Americkou hitparádu ovládla smrt

Blackest Night #3

Podobné novinky u nás nemají příliš velkou tradici, přesto může být zajímavé podívat se občas na zahraniční prodeje, aby člověk mohl porovnat situaci v Česku a za mořem. Výdělky filmů se zabývá takzvaný box office, komiksy mají sales estimates. Odhady prodejů dělá už několik let distribuční síť Diamond Comics Distributors, která je největším světovým distributorem anglických komiksů a spřízněných produktů (figurky, hrnky, ponožky a další…). Společnost vznikla v roce 1982, dnes má v Americe tři hlavní pevnosti a čtrnáct strategicky rozmístěných poboček, přičemž má zastoupení také v Británii. Může si to dovolit, protože roční obrat činí 500 milionů dolarů.

Diamond spolupracuje především s americkými maloobchodníky, jako jsou majitelé kamenných speciálek nebo internetových obchodů. S nimi vytváří takzavný Direct Market, který zásobuje hlavně fandy a sběratele. Sítě velkých knihkupectví nebo neamerické trhy mají jiné kanály. Jako ukázkový příklad si představte třeba krámek ze sitcomu Big Bang Theory. Má několik stálých zákazníků včetně Sheldona nebo Leonarda a tihle štamgasti odebírají komiksy výhradně přes krám – každý měsíc udělají objednávku (nebo mají předplacené série), kterou zohlední majitel krámu a objedná od Diamondu tolik kopií, kolik si objednali podobní fanoušci a kolik by podle svého uvážení mohl prodat. Neprodané výtisky se samozřejmě vrátit nemůžou, na remitendu se tady nehraje. Tenhle model může fungovat díky tomu, že americká nakladatelství zveřejňují s tříměsíčním předstihem svoje měsíční ediční plány a plní je – proto už teď Sheldon ví, který den v lednu si půjde pro nový výtisk jeho oblíbeného Green Lanterna. Samozřejmě se občas najdou případy, kdy kreslíř nebo scénárista (nebo ani jeden) nestíhá a nakladatel musí slíbený titul posunout, což se stávalo třeba druhé sezóně Ultimates nebo Franku Millerovi a Jimu Lee v sérii All-Star Batman and Robin the Boy Wonder.

A jelikož má Diamond Comics Distributors takových zákazníků několik stovek tisíc (v podstatě každou speciálku v Americe, což v minulosti přivábilo antimonopolní úřady), slouží jejich odhady jako hlavní ukazatel prodejních trendů a dá se z nich odvodit i celková prodejnost. S jedním háčkem, vlastně spíš pořádným hákem – Diamond Comics Distributors mají exkluzivní smlouvy s nakladatelskými domy DC, Marvel, Image, Dark Horse, Archie Comics, IDW nebo Dynamite Entertainment. Jejich tabulky jsou důvěryhodné, co se týče tohoto komerčního proudu, ale nakladatelství Fantagraphics nebo Drawn and Quarterly proti nim už v minulosti měla pochopitelné námitky – o úspěších Peanuts nebo Persepolis se z takové tabulky prakticky nedozvíte. Přitom podle oficiálního dealerského katalogu Fantagraphics se všech booků Complete Peanuts od dubna 2004 do jara 2007 prodalo 500 000, což dokládají i přední příčky na seznamech bestsellerů, jaké vydává kupříkladu New York Times. Vysvětlení je prosté, zrovna Peanuts nebo další „negeekovské“ tituly mají větší odbyt u běžných knihkupců, mimo Direct Market.

Captain America: Reborn #3

Teď už se ale dostáváme k samotným výsledkům za měsíc září, komentovat budeme především čísla, která jsou jistá (tedy DC, Marvel a další malé velké hráče). Vychází dva žebříčky (jeden speciálně pro sešity, druhý se zabývá soubornými vydáními a grafickými romány) a do každého se vejde 300 nejlépe prodávaných titulů. Originální přehledy operují ještě s podílem na trhu a tržbami jednotlivých nakladateství. Z nich se dozvíte například to, že Marvel v září prodal sešity za téměř 13 milionů dolarů a Dark Horse vydělal jeden milion za souborná vydání a grafické romány.

