Ceny Muriel 2009 ukázaly, kdo rozumí komiksu

S trochou nadsázky se dá říct, že sezónu nejrůznějších komiksových ocenění uzavírá česká Muriel. Skleněné plastiky inspirované hrdinkou Káji Saudka se letos rozdávaly potřetí na závěrečném večeru KomiksFEST!u.

Cena Muriel Jak rozumět komiksu Poslední chobotango Voleman

A potřetí vyhrál mezi kreslíři Jiří Grus, tentokrát za třetí díl Volemana. Volemanovy příhody (znáte také z Komiksária) jsou podle porot, kterým letos předsedal režisér Jan Balej, zároveň nejlepším stripem.

Dvě ceny si odneslo také duo Mašek/Baban, což sice nejsou dvojčata, ale přesto je nejen kvůli jejich vzhledu označkujeme jako českou obdobu sourozenecké dvojice Gabriel Bá a Fábio Moon. Parta kolem Damiana Chobota jim vynesla ocenění pro nejlepší scénáristy už na prvním ročníku Muriel, teď vyhráli stejnou kategorii za Poslední chobotango, kterým vrcholí trilogie Monstrkabaret Freda Brunolda. Podruhé přišli poděkovat k mikrofonu, když publikace Pandemonium aneb Dějiny sousedství získala cenu za původní český komiks.

Nejúspěšnějším zahraničním titulem je povinná četba Jak rozumět komiksu, která od porotců dostala nejvíc povinných hlasů v kategoriích Nejlepší zahraniční kniha a Nejlepší překlad. Richard Podaný je evidentně dobrý učitel, loni nám úspěšně radil, jak si nahrabeme jako pornohvězdy.

Chlíveček krátkých příběhů letos může klidně fungovat coby ocenění pro talent zasluhující zvýšenou pozornost – vyhrál dvaadvacetiletý Nikkarin za titulní komiks z magazínu Bunkr.

Do Síně slávy nevstoupil nikdo z nominovaných, porota jednohlasně rozhodla o tom, že si v ní zaslouží místo Tomáš Hibi Matějíček.

Poslední chobotango

NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ SCÉN