Nenápadně vyšla nová kniha od Brada Meltzera, držitele Eisnerovy ceny

Kniha lží

Americký spisovatel Brad Meltzer (*1970) je autorem spotřebních knih, které často získávají nálepku bestseller. Píše svižné politické thrillery, osnuje tajná spiknutí, v románu Kniha osudu (česky BB/art, 2007) luštil šifru, kterou před dvě stě lety vymyslel americký prezident Thomas Jefferson a chránili svobodní zednáři. Jsou to trochu Lovci pokladů, trochu Dan Brown a trochu John Grisham. K nim ho přirovnávají američtí kritici, akorát podle Meltzerových knih ještě nevznikl žádný film. Na přelomu září a listopadu BB/art vydal autorovu nejnovější Knihu lží, jejímž vedlejším motivem je zrod slavného superhrdiny.

Meltzer má totiž rád komiksy a je i komiksovým scénáristou. Debutoval v sérii Green Arrow a v roce 2006 ho DC nechalo napsat událost Identity Crisis, na kterou navazují další velké příběhové linie Infinite Crisis a Final Crisis. Tehdy nechal hrdiny DC řešit rodinné vztahy a prozradil na ně, že padouchům vymývají mozky. A když některý člen týmu JLA nesouhlasí s postupem, máznou ho kolegové taky.

Meltzerovu tvorbu ovlivňují konspirační teorie i terorirsmus, v roce 2006 byl ve skupině s agenty FBI, CIA nebo psychology, aby společně přišli na další způsoby, jakými můžou teroristé ohrozit Ameriku. Tenhle jeho koníček mu v roce 2008 vynesl cenu Willa Eisnera v kategorii Nejlepší samostatný sešit. Jedenáctý díl oživené řady Justice League of America s názvem Walls se celý odehrává pod zříceným hotelem Watergate (kde odstartovala aféra Richarda Nixona), dva členové týmu se snaží přežít v troskách a kreslíř Gene Ha (Top Ten) zachycuje klaustrofobickou situaci ve stísněných panelech takovým způsobem, že se člověk sápe po dýchátku.

Momentálně s tvůrčí partou Buffy the Vampire Slayer vymýšlí finále osmé sezóny, v únoru vyjde první Meltzerův sešit. Duchovní otec Buffy Joss Whedon se objevil v traileru na Knihu lží, kde společně s Brianem K. Vaughanem (Y: Poslední z mužů) a Damonem Lindelofem (seriál Ztraceni) odhalují pravý původ Supermana.

Kniha lží spojuje konspiraci a komiksy. Anotace láká na první vražednou zbraň na světě, kterou Kain údajně zabil