Do výsledků se započítávají všechny tituly nakladatelství, nejen novinky. Úvodního svazku zombie dramatu Walking Dead (Crew připravuje pod názvem Živí mrtví) se jen v září prodalo 2 040 kusů, ale od svého vydání v roce 2004 už má na kontě 92 887 prodaných výtisků. Walking Dead je vůbec nejprodávanější sérií nakladatelství Image (nové číslo si pravidelně koupí kolem 24 tisíc čtenářů), přesto sešit #65 skončil až na 101. místě, přičemž 98 titulů z první stovky vydává DC nebo Marvel. Jejich hegemonii narušuje na 56. místě Archie (37 842) a 31. místo si pro sebe vykolíkovala Buffy the Vampire Slayer (52 264). Přemožitelka upírů a další nepřirozené i nadmrtvé havěti zároveň vede žebříček souborných vydání, pátý díl série má v tabulce 7 220 prodaných kusů.

Blok Dark Horse betonuje druhá Umbrella Academy, i když ztrácí víc než tisíc Sheldonů. Až na čtvrtém místě je první Marvel, Čaroděj ze země Oz se opírá o slavnou předlohu i kouzelnou kresbu Skottieho Younga. Ačkoli se sólující Batman neprobil do sešitové desítky, mezi soubory se rozdvojil do Smithova příbehu Cacophony a Morrisonovy halucinační hry Black Glove, která vydláždila cestu k náhrobku Bruce Wayna.

Buffy the Vampire Slayer Season 8 Volume 5: Predators and Prey

Smrt dominuje na všech frontách – zatímco Marvel z jejích spárů vytrhl původního Captaina Americu, DC ji přivolalo z hlubin vesmíru, aby zapomenuté hrdiny proměnila v bubáky a jiné zakopala pod drn. A podle reakcí se Johnsovi scénář náramně povedl, alespoň v kategorii velkých blockbusterů mu prý není moc co vytknout. V září vyšly třetí sešity obou sérií a potřetí jsou na špičce žebříčku. Druhý Captain America: Reborn má 108 249 zářezů na pažbě, vítězný sešit crossoveru Blackest Night dokonce 140 680. Na další místa se vyšvihly sólová i týmová série Green Lanterna, vždyť zelený mezigalaktický pán prstenů je hlavní postavou probíhající události. I další tituly DC si pod rouškou nejčernější noci našly místo v nejúspěšnější desítce. Marvel tradičně drží Bendisovi Avengers a na páté místo se prosekal Wolverine skrz krvavé završení příběhu Old Man Logan, bez debat zásluhou jmen Mark Millar a Steve McNiven.

Kompletní TOP 10 vidíte níže. Doufáme, že jste si malý ekonomický exkurz užili a pro větší zajímavost přidáme poslední statistický údaj. Amazing Spider-Man skončil na 14. místě sešitového žebříčku s počtem 70 124 výtisků, v České republice si v srpnu koupilo Velkolepého Spider-Mana 12 655 lidí, což by stačilo na 166. místo. Nechal by za sebou Hellblazera (10 805), World of Warcraft (11 950) nebo DMZ (7 583). (Proti)válečná série Briana Wooda má možná nízké prodeje sešitů, ale zároveň se daří souborům. Ten první s podtitulem Válečná zóna vydal ve středu BBart.

null

null

4 komentáře u „Americkou hitparádu ovládla smrt“

  1. Díki. Túto štatistickú časť komikov milujem :-)) Už by to len chcelo porovnanie s Francúzskom a Japonskom.

Komentáře nejsou povoleny.