Lucifer vs. Smrt aneb Vysoká cena za dva komiksy?

Jedna recense na dvě knihy? Hle drzého recenzenta, an si psaním jednoho textu šetří práci, řekne si zklamaný čtenář. Otrlý recenzent si však troufá tvrdit, že shodný původ obou knih – jedná se totiž o spin-offy původní Gaimanovy sandmanovské série – a nedávné datum vydání nám umožňuje položit je vedle sebe. Kdo zvítezí v duelu Světlonoš vs. sestřička Smrt?

death_front.jpg

Jak snadné je s blazeovanou neohrožeností Věčných proplouvat životem, jak snadné je prostřednictvím komiksu se jim posadit za záda, chytit se jich kolem pasu a s nově nabytou grácií projet trable tryskem! Jak snadné je nechat se okouzlit jejich samozřejmostí, s níž jako by se i náš vlastní život stával hnedle lehčím… Leč dosti recenzentovy nespoutané fantazie, vraťme ho zpátky na zem a přinuťme ho znovu zaostřit pohled na knihy na stole.

Lucifer - obálka Smrt: Vysoká cena za život - obálka
Luciferovy samostatné sešitové řady i Smrtina čtyřdílná minisérie (mezi desítkami dalších) těží z obliby původního Gaimanova seriálu – obě knihy na úvod přebírají některé z postav a Gaimanův metafyzický šejkr coby vyprávěcí metodu. Lucifer: Ďábel vchází do dveří je souborem tří povídek, jejichž společným jmenovatelem je bývalý vládce Pekla v hlavní úloze a Mike Carey na postu scénáristy. Lucifera jsme v  opustili ve chvíli, kdy si v Údobí mlh nechal amputovat křídla, předal klíče od Pekla Sandmanovi a odešel na pozemský odpočinek – coby majitel luxusního baru. Z poklidné existence ho vytrhává (doslova) božská nabídka: zlikvidovat magickou sílu, která lidem plní přání. V druhé povídce se jeho protivníky stanou osvobozené tarotové karty, a ve třetí… asistuje pomstě za jednu zemřelou dívčí kamarádku. I když jsou jednotlivé epizody ukončené, po vzrou sandmanovského univerza se jedny cesty uzavírají, aby se jiné otevřely…

Lucifer - ukázka (náhled)

Smrt: Vysoká cena za život
je naproti tomu vyprávěna z pohledu zklamaného mladíka – jehož Smrt zachrání od… chm… smrti? Protože jednou za sto let se musí i ona sama stát smrtelnou, aby pochopila, jak vysokou cenu jí lidé platí… O její pozornost se však – únosy, vydíráním – ucházejí i další hráči, a v příběhu sekundují i Hazel a Foxglove, známé ze Hry o tebe. (Ty ostatně hrají prim i v navazující minisérii, Smrt: Čas Tvého života.) Podaří se jí najít srdce Šílené Hettie, vyvázne ze zajetí slepého eremity, vydrží celé odpoledne s jedním zhrzeným puberťákem? A bude jí chutnat hot dog?

Smrt: Vysoká cena za život - ukázka (náhled)
Už samotný Sandman je hodně eklektický: Gaiman v něm mísí inspirace z křesťanství, afrických kultur, psychologie, poezie a dramatu a čert – pardon, zručný rešeršér – ví, čeho ještě. Dosahuje tak zároveň přiměřeně exotických, tajuplných a vtahovačných ingrediencí, a zároveň projevuje schopnost zadrnkat na archetypální struny. Prodloužením tohoto přístupu je i Lucifer a Smrt: Vysoká cena za život. Jenže zatímco Mike Carey v Luciferovi pouze okoukal metodu, Gaiman se ve Vysoké ceně drží něco podstatnějšího: schopnosti ani pod pateticky barvitou pokličkou neztratit kontakt se čtenářem…
Protože v případě, kdy autorovi s eklektickým kořením ujede ruka, stane se z osobité delikatesy samoúčelná pikantnost, která zakrývá jakoukoliv původní chuť. Křesťanské ozvěny, šamanismus, tarot, nemrtví – to jsou jen některé ingredience, kterými se Luciferova první kniha jen hemží. Záhy se tak mění v jakési esoterické panoptikum; více tak naplňuje svou okouzlující eskapistickou funkci, ale je to… vysoká cena za iluzi. Naproti tomu je Vysoká cena za život je ovšem především lidským příběhem, kde – podobně jako v řadě sandmanovských povídek – nadlidské schopnosti Večných figurují jen málo nebo vůbec ne, a ostatní nadpřirozené postavy hrají sice podstatnou, ale méně frekventovanou úlohu.
Nechápejte mně špatně – obě knihy jsou celkem sugestivní, a expresivnější Scott Hampton nebo mignolovsky zjednodušený Warren Pleece z Lucifera nezapřou výrazný a příjemný autorský rukopis; kresba Vysoké ceny je oproti tomu servisnější – zručná, leč neoslnivá. Rozdíl obou knih je ovšem v přístupu – pokud se spokojíte s poučeným protahováním prověřených schémat, Lucifer nezklame; ovšem Smrt, viděná očima tuctového teenagera, silněji odráží naše vlastní vnímání. Lucifer prochází světem s nonšalantní machou, která dokáže být strhující stejně jako otravná; Smrt svým příběhem protančí s úsměvem na rtech, a trousí hlášky, co pobaví a nepoškrábou. Se Smrtí, která poznává Život, přepočítáváme drobné neobyčejnosti obyčejného života…

(Jako bonus najdou fanoušci Věčné černovlásky na konci knihy sedmistránkovou Smrtinu přednášku o sexu, AIDS a kondomech z pera Dave McKeana.)

Lucifer: Ďábel vchází do dveří
Netopejr, CREW (2007)
160 stran, B5, 399,- Kč
záznam v comicsDB.cz

Smrt: vysoká cena za život
CREW (2007)
104 stran, 165×260 cm, 299,- Kč
záznam v comicsDB.cz