Saudkovy ztracené poklady konečně vychází

Po pěti letech práce na rekonstrukci podkladů a třech letech čekání vychází v těchto dnech u nakladatelství Albatros/PLUS publikace KÁJA SAUDEK: Technické noviny 1971-1977. V ní se zájemci o dílo Káji Saudka konečně dočkají ucelené kompletní knihy, která shrne autorovu práci pro slovenské Technické noviny z let 1971–1977.

Kniha samotná vznikala postupně v průběhu let 2011–2015, kdy jednotlivé komiksy vycházely jako limitované edice v 50 exemplářích ve velkém formátu A3 (některé z nich lze stále zakoupit). Jejich prodej zajištoval známému restaurátorovi saudkových komiksů Filipovi Konečnému možnost koncepčně a kontinuálně pracovat na knize po celou dobu.

Vzhledem k tomu, že kniha obsahuje z valné části komiksy, jejichž originály jsou již několik desetiletí nezvěstné, nebylo jednoduché vytvořit z novinového tisku reprezentativní podobu tak, aby čtenář nepoznal, že originály autora nebyly k dispozici. Zde je malá ukázka z rekonstrukce jednoho políčka.

Pokud jste sběratel nebo pokud byste rádi podpořili práci Filipa Konečného, je možné koupit si knihu přímo od něj na lipstullian@centrum.cz. Dvě stě exemplářů, které má k dispozici, je doplněno o vložený list komiksu Zase ta Jessie! od Miroslava Schönberga, který vznikl jako pocta k padesátému výročí premiéry filmu Kdo chce zabít Jessii? Z druhé strany pak najdete text restaurátora k práci na knize, který se do publikace již “nevešel”.

3 komentáře u „Saudkovy ztracené poklady konečně vychází“

  1. Neuvěřitelný kde ty originály pořád jsou? Pamatuju si ale na rok 1990 jak na Můstku v antikvariátěprodávali origoše Buriana z Tarzana (kvaše) za 1800 za kus. Tehdy po pádu komunismu to vytáhly zřejmě nějaký hovada, co to ukradly z redakcí MF nebo Pionýra, když jim to autoři nosili na přefocení do čísla. Tehdy se vše nechávalo v archivech, málo kdo to bral zpátky.

  2. Kvaše z Tarzana? Pokud je mi známo, tak všechny originály jsou odjakživa v USA v majetku rodiny autora.

Komentáře nejsou povoleny.