SOUTĚŽ: Zapojte se do ankety o budoucnosti Komiksária

I když často slyšíme hlášky jako „Měli by vám za to platit“ a čtenáři nabyli dojem, že vedeme blog s profesionálním zázemím, pravda je taková, že Komiksárium je stále fanouškovský projekt s nulovým rozpočtem. Přispívají na něj sice profíci, kteří se normálně živí psaním, ale vůbec nic za to nechtějí. A právě teď narážíme přesně na ty mantinely, které oddělují časem chcípající amatérské projekty od stálic.

Proto bychom vás rádi poprosili o zapojení do ankety. Chtěli byste a mohli byste přispívat na chod Komiksária? Jaký je pro vás ideální prostředek? Nebo na to máme jít přes reklamu?

Abychom vás motivovali k odpovědím, spojili jsme anketu s vánoční soutěží. Pokud na konci ankety vyplníte e-mail (který samozřejmě nebudeme používat k ničemu jinému, ani ho nikomu neprodáme), automaticky vás zařadíme do hry o tři omnibusy, které nám věnoval Comics Point. Tři výherci si budou moct vybrat jeden libovolný kousek ze sérií Captain America, Daredevil nebo Criminal. Výhra může být doručena poštou, ale taky si ji můžete vyzvednout na některé z pražských poboček Comics Pointu, kde aktuálně probíhají i další vánoční akce.

Předem díky a držíme palce při losu. Anketu ukončíme v neděli 16. prosince o půlnoci.

32 komentářů u „SOUTĚŽ: Zapojte se do ankety o budoucnosti Komiksária“

  1. Předně: vážně oceňuju vaše nadšení pro věc, přístup a kvalitu, se kterou Komiksárium děláte. Nechat si platit fanoušky jse trochu svádějící, za reklamu (pokud je únosná) ještě nikdo nikomu hlavu neutrhl.
    Mějte se co nejlíp a pokračujte v výborné práci
    Radiomír

  2. Jednorázové nebo pravidelné platby by mi nevadily, ALE obsah Komiksária mi v současné podobě nepřijde zrovna dvakrát bohatý na to, abych na něj přispíval – jednou týdně (většinou weird/art) novinky v pátečním zápisníku, pak recenze na u nás vycházející komiksy, byť jsou skvěle napsané (viz. Joker Lukáše Růžičky), jsou v různých kvalitách k dohledání i na jiných tuzemských webech přístupných zdarma. Novinka ze světa filmu je fajn, Ondra Čížek se teď slušně rozepsal a sám jsem zvědav, nad čím se zamyslí příště. Občasnými profily komiksových autorů (Japonci Karla Veselého) také nepohrdnu, ale na můj vkus nejsou příliš čtivé. Časté pozvánky na komiksové akce beru jako irelevantní.

    Ocenil bych více článků věnujících se historii komiksu, více profilů autorů (USA!), klidně i nějaký ten bulvárek (ten přece sype), případně recenze zahraničních novinek (a klidně i staršího data vydání) pro inspiraci.

    Úprava webu je velmi vkusná a byla by možná škoda ji prznit reklamními bannery. Proto pište, pište a pište. Jde vám to!

    Každopádně, kdyby opravdu Komiksáriu hrozila neodvratná smrt, penízkem přispěju. Teď jen, jestli nebudu sám, co?

  3. Za komiksárium bych neplatil a pravděpodobně za žádnou jinou sajtu (možná za comics.db) takže bych byl klidně pro reklamu. Když se to nezvrhne reklam na čsfd, tak proč ne když to pomůže…

  4. Pokuď přispět, tak formou crowdsharingu. Že bych si chtěl předplácet vstup na stránky, tak to ne.

    Reklama – bez problému, jen do toho. Po stranách máte volné pruhy, tak šup tam s Ornellou:)

  5. Pokud to nebude „PR“ reklama (nějaká forma skryté reklamy v článcích) tak aby nebyla narušena důvěryhodnost stránek, tak bezproblémů.

    Nejvíce se mi zamlouvala možnost příspívání pomocí nákupu originálů. Taková stránka z Anči a Pepíka by mě vyloženě nadchla…..

  6. Nemam problem prispet nejakym tim malym (100,-?) penizem mesicne.
    Co se reklam tyce, tak „je mi to jedno“, nebot uz delsi dobu ignoruju takove veci pres AdBlocker (a tusim, ze nebudu jediny), takze to pro me moc nezmeni.
    Kazdopadne budu rad a preju vam, at to zvladnete vyresit hlavne k vasi spokojenosti a nezmizite v propadlisti dejin :)

  7. Uměřená reklama mi nevadí. Zajímavý je to přispívání pomocí nákupu originálů, tím bych klidně přispět mohl (myslím těmi originály), poněvadž toho mám plný krabice a nevím co s tím. Pokud by ale někdo něco takovýho ode mě chtěl :-)

  8. Přispívání?, to nevím. Ale reklama související s komiksem ať už na samotné komiksy, nebo komiksové filmy by mohla být vcelku nejen únosná, ale i přínosná.

