Manga Skrýš dávkuje děs, klaustrofobii… chybí ale špetka uvěřitelnosti

Japonský komiks se vyžívá v dlouhých sériích, nicméně k hororovému žánru se kratší celky, uzavřené klidně i v jedné knize, hodí možná o něco víc než roky natahovaná pokračování. I proto v Japonsku, kde manga časopisy těží z věrnosti fanoušků sáhodlouhých sérií, výrazně bodují i typičtí horroroví „povídkáři“ jako jsou Džundži Itó nebo Hideši Hino. Přidat si k nim můžeme i Masasumiho Kakizakiho, který nyní debutuje v českém překladu se Skrýší, svým nejslavnějším – promiňte mi ten anglicismus – „oneshotem“ z roku 2010.

Seiiči Kirišima se rozhodne zabít svoji ženu a chce to provést v přímořském ráji, kde jsou na dovolené. Tak úplně se mu to ale nepovede a místo vraždy se málem sám stane obětí. A pak se ze zrůdy jednoho druhu stane monstrem ještě větším. V ponuré Kakizakiho manze většinu času prší nebo je tma, postavy se skrytě nenávidí a nakonec propadají šílenství. Klaustrofobie narůstá s každou stránkou, až vrcholí pointou, která není nikterak originální, ale přesto z ní nepříjemně zamrazí.

Podprahovou roli v příběhu hraje i neustálý tlak, který cítí každý člen japonské společnosti – Kirišima je nepříliš úspěšný detektivkář, jehož manželka mu často dává jeho neslavnou kariéru „sežrat“ a jejich vztahu samozřejmě neprospěla ani smrt syna, kterou nepřímo způsobil právě spisovatel. A despotický tchán, který lituje, že přijal do rodiny takového lúzra, je jako pomyslná třešnička na dortu neštěstí. K tomu, aby definitivně sklouzl do spirály šílenství, ale musí spisovatel v lesích nedaleko dovolenkového rezortu narazit na cosi ještě děsivějšího, než je jeho život. Svoji vytouženou šťastnou a harmonickou rodinu nakonec najde, ale do happy endu to má zatraceně daleko.

Kakizaki rád ve své tvorbě míchá horor s psychologickými prvky a ryze dospěláckými („seinen“) motivy z obyčejného života. V jeho průlomové povídce Nakažený ostrov se Japonskem šíří smrtící vir a doktor, který má k jeho vyléčení klíč, do toho řeší dilema se svou láskou. X Gene (tři svazky) je o bizarní televizní reality show, v níž se třem vybraným lidem změní DNA, aby se mohli měnit v zvíře, a následně se pustit do vzájemné vyvražďovačky, která ale spočívá také v tom, že se můžou mezi sebou dva spolčit proti třetímu.

V Skrýši jsou motivy hlavního hrdiny vysvětlovány pomocí flashbacků, to, co ze začátku vypadá jako idylická dovolená páru, který chce znovu začít od nuly, tak brzy dostává trhliny na více úrovních. V poslední třetině nicméně Kakizaki vytáhne ještě jeden trumf a odpovídá tomu i stále temnější a temnější kresba. Raději doporučuji nečíst na dovolené u moře, možná by pak pro vás bylo složité opustit bezpečí hotelu.

Po úspěchu Skrýše dostal Kakizaki příležitost k práci na delších sériích, které tentokrát pracují se zajímavými historickými reáliemi – Toujuushi se odehrává v době expanze římského impéria (sedm knih), zatímco pětidílná Green Blood nás zavádí na počátek průmyslové revoluce v Americe, v níž se formují přistěhovalecké gangy. Skrýš ale zůstává jeho nejslavnějším dílem, což dokládají i překlady např. do němčiny či španělštiny.

Kakizaki bez uzardění přiznává, že se při psaní Skrýše inspiroval Stephenem Kingem a dalo by se hořce dodat, že příběh má podobné mouchy jako některá díla americké mašiny na děs. Podobně jako King, i autor Skrýše důkladně psychologizuje své postavy, ale k vyřešení jejich problémů musí sáhnout do pytlíčku nadpřirozených rekvizit. A tady je trochu problém – obě vrstvy příběhu – ta psychologická a ta horrorová – jako kdyby existovaly vedle sebe a vlastně se ani neprotnuly. Tedy až na závěrečnou pasáž, která motivy rodinného ne/štěstí a šílenství roubuje trochu násilně. Pointa Skrýše tak postrádá uvěřitelnost. Jistě, u hororu je to možná trochu zvláštní výtka, ale už ne tak u hororu psychologického.

Skrýš
autor: Masasumi Kakizaki
Crew, 2018, 224 stran, 229 Kč
záznam v ComicsDB