KOMA: mezinárodní komiksový festival

KOMA: mezinárodní komiksový festival
3. ročník
5. – 8. 10. 2017
Malá Amerika, Brno

TISKOVÁ ZPRÁVA > Již třetí ročník mezinárodního komiksového festivalu KOMA se bude konat ve dnech 5.–8. října 2017 v Brně na Malé Americe.

Letošní hlavní téma se soustředí na propojení komiksu a hudby/zvuku.

Festival přinese návštěvníkům výběr z komiksové tvorby českých a zahraničních autorů. Vedle „četby a poslechu“ se můžete těšit na na nové komiksy, výstavy, besedy, živé malování, křty knížek, promítání krátkých animovaných filmů, live battle ilustrátorů, knižní trh apod.

Hudba a komiks. Spojení komiksu a animace se světově známými hudebními skupinami. Gergely Oravecz (H) představí svůj komiks

The Scrolls of Faith no More: Scroll One  jako vůbec první komiksové zpracování historie slavné americké kapely.

Animátor Balázs Gróf (H) zase uvede své videoklipy pro americkou death metalovou legendu The Obituary.

Své práce pro hudební skupiny Animé, The Pooh a Tibet vystaví Tomáš Kučerovský (CZ) spoluzakladatel Aarghu nejdéle vycházejícího komiksového sborníku po roce 1989 u nás.

Těšit se můžete na průřez tvorbou uznávaného polského autora Przemysława Truścińského (PL) s jeho typickou agresivní kresbou plné emoce a sureálných vizí.

Komiks Toy Box (CZ) se objevil mezi dalšími osmi vybraných evropských autorů, kteří v projektu Designing New Europe přinášejí osobité pohledy na současnou Evropu. Festival KOMA je jednou ze zastávek výstavy, která putuje po velkých městech Evropy.

Rakouské umělecké seskupení a nakladatelství Tonto, které spojuje výrazné grafické pojetí komiksu, vystaví soubor děl, které prolínají text a kresbu s hudebními motivy. Prezentovány budou také jejich nové knihy Das Was Bleibt (Co zbývá) a Genug ist Genug (Dost znamená dost).

DRAWetc. vs Hearts of Creation BRNO vs PRAHA Brňáci! Pražáci! Kdo je lepší? Kdo koho porazí? Je horší říkat „knedlek vole“ nebo nemít metro? Ilustrátorský battle naživo! Epickej souboj, kterej to všechno rozhodne!

MENU
Soma Sebesvari (H) představí další číslo svého zinu So What s tématem radosti a slasti hudby. Svou současnou tvorbu Strážce majáku vystaví Juliána Chomová (CZ).

Laydeez do Comic Prague (LDC) – představí sympozium českých komiksových autorek na téma Princezny: štastně až navěky? Je představa ženy jako krásné, milé a šťastné princezny opravdu skutečná? Štěpánka Jislová (CZ) jedna ze zakladatelek české pobočky mezinárodní sítě LDC bude přednášet na téma procesu vzniku komiksu od prvotní myšlenky k vydání, to celé v duchu otázky: Sníte o tom, že budete na Comic Conu v San Diegu podepisovat předsádky vašich komiksů?

Do dvou hudebních žánrů nás zavede Artúr Haránt (H). Nejprve svým komiksem Jazz, který vznikl jako vizuální překlad básně Árvo-Szábo Pétera a následně komiksem Bluestrip jako souborem „bolestných“ slovních hříček plných postav bluesových muzikantů.

Festival dává prostor také odborné teorii komiksu. Známý historik komiksu Tomáš Prokůpek (CZ) představí první díl dvoudílné publikace Příběhy československého komiksu. Patnáct biografických medailonů komiksových kreslířů z 1. pol. 20. století. Pavel Kořínek (CZ)bude hovořit o Puňtovi jako zapomenutém českém komiksovém hrdinovi. O něm také představí dvojdílnou monografii, kterou připravoval se svou ženou Lucií Kořínkovou.

Malovaní komiksových kreslířů naživo propojené s mluveným slovem, s vyprávěným příběhem, se Storytellingem!

To nejlepší z animovaného filmu s hudební tématikou uvidíte v rámci Best of Fest Anča 2017.

Vendula Chalánková (CZ) – Zpívejte s námi – představí se knižně-hudební projekt, jehož cílem bylo nové zpracování celkem 35 lidových písní v podání Kühnova dětského sboru. Vendula Chalánková nejenže knihu ilustrovala ale vybrané písně převedla do celkem 12 animovaných příběhů.

Pro malé a velké návštěvníky jsou připravené dílny, kde si můžete vyzkoušet svou zručnost a fantazii. Jednu z dílen, kde si budete moci zavzpomínat na svou vlastní hudební historii, povede londýnský komiksový autor Matt Boyce (GB). Jak fungují různé typy komiksových postav vysvětlí Toy Boy nejen zkušenějším autorům komiksu, ale i široké veřejnosti. Dílna založená na Pop Book – pohyblivém čtení vám zprostředkují Anička Kucharčíková a Jana Vobořilová z Fakulty designu Ladislava Sutnara v Plzni a nesmrtelní Al Weat Bigbít and Lukíni Paganini (všichni CZ).

Opět jsme připravili festivalové knihkupectví s nabídkou velkého množství starších i nových, domácích i zahraničních komiksů.

Pravidelně aktualizovaný program naleznete na facebooku http://www.facebook.com/festivalKOMA/?fref=ts
a na festivalovém webu www.festivalkoma.cz

Všechny festivalové akce jsou pro návštěvníky volně přístupné a zdarma!

Těšíme se na Vás na Malé Americe v Brně!