  9. A myslím, že ani reklama např. na jinou literaturu, literární časopisy, filmy, výstavy(často s komiksem související), či galerie by neuškodila.

  10. Díky moc za reakce. Možná jsme nepřesně napsali, že jsme zatím projekt s nulovým rozpočtem. On je to zatím mínusový rozpočet. Čili v prvé řadě přemýšlíme jak uhradit alespoň hosting, případně občas nějaký recenzák. V druhé řadě zjišťujeme, zda je možné při současné kadenci příspěvků autory alespoň drobně docenit a zda vám to přijde fér.

  11. Zdá se, že by vám reklamy nevadily, ale vyvstává problém, že ty pěkné reklamy na knížky a kulturní akce jsou často reklamy výměnné. Otázkou je, zda je možné pro nás sehnat nějakou komerční reklamu, kde by nevyskakovaly holé zadnice.

  12. Lomová: O grantu jsme zatím nepřemýšleli, nevím, nakolik je to reálné. Zdá se ale, že na vás budu muset obrátit s přáním čtenáře andreho :).
    Dan Černý: Díky za nabídku, ozvu se.

  13. Mě by třeba reklamy vadili, radši bych to řešil přes mikroplatby, případně trvalý příkazy…ale jsem asi v menšině.
    S reklamamy je potíž, že si je člověk asi moc nevybere, nedělám si iluze, že se udrží pouze žánrové a PR články taky moc nemusím.

  14. Chcel a mohol. A myslím, že na chod prispievam už tým, že ho pravidelne navštevujem.

    Ideálny prostriedok podľa mňa je príspevok vo forme článku.

    Prečo nebo? Veď reklama nevylučuje ďalšie spôsoby podpory.


  15. Dan Černý:

    Uměřená reklama mi nevadí. Zajímavý je to přispívání pomocí nákupu originálů, tím bych klidně přispět mohl (myslím těmi originály), poněvadž toho mám plný krabice a nevím co s tím. Pokud by ale někdo něco takovýho ode mě chtěl :-)

    Ja bych chtel :)

  16. Tady ve většině věcí souhlasím s uživatelem Kaluž.Kadence článků,recenzí a celkově novinek i článků mi nepřijde tak velká,abych cítil potřebu přispívat.To ale nic nemění na tom že tuto stránku navštěvuji často a rád.

  17. Reklama určitě není problém, pokud bude návštěvníka webu „atakovat“ v přiměřené formě/kvantitě. Na vzkvétání komiksového světa by měli mít zájem nejen jeho fanoušci, ale i autoři (a díky za ně!). Prodej originálních kreseb bych tak viděl nejen jako součást autorského „PR“, ale i jako cestu, jak web ještě více zinteraktivnit a zároveň přinést do pokladny Komiksária pár korun. A nebál bych se vůbec tradičního formátu aukce s připočítáním určitého % k ceně jako provize pro dražitele…vydělá jak autor, tak web.

    Hodně zdaru do budoucna!:-)

    P.S. – DČ: Z toho bych určitě strach neměl, já do toho určitě půjdu;-)

  18. Autoři: PR…promiňte, ale my jsme tak malý rybníček, že pokud komiks v Čechách vůbec někoho zajímá, jistě už všechny aspoň trochu aktivní autory zná. A pokud nezná, těžko si od nich bude kupovat obrázky, řekla bych.
    Většina z nich/z nás to dělá především z vlastní hluboké potřeby a originály bývají to jediné jmění, které vpodstatě mají/máme(kromě svého umu). Nebráním se občas něco utrousit pro dobročinné účely, ale z principu si rozhodně nemyslím, že by autoři měli být pasováni na ty, kteří to tu mají ve vlastním zájmu (coby místo své propagace) zachraňovat darováním svých děl. To už bych radši přispěla normálně nějakým poplatkem jako všichni ostatní. Přeju si, aby Komiksárium nadále fungovalo, je to jediné kloudné internetové místo v češtině, které poskytuje širší komiksový rozhled, čehož si velmi vážímm, a chápu, že je třeba to nějak vymyslet. Zkuste se podívat na francouzské internetové komiksové fórum ACTUABD http://www.actuabd.com/, používají nějaký free shareový systémSPIP ( http://www.spip.net/en_rubrique25.html) – znáte to? Nemohlo by to třeba usnadnit provoz? Reklamy jistě, pokud budou nějak razantně odděleny od samotného obsahu Komiksária.
    Ale klidně se na mě obraťte. S úctou LL

