Lucas vybral to nejlepší z komiksových Star Wars

Komiksový vesmír Star Wars už mohou probádat i čeští čtenáři ve třech omnibusech od BB/artu. Na své si přijdou hlavně fandové ságy, po formální stránce toho nemůžou příliš nabídnout. Víc umění v kulisách Hvězdných válek nabízí americké nakladatelství Abrams v edici Star Wars Art.

Na publikaci Visions, v níž se motivy ze Star Wars nechalo inspirovat sto výtvarníků, naváže v říjnu výběr Comics, který vybral sám George Lucas.

Za 40 dolarů dostanete 180 stran a 150 ilustrací. Mezi autory těch nejhezčích obálek či celých přetištěných stránek jsou třeba Al Williamson, Howard Chaykin, Adam Hughes, Bill Sienkiewicz nebo Dave Dorman.

Zároveň vzniklo dvacet exkluzivních příspěvků od bouráků, jako jsou John Cassady, Sam Kieth, Mike Mignola, Paul Pope, Frank Quitely, Jim Steranko nebo J.H. Williams III, jehož komiks si rozklikněte níže.

Kreslíř Batwoman a Promethey předvedl, že Star Wars můžou být stejně vzrušující na papíru jako ve filmu. I tady dokázal využít svoje originální pojetí kompozice a práci s panely. Jeho uvědomělá sekvence spojuje příběh a samotnou konstrukci komiksu – prostřední pruh evokuje profil světelného meče a kulatý panel je jeho tlačítkem. Ve chvíli, kdy jej modrý Jedi zapne, laserový paprsek protne i linii panelu… mňam.

Texty ke knize napsali Virginia Mecklenburgová, hlavní kurátorka Smithsonian American Art Museum, veterán komiksového průmyslu Dennis O´Neil a přední americký kritik Douglas Wolk.