Mezinárodní komiksový festival KOMA 2018

Mezinárodní komiksový festival KOMA 2018
4. ročník
4. – 7. října 2018
Malá Amerika, Brno
#sociální_vyloučení #ekologie #postapokalypsa #agismus #umělá_inteligence #menšiny #folklór #tradice #subkultury #underground

TISKOVÁ ZPRÁVA > Za čtyři dny v Brně vypukne již 4. ročník Mezinárodního komiksového festivalu KOMA, tentokrát 4. – 7. října na Malé Americe. Letos představujeme téma OHROŽENÉ DRUHY. Ohrožení je pojem týkající se jevů a objektů na pokraji zániku nebo společnosti. KOMA se zaměří na hraniční pole zájmu, ale i na odloučenou a mizící společnost, zvyky, tendence.

Festival opět přinese návštěvníkům výběr z komiksové tvorby českých a zahraničních autorů. Vedle po celou dobu vystavených komiksů se můžete těšit vernisáže, prezentace a přednášky, workshopy, živé malování, koncerty, DJs, performance, divadlo, promítání krátkých animovaných filmů, live battle ilustrátorů či komiksový trh.

Výběr hostů:
Jaromír Plachý (Amanita Design) představí nový projekt Chuchel od tvůrců předchozí hry Botanicula ze studia Amanita Design, která vyšla po mnohaletém úsilí právě letos.

Jakub Rebelka (PL), jeden z nejvýraznějších a nejúspěšnějších výtvarníků na polské komiksové scéně přestaví novinky ve své tvorbě, jejíž styl je nezaměnitelný.

Attila Stark (HU), maďarský grafik, malíř a ilustrátor, uvede příběh Weekly Mash směšující různorodá témata včetně klasické malby, architektury či popových prvků.

Marek Šindelka představí svou knihu Svatá Barbora, Vojtěch Mašek knihu Sestry Dietlovy, Jindřich Janíček kromě své další tvorby pohovoří o nové knize Podivuhodná robotí expedice.

Ve spolupráci s Polským institutem Praha uvedeme komiksový soubor Spolu v bublinách, jenž vyšel ze soutěže, jíž se zúčastnilo přes šedesát autorů, a obsahuje oceněné komiksy, které Češi kreslili o Polácích a Poláci o Češích.

TICHO726 a Martin Šinkovský budou prezentovat české historické komiksy a to, jak se vůbec dá historická událost rekonstruovat skrze toto médium.

Vendula Chalánková, Stanislav Setinský, Dalibor (MAX) Krch, Martin Helán, Ondřej Mácha a další umělci se zúčastní Benefičního živého malování, v rámci něhož vzniknou a vydraží se obrazy na téma Ohrožené druhy. Výdělek bude věnován kreativním výtvarným dílnám pro handicapované děti v Brně.

Workshopy a dílny povede Barbora Müllerová (Časopis FŮD) a již tradiční Luk vulgo + AL WEAT812.

Součástí KOMY bude i výstava umělců vybraných z výzvy OPEN CALL.

Kromě hlavního programu proběhne i celofestivalový KOMIKSOVÝ TRH, na němž budou prodávat své publikace nakladatelství Tonto Comics a House Books (AT), Decadence Comics (UK), Acquaspazio (DE), Lipnik (CZ), ArtMap (CZ) a Bylo nebylo (CZ), dále subjekty Filip [Fylyppos] Zatloukal (CZ), Studio Upupæpop (CZ) či Časopis FŮD (CZ).

Doprovodný program:
Kittchen + Aid Kid, Francois Svalis, Post-hudba, Puke Puddle (AT), HAZE Movement, 3000 hodin
Divadlo DNO a Služebníci lorda Alfreda
Storytelling s živým malováním
Komiksový battle (Hearts of Creation vs. DZIVE)
projekce krátkých animáků 25 rokov Slovenskej animácie (Fest Anča)

Celý program naleznete na www.festivalkoma.cz či na www.facebook.com/festivalKOMA/.

Vstupenky na doprovodný program 100 Kč, hlavní program ZDARMA.

2 komentáře u „Mezinárodní komiksový festival KOMA 2018“

  1. Jéééžiši Kriste, něco takovýho už nikdy.
    Ten název je trefný…

  2. A myslel jsi, Lojzo, kóma nebo koma? Hrušky nebo jablka?

Komentáře nejsou povoleny.