  19. Vztah autorů k vlastním originálům je různý. Někdo je rád má, někdo ne. Mě bohužel moje vlastní obrázky deprimujou, protože na nich vidím jenom chyby a navíc mi tu zabírají místo. Takže jestli o něco takovýho máte zájem, milí správci webu, přijeďte do Chebu, prohrabejte se tím a vezměte si, co se vám bude líbit. V nejhorším tím můžete zatopit nebo to dát do sběru…

  20. Osobně bych neměl problém čas od času nějaké peníze poslat, připadne mi to lepší než reklama. Jako ideální pro potřeby komiksária mi příjde třeba flattr, ale u nás to zatím není moc rozšířené. Abych platil, musel by se ale zvýšit počet věcných příspěvků, ze kterých se něco dozvím, tedy recenzí, profilů autorů a podobně. Připadá mi, že zatím tu cca polovinu obsahu tvoří pozvánky na nejrůznější akce ev. informace o nich. Mám to tu rád a respekt zdejší posádce, ale zatím pro mě obsah není natolik atraktivní, abych pravidelně přispíval nějakou rozumnou částkou.

  21. felis: Flattr je zajímavá možnost, bohužel ho podle průběžných výsledků používají asi jen dva lidi. Je to platební systém ideální pro web našeho typu. Nebo se to aspoň domnívám.
    Anketa a diskuze pod článkem jsou pro nás hlavně impulzem k přemýšlení, abychom mohli vytvořit systém, který bude výhodný jak pro čtenáře, tak pro nás, autory.
    Třeba bude stačit prodávat plyšáka Komykšáka, třeba to bude chtít něco jiného.

  22. A co zkusit vydavat pro predplatitele nejaky mesicnik/ctvrletnik ve kterem by se shrnuly nejlepsi texty za uplynule obdobi + by se treba pridal nejaky rozhovor dopredu + nejaky komiksovy bonus? Vychazelo by to jako pdf a rozesilalo se (nebo linkovalo) predplatitelum. Vim, ze by byla prace navic to seskladat dohromady, ale neco takoveho bych si asi i predplatil…

  23. mě osobně by reklama vůbec nevadila, stejně jí ignoruju i na jiných stránkách. naopak by se možná ti inzerenti dověděli i něco o českém komiksu, tedy aspoň to, že existuje

  24. LL: Určitě to nebylo myšleno nějak negativně a s cílem devalvovat rozprodáváním originálních kousků autorovo portfolio, ale já se např. začal o tvorbu Dana Černého více zajímat právě i díky obrázkům, které se objevily na „krvi“, neb jde zkrátka o zase úplně jiný – ale velmi dobrý – šálek kávy…a upozornil na to i další v mém okolí, neb takoví specialisté na všechny autory nejsme;-) Příjemný víkend, DJ

  25. Nejschůdnější by asi bylo zařadit do Komiksária sem tam nějakou tu reklamu.

  26. Tak jsem nad tím popřemýšlel a nejvíc se vidím v názoru Kaluže. Teď to neberte jako kritiku dosavadní práce – protože si jí hodně cením. Spíš takové zamyšlení: Přijde mi, že Komiksárium by mohlo být opravdovým komiksovým magazínem, takovým rozcestníkem, kde budou aktuality, recenze se širším záběrem atd. Což teď není. Ačkoliv např. nečtu komiksy Petra Kopla, tak je součástí komiksové scény (ať se to někomu líbí nebo ne) a není tu o jeho knížkách ani zmínka. Další aktuální případ: chybí mi tu recenze na Pepíka Střechu a Fanouše. Víc informací o nově vycházejích komiksech se dočítám na comicsdb. To je i důvod proč bych na Komiksárium zatím nepřispěl, anebo přispěl jen z důvodu aby úplně neumřelo. S reklamou kdekoliv nemám problém – mám v mozku antireklamní filtr :)

  27. Moc díky všem za takovou zpětnou vazbu, přesně to jsme potřebovali. Snad to nevyznělo jako „koukejte nám poslat prachy, jinak to tu končí“. Naopak, anketa nás měla inspirovat k různým možnostem.

    Hodně věcí cítím stejně (recenze, širší záběr na celý trh, reklama). Řekl bych, že největší problém je, že víme, co tu chybí a jaký potenciál Komiksárium má. Ale bohužel to nefunguje tak, že si jednoduše řekneme „tohle se teď změní, všeho bude víc“. To už chce právě ten čas a prostředky (nebo klony), čehož se nám nedostává.

    Konkrétně recenze nás hodně bolí, co se týče domácí i zahraniční tvorby. Když už se to člověku válí doma, že jo… Jenže dobře napsaná recenze chce čas, musí se vysedět atd. atd. Nechceme zaplevelit internet dalším Topzinem.:)

  28. Recenze jsem psával rád, tak pokud to nebudete brát jako vnucování, sem tam bych si i nějakou pro Komiksarium napsal :-)

Komentáře nejsou povoleny.