Nový přístup v posteli i v komiksu

RECENZE > Sunstone je komediálně romantická vztahovka o dvou slečnách se zálibou v BDSM. Oproti očekávání většiny lidí se v ní ale hodně mluví, nesouloží, a přestože obálka svádí k rychlým závěrům, homosexualita obou holčin je poměrně spekulativní. A přese všechno jde o velice svěží a zábavný erotický komiks.

Dovolte mi hned na začátku udělat krok stranou, směrem k erotickým komiksům obecně. Erotický komiks má v Evropě poněkud pošramocenou pověst. Tedy nejspíš nejen v Evropě, ale tady má pošramocená pověst ještě navíc tradici. Komiksy, které dnes nakladatelství Crew tahá na světlo jako „naprosté klasiky žánru“ většinou vycházely v 80. letech, a přestože rozhodně není na škodu doplňovat si vzdělání, z dnešního hlediska mají jen málo co nabídnout. Je fajn, že se někdo, kdo úplně neplaval v anatomii, pokoušel dokázat světu, že komiks unese „dospělé“ věci. Bohužel to však většinu času znamenalo obdarovat protagonistku poprsím, se kterým by mohla vyrážet vrata a následně z ní nechat během libovolného příběhu opadávat oblečení. Voilà – erotický komiks. Nelze se pak divit, že se na jejich „snahu“ mnozí koukali skrz prsty. Nelžeme si do kapsy a přiznejme si, že takový druh čtiva si většinou nekupujeme kvůli propracovaným zápletkám. To ale neznamená, že chceme pořád dokola číst to samé, anebo že bychom snahu o příběh neocenili. Bohužel, rozmanitost a dějovost nám na poli erotického či pornografického komiksu může momentálně nabídnout pouze internet. Místo, kde nemusíte řešit, jestli se to bude líbit dost lidem, aby nakladatel nekrachnul. Prostor, ve kterém můžete na papíře prezentovat veškeré své úchylky a lidi vám zatleskají, nebo i zaplatí. A přesně odtud vzešel Sunstone.

Webkomiksy mají obrovskou výhodu a částečně i nevýhodu. Jelikož je jejich tvůrce během tvorby neustále v kontaktu se čtenáři, má možnost rovnou se dozvědět, co se čtenářům líbí, či nelíbí a především ví, je-li o komiks zájem. Zároveň se on sám může k jednotlivým stránkám vyjádřit nebo přikreslit blbosti. Když pak komiks čtete od začátku, máte rovnou na očích, jak se dílo a spolu s ním i jeho tvůrce vyvíjeli. Geneze je mnohem očividnější než u komiksů, které se k vám dostanou v celku, a proto je dobře, že Sunstone ve svém tištěném vydání tento specifický aspekt alespoň trochu zohlednil v podobě bonusů. Stjepan Šejić začal Sunstone kreslit pro svůj účet na DeviantArtu jako útěk před ostatními „velkými projekty“ a je tak poměrně úsměvné, že se z jeho eskapismu a s manželkou sdíleného koníčku stal díky internetu další velký projekt. V důsledně vykresleném mangoidním stylu, který netypickým způsobem kombinuje silně realistické prostředí a anatomii s mnohdy až cartoonovými výrazy postav, nám autor představí dvě osamělé dívky, které si spolu přes internet domluví schůzku. Nikoliv rande, ale schůzku za účelem „hraní“, kterého se (minimálně jedné z nich) poměrně dlouho nedostávalo. A tak zatímco Lisa jako subinka se doma nervózně klepe a vymýšlí, jestli tohle vůbec byl dobrý nápad, Ally, domina, zatím připravuje dům, oblečení a vymýšlí bezpečnostní slůvko.

