Záleskautky aneb Lambrdžejns proti idiotsky oblečeným hošům

RECENZE > Při letmém pohledu na jména tvůrkyň komiksové řady Záleskautky – Shannon Wattersová, Grace Ellisová, Brooke Allenová a Noelle Stevensonová – člověka napadá, že ty dámy šly „samy do sebe“, do své pestré, byť nedávné minulosti, v níž nosívaly žluté šátky. I dnes jim ale hruď tíží četné „odborky“ – z kresby, humoru, úletů, fantazie a dalších bobříků.

Tým je velmi mladistvý, ilustrátorce Brooke Allenové je šestadvacet, její kolegyni Stevensonové pětadvacet (a to už má za sebou úspěch s komiksovou řadou Nimones). Šéfka studia BOOM! Shannon Watersová, které je okolo třicítky a vypadá, jakoby z oka vypadla jedné z hrdinek, v roce 2013 oslovila blonďatou, rovněž velmi mladou scénáristku Grace Ellisovou s nápadem udělat vysloveně dívčí komiks. A protože prý se malé holky rády bojí, nemá šetřit na hororových prvcích. Vzniknout mělo původně jen osm pokračování, ale pak se to nějak vymklo a už jich v USA vyšlo 43 pokračování plus tři speciály.

Pětičlenný klub, to známe
Hrdinek ze skautského tábora v chatce Roanoke je pět, stejně jako Rychlých šípů. Je tu Jo, nejbystřejší z dívek, luštitelka matematických záhad April (uvnitř křehká, ale je-li třeba, urve ruku i soše), blonďatá lučištnice Molly, punkerka, ale duše citlivá Mal, a nejmladší a nejenergičtější Ripley. A mezi posledními dvěma dívkami to vypadá na románek. Za provaz jich ale musí táhnout všech pět. Na Zásleskautky čekají tříoké lišky, podzemní bludiště, žena, které se mění v medvěda… „Uot d fak is gojink on?!,“ řeknou si nejednou dívky i čtenář.

Tenhle tým se snaží ukočírovat vystresovaná „velitelka světnice“ Jen, univerzitní studentka tak okolo dvaadvaceti, velmi poučená v botanice a astronomii. Zrzavá náčelnice tábora Rosie ale proti ní nejednou dívky v jejich alotriích podpoří. I když kdoví, co tím opravdu sleduje. Každopádně o záhadách obklopujících tábor ví víc, než ví čtenář na začátku i na konci prvního dílu.

Dialogy odpovídají jazyku, jakým mluví dnešní mladé slečny („No ty kráso“), klení do „svaté Marie Curie“ apod. však dává komiksu intelektuální přesah. Vysloveně feministický je pak vtipný nápad, jak ochromit bandu démonických skautíků v nažehlených stejnokrojích.

V USA si Lumberjanes připsaly už dvě ceny Willa Eisnera, studio 20th Century Fox koupilo práva a Emily Carmichael chce točit filmovou adaptaci. Tož tak.

Aber die konzen!
Spokojený recenzent se musí omezit jen na pár poznámek. Poněkolikáté už píši recenzi na první díl v zahraničí úspěšné série, a nemůže mě nenapadnout otázka, jak tohle skončí? Vyvolá komis takový zájem, aby se mohlo vesele pokračovat v překladu luxusně provedených knih v tvrdé vazbě? Nezbude spíš jen torzo? Nestálo by za to, pro české(ho) čtenáře/ky vydat nějaký ten ucelený speciál, až bude příběh hotov? Ale možná se ptám zbytečně, Paseka to má jistě promyšlené.

Příběh, který na Vánoce otestuji na své skautské dceři, jistě osloví spíše nás, kteří jsme měli v dětství a mládí programově nepionýrský, klubácký, autentický zážitek foglarovského střihu. Pak už jen holkám tiše závidíme, protože nás pronásledovali maximálně hlídači kukuřice a vesnické bandy střežící své teritorium. Byť i na lukostřelbu došlo.

Prodejnost knihy v českém prostředí každopádně napoví, kolik stoupenců klubového hledání lesní moudrosti u nás ještě žije či vzpomíná na mládí, případně, kolika z nich zbyl smysl pro humor.

Záleskautky – Lumberjanes 1: Střez se svaté kočičky
autorky: různé
Paseka, 2017, 128 stran, cena 299 Kč
záznam v ComicsDB

4 komentáře u „Záleskautky aneb Lambrdžejns proti idiotsky oblečeným hošům“

  1. Nerad komentuji vlastní článek, leč slíbil jsem Záleskautky otestovat doma na devítiapůlleté sportovně založené skautské dceři. Výsledek: nečekáme na Paseku a přes Amazon objednávám další díly.

  2. Narazila jsem na tenhle článwk se zpožděním úplně náhodou (pořád je nemám), ale dovolím si opravu – zmiňované dílo Noelle Stevenson se ve skutečnosti jmenuje Nimona. Je to jméno jedné z hlavních postav. A není to zrovna série, je to dlouhý příběh, který původně publikovala online (tam jsem to četla já) a pak vyšel knižně v uceleném vydání.

  3. Narazila jsem na tenhle článek se zpožděním úplně náhodou (pořád je nemám), ale dovolím si opravu – zmiňované dílo Noelle Stevenson se ve skutečnosti jmenuje Nimona. Je to jméno jedné z hlavních postav. A není to zrovna série, je to dlouhý příběh, který původně publikovala online (tam jsem to četla já) a pak vyšel knižně v uceleném vydání.

  4. (A omlouvám se ze dvojí komentář, ono to vypadalo, že se to nepublikovalo, tak jsem to využila k opravě překlepu. A teď jsou dva…)

Komentáře nejsou povoleny.