Diskotéka Káji Saudka prošla rekonstrukcí

Filip Konečný představil další ze svých restaurátorských projektů Káji Saudka. Výsledkem je rekonstruovaná podoba plakátu Dynacord diskotéka z roku 1970 o rozměru A1 tištěná ofsetovým tiskem. Náklad činí 200 ks a cena 1000 Kč. O detaily si piště na lipstullian@centrum.cz.

Slova Filipa Konečného o projektu: Plakát Dynacord diskotéka je ze sběratelského hlediska jedním z nejcennějších a nejvyhledávanějších tisků Káji Saudka. Může za to jak jeho nedostupnost (známo pouze několik kusů od každé barevné varianty – cihlově červená a tmavě zelená), tak doba jeho vzniku, kdy byl autor na samém vrcholu své tvorby a samozřejmě také nepopiratelná typografická i výtvarná kvalita a s ní související hodnota tohoto plakátu.

Plakát vznikl jako propagace tehdy západoněmecké a dodnes existující firmy Dynacord, vyrábějící profesionální audio techniku, kterou v ČSSR tehdy používali jak hudební skupiny, tak DJs. Proto se ikonické logo firmy objevilo také na tomto plakátu, lákajícím návštěvníky na jedinečný taneční a hudební zážitek. Tomu zdatně konkuruje propracovaný portrét usmívající se dívky – DJky, držící v ruce vinylovou desku. Přední část šasí gramofonu Kája Saudek chytře vyčlenil pro informace o tom, kdy a kde se daná diskotéka bude konat, v tiskárně však tento nápad zřejmě nepochopili, a proto existují mezi sběrateli i plakáty s dole ponechaným volným pruhem, jak byla tehdy běžná praxe. To mohl být také důvod, proč plakát nakonec nebyl vytištěn na původní formát A1, ale na o něco menší formát B2 tak, aby se pod plakát tento pruh pro informace o akci vešel.

Kolem dívky pak křepčí dvě negativně nakreslené figury téměř totožného vzhledu, co se oblečení i délky vlasů týče, což byla zjevná narážka Káji na tehdejší módu hippies. Obě postavy mají dlouhé vlasy, kalhoty do zvonu a dlouhé košile. Jejich pohlaví tak autor pro jistotu odlišil pomocí značek na prsou, kombinujících symbol hippies se symboly pohlaví muže (vlevo) a ženy (vpravo).

Proč „novotisk“ Dynacord diskotéky? Již dlouho mne nebavila nedostupnost tohoto tisku a nemožnost ho tak dostat do sběratelských kruhů. Přitom v případě Káji Saudka jsou právě sběratelé nositeli jeho výtvarných myšlenek a činů. Kájův věhlas nevznikl na perech kunsthistoriků, o jeho díla neusilují největší galerie v Česku, natož v zahraničí. Pokud se setkáte s Kájovou výstavou dnes, buďte si jisti, že se jedná o aktivitu rodiny, přátel a obdivovatelů, nikoli pracovníků ministerstva kultury. V tom se bohužel i osmadvacet let po listopadu 1989 nezměnilo vůbec nic. Co se však změnilo, jsou ceny, za které se dnes s dílem Káji Saudka obchoduje. Ano, byli to opět fanoušci a obdivovatelé Káji Saudka, kteří ho alespoň cenou kreseb a maleb dostali do společnosti těch nejuznávanějších českých výtvarníků. Na zhodnocení takzvaných „uměleckých“ kruhů Kája Saudek však stále čeká.

Plakát je vytištěn ofsetovou technikou v původním zamýšleném formátu A1 dvěma precizně separovanými barvami. Pro co nejlepší výsledek byly kombinovány obě předlohy, jak ta originální, tak původní tisk z roku 1970. Originál utrpěl zubem času, kresba byla díky zlomům papíru na jeho okraji často přerušená, někde chyběla úplně. Utržené fragmenty obou předloh byly mezi sebou vzájemně doplněny. Část kresby, která byla uříznuta v tiskárně, již díky dostupnosti originální předlohy na novotisku nebude chybět.

Limitovaný náklad 200 kusů tohoto dnes již kultovního plakátu budiž malým poděkováním všem, pro které se stal Kája Saudek součástí jejich života a kterým tento tisk ve sbírce doposud chyběl.

4 komentáře u „Diskotéka Káji Saudka prošla rekonstrukcí“

  1. Plakát je ve skutečnosti mnohem lepší než na fotkách.Dobrá práce,gratuluju….Marek SX

  2. Zdravím ,měl bych zájem o tento plakát,za kolik by byl k mání?

Komentáře nejsou povoleny.