně vysoko.

Sexkomiks (říjen)
Zatímco Slaďák ukazuje cudnou lásku bez sexu, ve francouzském bestselleru Sexkomiks nejde ani tak o lásku, jako spíš o sex (však se to taky nejmenuje Láskomiks). Ve zkratce se jedná o historii sexu, sexuality a intimity od pravěku po vize budoucnosti. Jestli mám přidat pár detailů, tak se dá říct, že tenhle ojedinělý nonficton komiks stopuje sexuální motivy v mytologii, náboženství, politice, umění, všímá si dobových zákazů a předsudků, historických přístupů k otázkám masturbace či homosexuality, proměn pojetí perverze a slasti… Ano, tímhle navazujeme spíš na Ekonomix než na linii komiksů pro holky a kluky. I když… Těšte se na 200 stran a formát A4.

Agnes a Sedmý host (listopad)
Na pohled viktoriánský komiks má prvky gotického románu, britské detektivky nebo duchařské historky. Nicméně svérázná a ironická Agnes pochází z Finska. Pokud se vám líbí makabrózní atmosféra Addamsovy rodiny, filmů Tima Burtona (když ještě točil dobré filmy) nebo surreálné výtvory Edwarda Goreyho, měl by se vám líbit i tenhle příběh s tajemstvím, který získal v roce 2015 Cenu Finlandia. Těšíme se, že Agnes vnese ještě větší pestrost mezi naše hrdinky.