Zamrzlý obraz: Film a komiks na Letní filmové škole

Cyklus Zamrzlý obraz – Film a komiks bude probíhat po celou dobu Letní filmové školy a na programu budou kromě samotných filmů i přednášky na nejrůznější témata – o komiksovém videoklipu, rotoskopii, skryté historii českého komiksu či o nevídaných hrdinech komiksů. Jeden den bude komiksu přímo zaslíben, a to pondělí 27. července, kdy budou po celý den probíhat přednášky a besedy a kdy proběhne i putovní vernisáž po komiksových výstavách.

Vizuál LFŠ 2009 (náhled)

Co se týče filmových představení, můžou se diváci těšit vedle klasických mainstreamových filmů i na řadu raritních počinů, jejichž výběr bude na LFŠ rovněž představen – např. Batman z roku 1966, který byl tehdy ještě pojat spíše jako komedie. Nebudou chybět ani novější hity natočené podle komiksových předloh – Sin City – město hříchu, Hulk, Strážci – Watchmen, Dějiny násilí či Persepolis.

V cyklu Zamrzlý obraz – film a komiks se budeme věnovat např. belgickému „osmdesátníkovi“ Tintinovi, hrdinům Čtyřlístku, kteří letos slaví už neuvěřitelné 40. narozeniny, i tvorbě Káji Saudka, který v českém komiksu zanechal velmi výraznou stopu a podílel se na vzniku prvního českého komiksového filmu Kdo chce zabít Jessii? Václava Vorlíčka. Na Komiksový den, pondělí 27. 7., budou o průběhu vzniku komiksů, způsobech jejich převedení na filmové plátno a záludnostech komiksového překladu přednášet Tomáš Matějíček, zakladatel KomiksFEST!u, publicista a scenárista Tomáš Baldýnský, malíř a významný autor komiksů Karel Jerie, překladatel Richard Podaný a dramaturg LFŠ Jiří Flígl.

Podstatnou složkou cyklu Zamrzlý obraz budou výstavy. František Skála přiveze Velké putování Vlase a Brady, Karel Jerie Lovce dinosaurů a vidět můžete i putovní výstavu ze života Aloise Nebela; dalšími vystavujícími budou Tomáš Kučerovský, Toy_Box, Jiří Zimčík nebo Jaromír Plachý. Všechny tyto výstavy budou mít společnou (putovní) vernisáž, která začne 27.7. v 17:00 ve foyer Klubu kultury vernisáží Františka Skály a skončí v Domě knihy Portal.