Jaký byl rok 2016: Na co se těšit v roce 2017

ANKETA > Rok se rokem sešel a je tu opět tradiční anketa Komiksária. Znovu jsme se ohlédli za nejlepšími domácími komiksy, překladovými tituly, největšími událostmi, zahraniční produkcí i za tím (nej)horším, co rok 2016 přinesl. Letos přispěli (byť ne ve všech kategoriích) Jan Havlíček, Michal Jareš, Pavel Kořínek, Anna Křivánková, Milan Krejčí, Pavel Mandys, Tomáš Prokůpek, Martin Přibyl, Jan Samohejl, Martin Šust a David Zachoval.

Všechny části ankety najdete postupně zde.

JAN HAVLÍČEK
čtenář komiksů
Tento rok se nejvíc těším na poslední sedmou knihu scifíčka Valerian, Římské orly 5, Orbital 7, Urban 4, Luc Orient, Bernard Prince, Vasco, Meteor 19, Thorgal-Louve 7, Bunkr, Deadly Class, Hrabství Harrow, Outcast, Black science apod. Pokračování u westernů Undertaker, Komančé a Durango. Taky na závěrečnou třetí knihu Skladu glowného. To vše z polské strany, těch komiksů se tam odtajní ještě spousty. U amerického komiksu hlavně na nové věci od Image, některé nezačaly vůbec zle, např. Moonshine, Seven to eternity, Glitterbomb, Cannibal atd. V Čechách na pokračování sérií od Vertiga a další MDEKy. BBart snad vydá další knihy u Ságy, 100 nábojů a Gotham Central. Ve Francii se ještě uvidí, na to je ještě brzy. První letošní vlaštovkou je osmý díl u skvělého fantasy Wollodrin a v sedmém díle se po letech vrátí polská Marzi. Nový rok zatím nevypadá vůbec špatně. Jen té češtiny v něm bude zase pomálu, tam to ale doženu u beletrie.

MICHAL JAREŠ
historik komiksu
Tradičně Fantas: třetí díl monografie Patricka Rosenkranze The mythology of S. Clay Wilson s názvem Belgian Lace From Hell, kniha Billa Schellyho John Stanley. Giving Life to Little Lulu a první díl projektu Fantagraphics Studio Edition, ve kterém budou přetištěny neretušované původní kresby autorů s Fantagraphics spojených (první díl představí Jaimeho Hernandeze). D&Q: Terms and conditions je chystaná novinka R. Sikoryaka, to bude hodně výživné, plus Seth ohlásil Palookaville číslo 23.

PAVEL KOŘÍNEK
historik a teoretik komiksu
My Favourite Thing is Monsters of Emil Ferrisové (Fantagraphics), Igortovy Japonské zápisníky (Chronicle Books), třísetstránkový výbor z klasického stripu Otec a syn e.o. plauen (New York Review Comics). A z věcí chystajících se na český trh: Ghost in the Shell (Crew), Salvatore (Meander), Arab budoucnosti (Baobab), Lumberjanes (Paseka)… a cokoli od Nakladatelství Lipnik.

MILAN KREJČÍ
komiksový publicista a badatel
Z domácí produkce zahraničních komiksů se těším na dvě publikace z Crwe – Manarovo kultovní dílo El Clic (Klik), které jak doufám vyjde ve velkém formátu a Technokněží (Jodorowski/Janjetov) z MDEK. Rovněž jsem silně pozitivně naladěný na dvojku Grandville. No, a nejvíc si slibuji od souborného (?) vydání kreslených seriálů Miloše Nováka, jež se má podle kuloárových zvěstí objevit na pultech koncem roku. A jako každý rok se těším, že konečně vyjde poloutajené velkoformátové vydání Malého Nema od Winsora McCaye.

ANNA KŘIVÁNKOVÁ
překladatelka a japanoložka
Letos je toho docela hodně – zdá, že Toybox chystá zajímavý nový projekt komiksové učebnice, Paseka připravuje pořádnou nálož v podobě Slaďáku od Philippy Rice, nové Hildy a Lumberjanes, a komiksoví teoretici mohou zajásat nad novým počinem Před komiksem: Formování domácího obrázkového seriálu ve 2. polovině XIX. století od Tomáše Prokůpka a Martina Foreta. A i když bych neměla dělat reklamu vlastním překladům, nedá mi to a musím zmínit dvě klasické mangy, které nakladatelství CREW nachystalo na první polovinu roku 2017: přiměřeně nechutný horor GJO od Džundžiho Itóa (vyjde pod názvem Ryby: Útok z hlubin) a legendární Ghost in the Shell. 

PAVEL MANDYS
redaktor iLiteratura.cz
Na komiksy, o kterých nevím.

TOMÁŠ PROKŮPEK
editor sborníku AARGH!
Z titulů, jejichž plánované vydání jsem zaznamenal, jsem dost zvědavý na Lumberjanes z Paseky. Z těch, co už stačily vyjít, si pak velmi cením trilogie Nejisté domovy, která přináší tři skutečné příběhy lidí se zkušenostmi s pobytem v dětském domově nebo s pěstounskou péčí.

MARTIN PŘIBYL
editor Komiksária
Z domácí produkce třebas na mangy od Crwe (Ryby, Ghost in the Shell), Lumberjanes a další Hildu od Paseky a s něčím poutavým snad přijde i Menader. Mattottiho album Murmur mělo kdysi vydat nakladatelství Mot, leč ze záměru sešlo. Nyní vychází aspoň v angličtině spolu s albem Fires. Jinak si hodlám užívat další díly Corta Maltese a na podzim snad bude další Moebius. Z neznámých věcí mě teď zaujal Lovecraft v podání Japonce Gou Tanabeho – to by nemuselo být špatné.

JAN SAMOHEJL
redaktor Komiksária
Aktuálně se těším na snímek Lego Batman Film. Zcela jistě budu sledovat trafikový DC komiksový komplet. Před lety jsem nevěřil, že se tento prodejní model u komiksů z Marvelu dlouhodobě udrží a šeredně jsem se mýlil. V březnu si určitě ve stánku s novinami budu pořizovat Dlouhý Halloween. Špatný nebude ani měsíc květen, kdy má vyjít další svazek MDEK Život je džungle.

2 komentáře u „Jaký byl rok 2016: Na co se těšit v roce 2017“

  1. Harrow County se odehrává na jihu USA, mám ten dojem, takže to počítám bude pšík okres Harrow, než hrabství. Ale to jen pro ouplnost…

  2. Aha, já si to koupil od polského nakladatelství Mucha Comics, a ti si to přeložili jako Hrabství.
    Každopádně momentálně jde o jeden z nejlepších hororů od Dark Horse.

Komentáře nejsou povoleny.