Vertigo vyšlechtilo vlastní upíry. Zakousl se i Stephen King

Komiksy od Vertiga se nebojí násilí, erotiky, neotřelých nápadů a vůbec zkouší uspět s dospělejším přístupem. A většinou se jim to vede. Odnož nakladatelství DC je v tomhle ohledu takové HBO komiksu. Stanice, která „není televize“, uvedla v roce 2008 seriál True Blood (Pravá krev) a ukázala, že upíři můžou mít ostřejší zuby než ve Stmívání. Série American Vampire o evoluci upírů a jejich roli v historii Ameriky na to jde podobně. Otec nápadu Scott Snyder nalákal ke spolupráci i slavného Stephena Kinga, který tak napsal svůj první komiks.

Třiatřicetiletý spisovatel Scott Snyder na sebe upozornil v roce 2006 sbírkou povídek Voodoo Heart a krátce nakoukl do světa komiksů. Pro Marvel napsal speciál k výročí Human Torche a krátký příběh v sešitu X-Men: Nation X. Je tedy teprve na začátku kariéry.

První komiks přímo od Kinga

Zato Stephen King toho už napsal tolik, že by si mohl otevřít knihkupectví a prodávat jenom vlastní knihy. Cyklus Temná věž nebo bichli Svědectví úspěšně zadaptovali komiksoví tvůrci a v březnu začala vycházet minisérie podle jeho nepublikované povídky N, která původně vznikla ve formě stále populárnějších motion komiksů – rozpohybovaných a nadabovaných komiksů, které se distribuují na internetových stránkách a přes iTunes.

Řemeslník ve službách hororu, ale také autor předloh k snímkům Zelená míle nebo Vykoupení z věznice Shawshank, občas pomohl nějaké neznámé sérií formulkou „Stephen King´s“ nebo pro svoje oblíbence psal blurby, což jsou úderné hlášky na obálkách (třeba „Říkají o mně, že jsem král strachu. Ale autor XY dokazuje, že jsem teprve v jesličkách. – Stephen King“). Takže ačkoli se Kingovo jméno na komiksových obálkách objevuje už nějakou dobu, teprve American Vampire nasává přímo podle jeho scénáře.

American Vampire, ukázka American Vampire, ukázka American Vampire, ukázka

Příběh se odehrává ve dvou časových liniích. Snyder píše o začínající herečce Pearl, která přijela do Hollywoodu během jazzového věku a snaží se prorazit na poli němých filmů. King doplňuje (prostřednictvím vypravěče-spisovatele) příběh z divokého západu, jehož hlavním antihrdinou je Skinner Sweet. Psanec, nelítostný vrah, zkrátka charakter, který by si rozuměl s postavami Cormaca McCarthyho. Skinner se stane prvním americkým upírem, který se vyvine, a umožní Snyderovi pracovat s ústředním nápadem.

Století upírů

Upíři tu prochází evolucí úplně stejně jako jiné živočišné druhy, mají nové schopnosti a slabosti. Skinner se například může opalovat. Dá se předpokládat, že odhalování dalších sil a krvesajících druhů bude patřit k překvapujícím zvratům. Cesty obou postav se samozřejmě osudově probodnou… A postupně s nimi projdeme historii Ameriky od začátku 20. století až do současnoti.

O to, aby každá éra měla typický vizuální styl, se postará Brazilec Rafael Albuquerque, jenž patří k silné vlně tamních výtvarníků, kteří se prosazují i za Mexickým zálivem (mezi další patří Bá, Deodato, Grampá, Moon či Reis). Zatímco Pearl se pohybuje po čistých stránkách, kde je množství černých ploch, aby se Albuquerque přiblížil atmosféře dobových expresivních filmů, Skinnerovy části jsou upocené, zaprášené a zbarvené pouštním sluncem.

První číslo vyšlo 17. března, další sešit půjde do obchodů 21. dubna. Každá dekáda bude mít pět sešitů, přičemž King přispěje pouze v úvodním svazku. Od šestého dílu bude Snyder psát sám a přesune se do 30. let.

2 komentáře u „Vertigo vyšlechtilo vlastní upíry. Zakousl se i Stephen King“

Komentáře nejsou povoleny.