Ohlížíme se, až nás bolí za krkem: České a slovenské komiksy 2009

130: Odysea, Voleman 3, Poslední chobotango, Muriel a oranžová smrt

Co vůbec napsat na téma konec roku a jeho shrnutí, aby člověk (pisatel i čtenář) neusnul u druhé věty? Snad jen položit si řečnickou otázku, pak jít rovnou k věci a dělat, že byl úvod třeskutě vtipný a originální… No a když už jsme tohle všechno probrali, můžeme jít rovnou k věci: Redaktoři Komiksária a jeho přispěvovatelé si odpověděli na pět otázek. Postupně se dozvíte, které komiksy či události nás v minulém roce zaujaly natolik, že si je budeme pamatovat. Nebo naopak zklamaly, takže si je budeme taky pamatovat, ale nejraději bychom zapomněli. Rozhodně nás zajímají i volby čtenářů, proto se vůbec nestyďte a pochlubte se u každé kategorie vlastním výběrem.

První otázka zní: Které české či slovenské komiksy nás v loňském roce nejvíc zaujaly?

MICHAL JAREŠ
Muriel a oranžová smrt – ale tluče se to ve mně, protože je to perfektně udělaná věc s naprosto slabomyslným a podprůměrným dějem.

KAREL JERIE
Vedle pokračující série Volemana a nadějně našlápnutého Nikkarina s trilogií 130 je to rozhodně Saudkova Muriel a oranžová smrt. Pro mě jde o jednu z hlavních událostí v českém komiksu od roku 1989!

PAVEL „Pafko“ KOňÍNEK
Stejně jako v letech předcházejících, i loni jsem nedočkavě čekal na každý další výstup Monstrkabaretu Freda Brunolda, Poslední chobotango završilo (jak doufám pouze) první trilogii více než důstojně. Velmi zajímavým projektem by mohlo do budoucna být Brutto, jakkoli považuji trojici komiksů obsažených v zakládajícím čísle spíše za mírné zklamání. Pozornost do dalších let si určitě vysloužil i Nikkarin a jeho 130 a samostatný chvalozpěv by si zasloužilo veřejné vystoupení s první splátkou dlouho ignorovaného dluhu, který má celá česká komiksová scéna vůči Kájovi Saudkovi (Muriel a oranžová smrt).

RICHARD „-rip-“ PODANÝ
Jedna možnost je snažit se být originální a podporovat mladé tvůrce. Druhá je po pravdě přiznat, že Muriel a oranžová smrt. B je správně.

TOM

6 komentářů u „Ohlížíme se, až nás bolí za krkem: České a slovenské komiksy 2009“

  1. Muriel OS v roce 2009 těžko něco překoná ;)
    Vypadá to, že na vyhlašování letošních cen Fabula Rasa nezíská všechny české kategorie Jirka Grus :D
    Jinak Muriel Os je pro mne spíše vydavatelským překvapením, než knihou, která by mě v roce 2009 nejvíce potěšila. Tam by to byl buď Gavron nebo Bublák 3, kupodivu ;)

    2009 bude pro mne spíše smutným rokem a přes celkem velkou produkci komiksů, takovým "nemastným-neslaným" rokem… Snad jen objevení jistého velmi nadaného mladého komiksového kreslíře v Manga-Comics Booku 3 mi udělalo velkou radost…

  2. Muriel a oranžová smrt je fakt starší počin. Ide teda o najlepší vydaný  alebo najlepší vytvorený komiks za minulý rok? Toe má nepochybne na mysli šikovného Daniela Mihálika:))

  3. Rok vzniku a rok vydání se u českých komiksů jen málokdy shoduje. Třeba komiksy z Gavrona jsou staré 5 let. A takových případů je celá řadu. Je pravda, že pauza 40 let u Muriel a O. S. je už docela dost, ale pro mě je to vlastně nový komiks. Nejlepší asi bude držet se roku vydání. ;)

  4. Pro ceny Fabula Rasa bude hlavním činitelem rok vydání uvedený v Comicsdb.cz, takže v cenách bude "jako nový" ;)
    Ano, Dan Mihálik ;)

  5. Tak dobré je,že  někdo dotáhne dokonce album a to je vydáno myslím tím tu odysseu .Jinak výtvarně  je plno věcí pekných,ale je to pořád taková umělecko intelektualština ,což je dobře samozřejmně ,ale chybí to co dělá komiks komiksem. Mainstream akce,horror, černej humor typickej
    komiksovej hrdina ovšem aby v tom trochu bylo cosi našeho a nebyla to kopie. A z čeho čerpat je Macourek a ty jeho filmy a serialy a adela a tajuplný hrad a filmy od herze nebo film tvář či horor od chytilové to jsou přímo komiksový příběhy,tím nechci říct že by se měli podle nich dělat komiksy ,ale spíš že potencial příběhovej je

Komentáře nejsou povoleny.