Táborová četba

RECENZE > Všichni tak nějak tuší, co by měl nabídnout druhý díl jakékoliv série. Měl by být větší, epičtější, dobrodružnější, zábavnější, jednoduše, pokud se vám to minule líbilo, chcete teď dvakrát tolik. A jelikož první díl Záleskautek působil v českých luzích a hájích jako návrat klubáckého komiksu a zároveň jako vstupní brána mladých slečen do obrázkového média, je logické, že se tu najde dost čtenářů i čtenářek, kteří si na pokračování dlouhé měsíce brousili zuby. Splní tedy komiks jejich očekávání?

Na podivný dívčí tábor, kde se prohání tříoké lišky, a k pětici hlavních hrdinek se v druhém díle vracíme zřejmě jen pár dní po událostech první knihy a hned od začátku je tu pěkné dusno. Jo trápí nepěkné sny a realita, v níž se na záchodcích promenádují velociraptoři, není o nic hezčí. Je to právě Jo, kolem které se v druhém díle nevysvětlitelné události odehrávají častěji, než kolem ostatních. A kdo pozorně četl první díl, ten možná i ví proč. Zatímco v první knize se většina paranormálna vyřešila pokrčením ramen, případně nějakou peprnou nadávkou, tady už se děvčata snaží dopátrat nějakého vysvětlení a důvodu, proč se kolem nich tyhle krucipískoviny dějí, což jako čtenář náležitě oceňuji. Aspoň už si nepřipadám jako jediný příčetný člověk, ale můžu věřit, že je tu nějaká konspirace. A ona je.

Dějová linka s tím „důležitým“ se příjemně táhne v pozadí táborových aktivit, aby se tu více tu méně vynořila a znovu holkám a jejich instruktorce Jen pomotala hlavu. Podivně rozkouskovaný první díl, který se tvářil jako sbírka krátkých příhod, najednou zpětně začíná dávat větší smysl. Jenomže, ouha, ono to začíná dávat smysl nějak moc. Scénáristky Stevensonová a Ellisová se totiž rozhodly, že vše rozklíčují a vysvětlí teď, tady a naráz. Drtivá většina záhad a motivů postav je nám objasněna ještě před epickým finále, abychom věděli, co se jak a proč děje a upřímně, tohle už tak zábavné není. Přestože pár záhad zůstává, (koukám na tebe, medvědí ženo), události prvního dílu Lumberjanes jsou zpětně kompletně de-mystifikovány a hned v druhém díle ztrácí punc něčeho výjimečného a tajemného. A co hůř, samotné vysvětlení je přinejlepším úsměvné. Objevitelské „aha!“, které se čtenáři už už dere ze rtů se tak změní pouze v přijatelné „aha…“.

Nehodlám tvrdit, že druhé Záleskautky nejsou příjemné čtení. Sto dvanáct stránek uteče jako voda a vy se v průběhu určitě několikrát dobře pobavíte. Ať už při představení staronového člena naší skupinky, nebo při závěrečném udílení moci. Táborové aktivity také paří k zábavnějším částem knihy. Kresba zůstává stejně potřeštěná a pomáhá tak prázdninové atmosféře, která se line celým komiksem. Přesto se nám zde dívčí tábor poněkud rozplizne. Postavy občas říkají drsné věci jen proto, aby byly drsné, řešení některých problémů funguje jen proto, že fungovat má a podtitul knihy se čtenáři, který nečeká dávky patosu, vrátí jako bumerang. Síla přátelství se v posledních letech objevuje až v příliš mnoha příbězích, než abych ji mohl chápat jako něco objevného, úžasného, či dokonce něco, čemu bych měl věřit a plakat spolu s protagonisty. A ke všemu ještě, jak už bylo řečeno, přijdeme o podstatnou část záhad.

Co tedy bude s našimi zálesačkami dál? Mají před sebou stejně zběsilá dobrodružství? Objeví se další záhady? Skončí tábor? Dozvíme se konečně něco víc o nich samotných? (A že by to příběh potřeboval jako sůl, takový pěkný celodeňák, kde by se jen žvanilo o sobě, luštilo stopy a na konci by se sejmulo pár agresivních bobrů…) V zámoří už má dívčí komiks osm volumek a další dvě se chystají a už jen to ve mně vzbuzuje zvědavost, čím je autorky dokázaly zaplnit. Třetí díl budu rozhodně vyhlížet, přestože už ne tak nedočkavě jako ten druhý a určitě i trochu s pochybami. Záleskautky ale i nadále zůstávají příjemným a hravým čtením k vodě, na tábor a letním čtivem obecně, první díl ale minimálně ve mně rozdmýchal naději, že by mohly být i něčím víc. Holčiny toho ale, zdá se, mají před sebou ještě hodně, a tak neházejme bobříka do žita hned po druhém svazku.

Záleskautky – Lumberjanes #02: Kámošky až za hrob
scénář: Grace Ellisová, Noelle Stevensonová; kresba: Brooke A. Allenová
Paseka, 2018, 112 stran, 299 Kč
záznam v ComicsDB