Komiksová Alita je roztomilý kyborg, který pátrá po hranicích lidskosti

RECENZE > Ghost in the Shell není jediná slavná manga s ženským kyborgem z přelomu osmdesátých a devadesátých let. V sci-fi sérii Bojový anděl Alita (v Japonsku známý jako Gunnm) ožívá příběh z dystopické budoucnosti, v níž se špičkové technologie doslova válí na ulici. Nad lidskou civilizací se v 26. století vznáší stín jakési dávné katastrofy, která rozdělila lidstvo dvě skupiny. Jedni žijí nahoře na utopickém létajícím ostrově Salemu a zbytek přežívá na staré zemi, která ze všeho nejvíce připomíná divokou skládku. Právě na takovém Vrakovišti (jak se město jmenuje) najde geniální nanotechnolog, doktor Ido, zbytky kyborga s funkčním mozkem náctileté dívky. Tělo opraví a dívce dá jméno Alita.

Jak se začne ukazovat, Alita samozřejmě není jen tak nějaký odhazený odpadek. Ovládá zapomenuté kyborgské bojové umění panzerkunst a když ji Ido vloží do těla válečného robota berserka, stane se z ní neporazitelná mašina. Ale mašina s mozkem teenagerky, která má citlivou duši a někdy se nechá strhnout svými emocemi. Autor mangy Jukito Kiširo na této konfrontaci křehké dívčí duše a hřmotného těla staví v prvních dvanácti kapitolách poutavý příběh míchající akci s emocemi.

První omnibus (z celkových čtyřech) Zrezivělý anděl startuje pomalu. Doktor Ido svoji Alitu opraví, aby ji vzápětí zase někdo rozbil a on jí musel dát ještě lepší tělo. Stává se z ní lovkyně hledaných zločinců, což je ve Vrakovišti asi tak jediné rozumné zaměstnání. První polovina akční knihy vrcholí střetem Ality s obřím, ďábelsky odporným kyborgem jménem Makaku, který ničí nepřítele svým prstem drtispárem a cituje u toho Nietzscheho. „Chci ti zaživa urvat ruce a nohy, a pak si ze zbytku tvýho těla udělat amulet a pověsit si ho kolem krku,“ vzkazuje Alitě, s níž ale má, jak se ukáže, vlastně celkem dost společného. K smíření zla s dobrem vedou doslova bojové orgie, při nichž po stránkách létají šroubky a matičky. Tohle je čisté akční technoporno.

V druhé části knihy se Alita zamiluje do mladíka jménem Hugo, který si vysnil cestu nahoru na Salem a peníze si obstarává jako lovec odměn. Brzo se ale z něj samotného stane kořist a romance končí tragicky. Tady má Kiširo dostatek prostoru na to, aby vykreslil svět, v němž se Alita odehrává. Do posledních detailů propracovaná perokresba městské dystopie tady připomene Ótomovu Akiru. Alita sama je ale samozřejmě roztomilá a sexy přesně tak, jak vyžadovala žánrová vlna sexy robotek, která v manze na přelomu osmé a deváté dekády zrodila kromě Ghost in the Shell a Ality třeba také populární Bubblegum Crisis.

Ve srovnání s Ghost in the Shell není kyberpunkový motiv v Zrezivělém andělovi zpočátku tak silný – Alita místo problémů spojených s prorůstáním člověka a stroje řeší spíše svoji minulost, na níž si nemůže rozvzpomenout. V prvních dvanácti kapitolách se ale kromě obligátních útržků nikam moc nedostane, ostatně Alitin předchozí osud se čtenáři dozví až v navazující sérii Gunnm: Poslední příkaz. Téma nanotechnologií se nicméně vrátí už v dalších dílech Bojového anděla a s ním i otázka, co je to vlastně ještě „lidské“ v budoucnosti všemožných technologických vylepšení.

Kolem Ality bude příští rok hodně rušno – měla by se totiž dočkat premiéry filmového zpracovaní z Hollywoodu. James Cameron se o natočení snímku s kyborgkou snaží už od začátku tisíciletí, aktuálně vznikající adapce v režii Roberta Rodrigueze by snad neměla příliš spoléhat na dvoudílné anime z roku 1993, natočené rovnou pro video. To totiž zpracovává výhradně děj ze Zrezivělého anděla, zatímco Cameron i Rodriguez jsou údajně velkými fanoušky scén z motorballové arény, brutálního sportu při nemž létají kyberkončetiny vzduchem. Těch se český čtenář dočká až v druhé knize Smrtící anděl, která vyjde v březnu příštího roku.

V Japonsku Alita vycházela v letech 1990 – 1995 a dodnes tam platí za kultovní mangu. Není náhoda, že to byl jeden z prvních japonských komiksů, které se vydavatelství Viz snažilo protlačit na americký trh už v roce 1992. Tedy ještě v časech, kdy mangu v zámoří pracně převraceli a tiskli v klasických sešitech podle amerického vzoru. Žádný div, že Alitě teď věří Crew i u nás.

Bojový anděl Alita #01: Zrezivělý anděl
autor: Jukito Kiširo
Crew, 2017, 452 stran, 489 Kč
záznam v ComicsDB