Steampunk a strašidla od Toy_Box. Autorka chystá překvapivý seriál

UKÁZKY > Když v jedenácti letech namalovala reportáž o rodinné cestě do Francie, učitelka výtvarné výchovy na základní umělecké škole jí vyčetla, že neumí míchat barvy. Od kreslení jí to tenkrát odradilo na několik let, vrátila se k němu až v dospělosti. Dnes patří výtvarnice s pseudonymem Toy_Box k našim nejvýraznějším tvůrcům komiksu, zabývá se i scénografií, ilustrací nebo street artem.

Nadšení z reportážního přístupu jí neopustilo, k politice a společenské situaci se vyjadřovala v komiksech o ukrajinských námezdních pracovnících, o posledním českém squatu Milada nebo v příběhu íránského graffiti writera. Pro sborník Ještě jsme ve válce namalovala příběh ženy, kterou STB odtrhla od malého syna.

O to překvapivější a zajímavější zprávou je, že se Toy_Box tentokrát nechá limitovat pouze vlastní fantazií. A také představami literárních klasiků. Pro nový lifestylový měsíčník Bel Mondo připravuje adaptace povídek z 19. a počátku 20. století. „Ráda bych prostřednictvím svých komiksů popsala příběhy, které pocházejí především z českého prostředí, ale nejsou všeobecně známé, a objevila jejich steampunkovou estetiku a temnou krásu,“ říká.

Seriál odstartuje v prvním čísle, které vychází 11. října, adaptací Vypařeného mozku od Gustava Meyrinka. Vypráví o tajemném vědci Hiramu Wittovi, stvořiteli umělého člověka.

Hříšní (ne)lidé města pražského

Pro Toy_Box (*1982), která několik let pracovala jako novinářka v celostátním deníku, to není zdaleka první setkání s tímto obdobím. Pro hudební klub Cross před dvěma lety vymyslela a režírovala autorské audiovizuální představení Pustina, inspirované stejnojmennou modernistickou básni T. S. Eliota. Zrodem moderny se zabývala na škole, kde analyzovala a zkoumala stěžejní díla pro vývoj literatury, například Paní Dallowayovou od Virginie Woolfové nebo Odyssea od Jamese Joyce. Chtěla studovat komiks, ale to v Česku nejde, proto si jeho studium nakombinovala ze dvou oborů: scénografie na DAMU a interaktivní média a mediální komunikace na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Tam jako diplomovou práci odevzdala sedmdesátistránkovou komiksovou knihu Robot Dreams.

„Hrozně mě bavila tahle doba umazaná od prvních velkých nákladů novin. Doba, kdy davy dělníků proudily do kouřících továren přes mosty schované v ranních oparech smogu nad městy, budoucí Freudovy pacientky dostávaly první hysterické záchvaty a lidský rozum, který se právě vylíhl ze skořápek osvícenství, se během pár desetiletí nechal opít vírou v sama sebe a zatím ještě nevinným nadšením z technických vymožeností a vynálezů,“ vysvětluje autorka, jak vymyslela náplň komiksů pro časopis Bel Mondo. V každém čísle bude komiks zabírat tři strany.

V nejbližší době by se na nich mělo objevit i dílo české spisovatelky Popelky Bilianové, která v roce 1905 vydala sebrané pražské pověsti. Vystupují v nich strašidla a přízraky starých časů. Toy_Box k nim říká: „V tomhle ‚steampunkovém‘ období přežívaly pod hladinou technicky nablýskaného vědomí. Jako by vznikly mnohem dřív, možná ve středověku, možná je mělo lidstvo jako špatné svědomí ukryto v sobě od nepaměti.“

Vystupuje v nich například bytost, napůl člověk a napůl zvíře, která v noci vyleze z vody a zabíjí „nočňátka“ (návštěvníky nočních klubů) potloukající se ulicemi Starého města. Nebo stará domácí, která šustí svými naškrobenými sukněmi po spletitých pavlačích a škrtí mladé dívky.

Svobodný vizuál

Toy_Box dostala od redakce zcela volnou ruku, co se týče témat i stylu zpracování. Výsledek vzniká příznačně pro autorku, tedy kombinací různých médií. Kresby tvoří tužkou, kterou koloruje v počítači. Některé obrázky vznikají naopak rovnou na papíře, občas s využitím fotografické koláže. K jejich dokreslení používá pastelky a vodovky. „Barevné ladění dílu přizpůsobuji atmosféře vyprávěného příběhu,“ popisuje.

Na své by si měli podle Toy_Box přijít i milovníci vyladěného letteringu. „Dělá ho grafik Martin Svoboda, který spolupracuje na typografické podobě i s Vladimirem 518. Připravil typografickou podobu celého časopisu a upravil moje bubliny tak, aby s ní byly v naprostém souladu.“ Právě zmiňovaný Vladimir 518 jí kdysi dal rady, kterých se dodnes drží. Například to, že komiks musí být pastva pro oči, aby si ho někdo měl chuť přečíst.

Koho dalšího můžeme v seriálu čekat? „Nevylučuji, ze se čtenáři setkají i se známějšími autory, jako je Neruda. Rozhodně to ale bude způsobem, jaký byste od na první pohled nudného inventáře povinné literatury nečekali.“

Ukázky z Vypařeného mozku