Jaký byl rok 2018: Zklamání, průsery, jiná špaténka

ANKETA > Rok se rokem sešel a je tu opět tradiční anketa Komiksária. Znovu jsme se ohlédli za nejlepšími domácími komiksy, překladovými tituly, největšími událostmi, zahraniční produkcí i za tím (nej)horším, co rok 2018 přinesl. Letos přispěli (byť ne ve všech kategoriích) Kateřina Čopjaková, Jan Havlíček, Pavel Kořínek, Milan Krejčí, Martin Přibyl, Jiří G. Růžička, Jan Samohejl, Martin Šust a David Zachoval.

Všechny části ankety najdete postupně zde.

KATEŘINA ČOPJAKOVÁ
recenzentka Respektu a Wave
Zklamáním je pro mě komiksová adaptace mašínovského trihlleru Zatím dobrý. Povrchní, zmatená a nepřesvědčivá. Škoda.

JAN HAVLÍČEK
sběratel komiksů
Nějaké větší zklamání jsem loni nezažil. Snad jen výrazně klesající kvalita u omnibusů Wolverina od Jasona Aarona. V první knize byly vesměs skvělé příběhy, u té čtvrté jsem se už nehorázně nudil. Dál mě mrzí technická kvalita komiksů od Arga, co se týče vazby a papíru. Tady se neubráním srovnání s polskými vydavateli, kteří mají své knihy v mnohem větší kvalitě, navíc za menší cenu. U komiksů jako Diosamante, Conan, Šílená ze Sacré-Coeur, Mjollni to zamrzí o to víc. Další špaténka je krach kultovního BD obchodu lAlbum, resp. jeho evropské pobočky na bulváru st. Germain v Paříži. Snad se vzkřísí někde jinde. A další průšvih byl aktuální díl Thorgala Aniel, který mě opět utvrdil, že tato série už dávno řekla vše, co říct měla. Byl to poslední díl Thorgala, který jsem si koupil

MILAN KREJČÍ
komiksový publicista a badatel
Pořád čekám na Malého Nema, který zřejmě usnul za Velkou louží velmi tvrdým spánkem a nemá zájem spadnout z postele a probudit se v české kotlině.

MARTIN PŘIBYL
editor Komiksária
Ne všechno na co sáhne Vojtěch Mašek vás vytáhne do blahonosných výšin. Pro mě je zklamáním roku první díl trilogie Král Šumavy, který mě ubíjel svou neinvenční monotónností.

JIŘÍ G. RŮŽIČKA
redaktor A2
Loni jsem si moc negativ nevšiml, začnu tedy třeba smrtí Stana Leeho, autora marvelovského universa a ikonické postavy komiksové scény. Trochu mě loni zklamalo i nakladatelství Trystero, které každoročně přináší jen jeden komiks z amerického undergroundu a nemainstreamu a loni sáhlo po Mrakobití Jima Woodringa. Ne, že by to byla špatná volba, takhle halucinogenní komiks u nás asi ještě nevyšel, jen je trochu škoda vydávat knihu beze slov, kterou si čtenáři stejně užijí i v původním vydání. Příliš mě neoslovily ani dva komiksy odehrávající se na hranicích Československa, tedy Zatím dobrý Jana Nováka a Jaromíra 99 a Návrat Krále Šumavy trojice Osoha, Kavalír a Mašek. V obou případech jde o komiksové adaptace románů, což se v Zatím dobrý odráží na srozumitelnosti a v Návratu Krále Šumavy zase ve zdlouhavosti.

JAN SAMOHEJL
redaktor Komiksária
Selským rozumem bych si myslel, že když se velké zavedené nakladatelství pustí do knižního vydávání v Čechách už celkem známých a ve světě veleslavných stripů, tak to nemůže dopadnout mizerně. Omyl. Snoopy zkraje roku skončil svou cestu v Levných knihách. Dílo Charlese Schulze za přibližně desetinu původní ceny, to je opravdu průšvih. Přehnaně slušný Charlie Brown by to možná komentoval slovy: „Můj ty smutku!“

MARTIN ŠUST
redaktor časopisu XB-1
Možná je to jen přičiněním několika zakomplexovaných internetových křiklounů, ale přijde mi, že komiksová scéna se v poslední době čím dál více štěpí na mnohdy nesmiřitelné tábory aniž by tu byla na jednotlivých stranách jakákoli snaha tyto jizvy zacelit. Snad je to i „příznak doby“, každopádně to jen prohlubuje rozdělování společnosti a myslím, že by si všichni fanoušci komiksu měli s chladnou hlavou uvědomit, že podobný trend nepřináší nic dobrého pro nikoho z nás.
Citelně nejen v tomhle ohledu chybí silné internetové médium, které by nejen upozorňovalo na zajímavé tituly, představovalo domácí i zahraniční tvůrce, ale snad mělo i nějaký vliv na propojování jednotlivých „táborů“, aniž by se každý dále zakopával za svými barikádami, kde stejně jen zasmrádne záští a povrchním přesvědčováním o vlastní pravdě. Jenže cpát snahu a úsilí do internetu, kde je včerejší článek pro většinu navždy mrtvý a nezajímavý je pochopitelně něco, do čeho se nikomu moc nechce…

DAVID ZACHOVAL
editor ComicsDB.cz
Myslim, že název této sekce přesně vystihuje loňský debakl s PragueConem. Asi deset vteřin to vypadalo, že jsme se dožili doby, kdy je možné u nás zorganizovat opravdu profesionální akci pro fandy popkultury. Ani já, odporný pesimista, jsem nečekal, že to bude takový průser, že se k tomu bude muset vyjadřovat politická elita. Zas na druhou stranu bylo pozitivní vidět, že o návštěvu Prahy mají zahraniční hosté zájem (nebo se sem minimálně nebojí, což je taky pozitivní) a pomohlo to k existenci Crweconu Special, což byla sice typický akcička „fandové sobě“, ale ukázala, že je u nás dost lidí, co si přijdou na půl dne sednout do sálu a překvapivě způsobně poslouchat povídání s autory (a jedním zástupcem korporátu). Takže vlastně dobrý.