PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Haggard West to schytá už v létě

battling_boy

* Někdy se ukázky z chystaných titulů objeví na stránkách vydavatele, někdy je zveřejní některý z tematických webů a někdy jsou to e-shopyjako Amazon, kde lze nalézt i překvapivě obsáhlou ukázku. Poslední případ se mi stal u knihy Battling Boy od Paula Popea, kde mi byl chystaný titul nabídnut Amazonem a po rozkliknutí Look inside! se mi vyjevilo dosti hutné preview.

Jenže pozor, při surfování a hledání linků pro tento zápisník jsem zabrousil na stránku vydavatele First Second Books a zjistil, že ukázka nepatří ke zmiňované knize, ale k propagačnímu prequelu nazvanému The Death of Haggard West, kterým chce vydavatel v létě patrně oslovit účastníky ComicConu v San Diegu před podzimní premiérou. Dalším surfováním jsem zjistil, že útlý dvaatřicetistránkový sešit/knížečka se dá předobjednat za dvě eura na Book Depository, což je jak překvapující, tak milé. A pokud byste chtěli ukázku z opravdového Battling Boye, stačí se mrknout u vydavatele. Příběh chlapce, který se stane superhrdinou, bude, myslím, stát za to.

district14

* A když už jsme u těch ukázek, tak vydavatelé někdy umí být docela velkorysí, jako například američtí Humanoidi, kteří vám na adrese www.humanoids.com/ibd/31 dopřejí první tři epizody z komiksu District 14 – Season1, které čítají přes sedmdesát stránek. Vizuál vám hned připomene Blacksada v černobílém provedení s tím, že se snad nebude jednat o prachsprostou vykrádačku, neboť série má dobré reference a loni získala cenu na festivalu v Angoulême.

mousebird

* Spolupráce spisovatele Davida Almonda a multitalentovaného Davea McKeana dosáhla již svého třetího plodu. Jejich knihy byly vždy bohatě ilustrované a prokládané komiksovými sekvencemi, nicméně jejích poslední dílo Mouse Bird Snake Wolf je pro fanoušky McKeana zatím největším soustem, kde vizuální stránka jasně přebírá vedení. Příběh tří dětí, které pod dohledem znuděných bohů vytváří ze své představivosti nové tvory, opět posouvá výtvarníkův výrazový rozsah do ještě větší šíře. A to už je opravdu co říct. Vydali u Candlewick Press.

chlupino

* Prcka Chlupina připomínám pravidelně, protože je skvělý a hltá ho celá naše rodina. Jeho kvality už také ocenili v sousedním Německu, kde ho začalo vydávat známé nakladatelství Reprodukt pod nepříliš zvukomalebným názvem Kleiner Strubbel. Jako první přišel na řadu díl nazvaný Trubel im Gemüsebeet, u kterého našince potěší, že je věnovaný Zdeňku Milerovi. A nejlepší zpráva je, že německé vydání lze koupit přes Book Depository, což znamená pohodlný přísun Chlupinů do rodiny Přibylů a za dobrou cenu.

unterwasser

* Časopis Bel Mondo je ke komiksům docela velkorysý a autorům poskytuje rovné tři strany. Doposud na jeho stránkách úřadovala Toy Box (viz tento článek), jejíž díla byla kresebně perfektní, obsahově ovšem taková nijaká. Od posledního čísla se situace změnila a začal vycházet zbrusu nový komiks Unterwasser, který píše spisovatel Miloš Urban a kreslí Jiří Grus. Úvodní díl je takový rozjezdový, tak jsem zvědavý, co přinesou další epizody.

smoulinka

* Albatros za posledního čtvrt roku vydal jen dvě šmoulí alba a žádný jiný komiks. To není pěkný trend.

trillium

* Po čtyřicetidílné sérii Sweet Tooth (vřele doporučuji přečíst) přijde v létě Jeff Lemire s novou autorskou minisérií Trillium. V ní se budou proplétat dva příběhy ze dvou rozličných období, kdy půjde zároveň o pátrání po ztraceném chrámu Inků z roku 1921 i o příběh z vesmírné stanice roku 3797. Zároveň to má být love story, ale ne jen tak ledajaká, ale úplně poslední love story vůbec. Že vydavatel Lemiremu věří, dokazuje i netradiční formát vydávání a první sešit bude mít z každé strany jednu obálku a bude tak možné číst dva příběhy, které se do sebe začnou patřičně zamotávat.