Komiksová mrtvola

RECENZE > Vypadá to, že už se běžný superhrdinský koncept přejedl nejen běžnému čtenáři, ale i běžnému scénáristovi. Jeff Lemire tak po nedávné Černé palici opět nabízí do Čech jiný pohled na žánr nadlidí. Jak se mu tedy „temný a srdcervoucí příběh“ vydařil?

Laskavý nerd na úvod odpustí, že jsem si tuto knihu vybral k recenzi zrovna já. Černá palice je u mě pořád v seznamu Chci si přečíst a z předchozích Lemirových prací znám pouze útržky nového Old Man Logana. Nemohu tedy naplno zařadit dílo do kontextu ostatních autorových komiksů, pouze vím, že se Jeff o alternativní superhrdiny pokouší po několikáté. Ať už je zkouší zasadit do neobvyklého prostředí, nezvyklého běhu událostí, nechává je netradičně uvažovat, nebo, jako tentokrát, zkoumá dopad superlidí na lidi normální. Ano, v rámci komiksu samotného nic převratného, ale každý autor zpracuje látku jinak.

To, že se komiks točí kolem mrtvé superhrdinky, jejíž tělo najde partička dětí, není žádný spoiler. Kniha sama na toto láká, děj je zřejmý z obálky i z anotace. Z tohoto důvodu by nemělo nijak vadit, že knihu vezme do rukou nejen někdo, kdo nezná autorovu předchozí práci, ale třeba i někdo, kdo neholduje superhrdinskému komiksu obecně. Autor očividně cílil na co největší publikum, protože co už přitáhne lidi více než smrt? Čtenář chce vědět všechno: Jak se to stalo? Co tomu předcházelo? Jaké to má následky? Je to vůbec důležité? Lemire není žádný začátečník a nedočkavým komiksákům odpovědi na otázky dávkuje střídmě. I když na nás mrtvolka vykoukne na první straně jako lákadlo, protagonisty knihy jsou děti. Ale ačkoliv se nám Jeff snaží celkem jasně naznačit, koho máme mít rádi a koho ne, aby nás na konci knihy mohl o to více šokovat, nějak se mu to nedaří. Děcka mají různorodé osobnosti i problémy a je mezi nimi pozoruhodná chemie. Ale stejně jsou všichni tak nějak spratci a měl jsem problém si oblíbit aspoň jednoho. Jména postav mi vypadla z paměti ihned po dočtení. Chápu i tu snahu o co nejrealističtější chování a podivně rozhašené (ne)kamarádské vztahy, ale oblíbit si i průměrnou bandu dětí je poměrně problém, i když se vám zrovna neperou nad mrtvolou.

Plutona samotná je… je superhrdinka. Jenže je vykreslená jen o trochu zdařileji než Koplův Zázrak. Má mizerné zaměstnání a kvůli své dceři nestíhá superhrdinskou práci a obráceně. Čili to ji činí lidskou, ergo proto ji máme litovat. Protože má na hovno práci, nestíhá dceru a lítá po nocích, kde bojuje s kdejakým chacharem ve zvířecím oblečku, z nichž ji ale žádný nemůže porazit, protože ona je prostě nejsilnější. Jo a nesmí zabíjet. Protože to slíbila dceři a protože je Batman. Asi. Story je až příliš prvoplánová a hrající na city. Části s Plutonou se sice snaží být lehce sebeironické, aby tento průšvih zmírnily, ale nijak to nepomáhá. A o to horší je, když se dozvíme hlavní plot twist, na který potom čekáme ještě celou kapitolu, abychom mohli udělat: „No páni!“

Plutona není hlavní postavou komiksu a funguje spíše jako spouštěč událostí. Ale komiks se pořád jmenuje Plutona. A ne Děti najdou Plutonu. Čtenář tak nějak čeká, že se o světě superhrdinů dozví víc. Místo toho dostane teenagerské drama. A ono sice není špatné, ale je dlouhé, úmorně dlouhé na tu trošku věcí, které se v něm mají odehrát. První zvrat očekáváte (protože vám ho krucinál pěkně poví dopředu) a ten druhý prostě není tak úžasný. Není tak závratný. A je vám ve výsledku ukradený, protože kniha končí. Žádný další dopad to nemá, nic to neovlivní, žádné poučení z toho neplyne. Ale není to ani třeskuté.

Nechci na Plutonu pouze dštít síru, ale nedaří se mi to. Ta kniha mě v záplavě jiných zaujala skvělým nápadem s úžasným potenciálem. Ten bohužel zůstal nevyužitý. Kresba neurazí, postavy vizuálně odpovídají svým osobnostem. Barvy jsou příjemně tlumené, což sedí k příběhu, ale občas vše působí příliš strnule a ploše. Děti jsou vykresleny realisticky, ale dělá je to nesnesitelnými. A pointa je na knihu, která stráví tolik času prokreslováním charakterů, příliš prázdná. Mnohem silněji by pravděpodobně působila v krátké povídce, a ne v příběhu o pěti kapitolách a sto padesáti stránkách. Přesto vyzývám – přečtěte si. Třeba vás na komiksu bude bavit právě to, co mě iritovalo.

Plutona
scénář: Jeff Lemire, Emi Lenox; kresba: Jeff Lemire, Emi Lenox
Crew, 2018, 152 stran, 399 Kč
záznam v ComicsDB