Komiksoví autoři doporučují: Pij s rozumem!

„Pij s rozumem!“ doporučují konzumentům alkoholu komiksoví výtvarníci. Své kresby vytvořili pro stránky www.pijsrozumem.cz, na kterých sdružení zodpovědných výrobců lihovin FÓRUM PSR propaguje umírněnou konzumaci alkoholických nápojů. Ve spolupráci s o.s. SEQENCE, vydavatelstvím komiksů a pořadatelem festivalu KomiksFEST!, oslovilo FÓRUM PSR významné české a slovenské komiksové autory se zadáním vytvořit autorské dílo, které by se s humorem a nadsázkou zabývalo problematikou alkoholu. Svými pracemi přispěly jak již známé osobnosti, jako autoři stripů Hana a Hana (Miloš Gašparec a Miloš Čermák) a Aloise Nebela (Jaromír Švejdík a Jaroslav Rudiš), tak zástupci nastupující generace (např. Jiří Grus nebo Jan Bažant).

Jiří Grus: Pij s rozumem!


Počínaje dnešním dnem bude do října letošního roku na stránkách www.pijsrozumem.cz každý druhý pátek prezentováno jedno dílo a jeho autor stručně představen. „Výsledky mne potěšily a potvrdily osobitý a profesionální přístup oslovených autorů, kteří téma vzali za své,“ říká David Binar, výkonný ředitel sdružení FÓRUM PSR. „Jsem přesvědčen, že zvolený koncept prevence, který vtipným způsobem nutí k zamyšlení, je účinnější, než mentorské kázání o tom, jak škodlivý je alkohol,“ hodnotí Binar možný dopad na chování oslovené cílové skupiny.

Záměrem projektu je přimět lidi zamyslet se nad problematikou alkoholu a uvědomit si, že nadměrné pití s sebou může přinést značná rizika – a to jak z hlediska jednorázového, tak dlouhodobého. I s jediným drinkem, vypitým před usednutím za volant, výrazně roste pravděpodobnost tragické nehody; dlouhodobé přemrštěné pití alkoholu zase působí řadu zdravotních a společenských problémů.

Vojta Šeda: Pij s rozumem! (náhled)

„Díky své sdělnosti je komiks ideálním „propagačním“ nástrojem. V Německu se třeba za jeho pomoci vysvětluje nacistická část německé historie nebo se lobbuje za seznámení s menšinami, v Polsku vyšlo album zabývající se problematikou AIDS. Bezpečnosti na silnicích se podle evropského vzoru s hrdinou Luckym věnuje i Ministerstvo dopravy a BESIP. V podobných kampaních však mnohdy převažuje didaktičnost nad originalitou – tomu jsme se chtěli vyhnout. Proto jsme autorům dali ve zpracování volnou ruku – šlo nám především o jejich vlastní, kreativní přístup. A zajímalo by mě, nakolik se do některých komiksů promítá jejich osobní zkušenost,“ usmívá se Tomáš Hibi Matějíček, produkční z občanského sdružení na podporu komiksu SEQENCE o.s., které pro FÓRUM PSR projekt realizovalo.

Popularita komiksové tvorby pro dospělé je v České republice na vzestupu. Potvrzuje to např. úspěch festivalu KomiksFEST! , který každoročně přitahuje víc a víc diváků i autorů, a jehož prestiž roste – což potvrzuje účast mezinárodně uznávaných autorů na festivalu. V loňském roce to byli například eruptivní francouzský tvůrce Lewis Trondheim (Donžon) a žijící britská legenda Bryan Talbot. I ten se ve své tvorbě věnuje náročným tématům – v knize Pohádka o zlobivé kryse vypráví příběh sexuálně zneužívané dívky.

Your: Pij s rozumem! (náhled)

„Alkohol může být jak dobrý sluha, tak špatný pán, a je zapotřebí být si vědom rizik, která s jeho konzumací souvisejí. Výrobci lihovin si pochopitelně nemyslí, že by se lidé jejich výrobků měli zříct. Jsou ovšem přesvědčení, že přemrštěné pití škodí nejen těm, co pít neumí, ale v důsledku má negativní dopad i na výrobce samé. Přitom je nepopiratelné, že umírněná konzumace život obohacuje a je v souladu se zdravým životním stylem,“ zdůrazňuje Binar.

Jednotlivé komiksové vtipy/stripy najdete na stránkách www.pijsrozumem.cz.

1 komentář u „Komiksoví autoři doporučují: Pij s rozumem!“

Komentáře nejsou povoleny.