CECA: Společenská realita v českém komiksu

CECA neboli Central Europe Comics Art je název zaštiťující aktivity Michała Słomky, nezdolného organizátora a nezištného entusiasty, který vedle řady dalších projektů připravuje sérii komiksových výstav pro poznaňský klub Meskal. Jejich cílem je postupně zmapovat jednotlivé středoevropské scény. Od počátku letošního roku se v Meskalu objevily přehlídky Alois Nebel, Historie v českém komiksu, Společenská realita ve slovenském komiksu a aktuálně Společenská realita v českém komiksu.

Posledně jmenovaná výstava, jež vznikla za podpory Visegrádského fondu, Českého centra v Polsku a časopisu AARGH!, měla vernisáž 19. dubna. Účastníci si mohli prohlédnou komiksy Ireny Douskové a Lucie Lomové (Poslední večeře / Ostatnia wieczerza), Lely Geislerové (Jednou za život / Raz w życiu), Iva Pechara a Jiřího Petráčka (pasáž z alba Člověk zvaný Son / Człowiek nazywany Son), Jiřího Gruse (ukázka z prvního dílu Volemana), Štěpána Kopřivy a Tomáše Kučerovského (Kód, který se Japoncům nikdy nepodařilo rozluštit / Kod, którego nigdy nie udało się złamać Japończykom), Kamila Tatara (Proč někteří lidé kritizují komiks / Dlaczego niektórzy ludzie krytykują komiks), Jiřího Zimčíka (Neděle 15:25 / Nedziela 15.25), Youryho (Stavba povolena / Budowa z pozwoleniem) a autora skrytého pod zkratkou SdCh (Varlen). Díky pečlivému přístupu Michała Słomky byly všechny komiksy přeloženy do polštiny a oletterovány, takže zájemcům nezůstala utajeny ani jejich příběhy.

Po úvodním slovu Michała Słomky zahájil vernisáž Tomáš Prokůpek, který se pokusil nastínit odraz společenské reality v českém komiksu od jeho vzniku až po současnost. Poté následovala beseda s hlavním hostem vernisáže – Lucií Lomovou, jejíž album Anna chce skočit si po vydání ve Francii právě odbývá i českou premiéru. Během rozpravy byl přitom patrný fakt, že kolem výstav v Meskalu už se vytvořil stabilní okruh návštěvníků, kteří se v problematice orientují a mají o ni živý zájem. Příjemné bylo rovněž zjištění, že se nerekrutují pouze z komiksových kruhů, ale například i z výtvarných a bohemistických. Dokonce se prodaly i obě knihy souborných vydání Anči a Pepíka, které autorka přivezla na ukázku, několik triček s motivem z Anny a také propagačních pohlednic. Následně česká autorka rozdala řadu kreseb s věnováním a celá vernisáž plynule přešla v příjemné osobní debatování.

Podstatné je ale i to, že aktivity Michała Słomky nekončí cyklem výstav (který na podzim představí scény z Ukrajiny, Maďarska a dalších zemí), a spolu s poznaňským komiksovým vydavatelstvím Zin Zin Press se chystá rozjet edici středoevropských komiksů, přičemž přinejmenším tři české tituly už jsou v jednání. U velkého a soběstačného Polska, které je v oblasti komiksu odjakživa spíše zahleděno do sebe, je tento plán sympatický dvojnásob.

Výstava Společenská realita v českém komiksu potrvá v klubu Meskal do poloviny května, poté bude putovat po dalších polských městech.

Historická radnice a budova ARSenalu,
v níž má Michal Slomka zázemí pro své aktivity.
poznan_radnice_klub_thumb.jpg

Stolek v klubu Meskal, u kterého
byly k mání české a slovenské komiksy.
poznan_stolek_thumb.jpg

Příprava promítání k přednášce o odrazu
společenské reality v českém komiksu.
poznan_promitani_thumb.jpg

Tomáš Prokůpek, Michal Slomka,
Lucie Lomová a majitel klubu Meskal.
poznan_sestava_thumb.jpg