Jestli se Šejićovi něco povedlo na výbornou, tak je to představení celého „BDSM světa“ jako jakékoliv jiné komunity. Nemusíte mít trauma z dětství, psychické problémy, nebo psychopatické sklony. Prostě vás to může začít zajímat. A pokud se vám to zalíbí, může se z toho stát i váš koníček. Hláška o „sexuálních nerdech“ je nejspíš trefnější než jakékoliv jiné vysvětlení. Postupně tak s Lisou vstupujete do nového světa a jste-li nováček jako ona, objevujete jej a učíte se jeho pravidlům.

Takhle prostě a jednoduše Sunstone začíná. Ano, je tam kolem ještě pár plků pro lidi, kteří absolutně netuší, co drží v ruce, takže je občas potřeba něco dovysvětlit, ale jinak se kniha plynule přelévá od jedné konverzace k druhé a tu a tam prokmitne nějaká bondáž, či hraní. Příběh nespěchá, dává postavám dost času probrat i tu nejposlednější věc a udělat i ten nejpitomější fór. Kdyby byl Sunstone anime, patrně by šel bez okolků vrazit do žánru Slice of life. Tyto „útržky života“ se vyznačují svým ukotvením v realitě, melodramaty, komickými vložkami a často velice pomalým průběhem děje. Což dává smysl. Reálný život nemá děj a příběh z něj můžeme vytvořit pouze ve chvíli, kdy ohraničíme určitou jeho část a uzavřeme ji do „klece“ narativu. V Sunstonu tedy v reálném čase sledujete vývoj jednoho vztahu, bez nějakých dějových zvratů, antagonistů či úžasných vyvrcholení. I když… A takový způsob vyprávění nemusí sednout každému. Jestli však máte rádi všední konverzace o nevšedních věcech, směle dál.

Samotnou recenzi by si snad zasloužil překlad. Changer the Elder (překladatel, ilustrátor a furrík, který se na internetech aktivně pohybuje minimálně od roku 2006) dost možná dostal po záplavě marvelovek na překlad něco výrazně bližšího a osobnějšího a třeba si i překladem Šejićova veledíla splnil nějaký sen. Rozhodně bych mu to přál, protože je vidět, že se s překladem vyloženě mazlil. BDSM žargon odsýpá, nepůsobí kostrbatě, nerdské narážky jsou přeloženy přesně tak, jak by kdekdo z fandomu mohl čekat a mně nezbývá než smeknout před množstvím práce, které zde bylo odvedeno. Jazyk k podtržení zábavnosti tohoto dílka výrazně přispívá.

Když u nás před pár měsíci Sunstone vyšel, bylo to pro mě něco jako zjevení. Na internetu má sice v určitém okruhu lidí status téměř legendární. Vydat ho ale v zemi, která má dlouhodobě problém přijímat cokoliv, co se vymyká jejím představám (nedej bože o sexu), a navíc pro komunitu, jejíž povědomí o podobě erotického komiksu vychází hlavně z poměrně prudérních a postarších evropských děl, mi přišlo jako učiněná sebevražda. Komiks zřejmě mnohé páprdy překvapil tím, že „se tam nic moc neděje a ani ten sex tam není.“ Ale uplynul nějaký čas a v půlce srpna už se na nás chystá díl druhý a komiks se vesele kupuje. Lisa a Ally si zřejmě u nás pod Šejićovým dohledem své čtenáře a čtenářky našly. Nabízí kvanta textu, občasnou erotiku, neotřelé postavy s ulítlým smyslem pro humor a netradiční zasazení. Mně nezbývá než doporučit všem, kteří mají zájem o něco nového. Ano, možná to bude nové jinak, než jste chtěli. Ale pořád lepší, než další „evropská klasika“. A jestli vás internetová produkce zaujala, ale víc, než na realitu jste na fantasy, zkuste Alfie.

Sunstone #01
autor: Stjepan Šejić
Crew, 2019, 224 stran, 499 Kč
záznam v ComicsDB

1 komentář u „Nový přístup v posteli i v komiksu“

  1. Kupujte a hned i druhý dil… Je to boží a úžasný komix

Komentáře nejsou povoleny.