Charlie Straight vyhráli Anděla za klip, který omaloval americké komiksy

Vít Haratek vs Jae Lee (Postavy z Dark Tower si nechaly obarvit vlasy a narůst pejzy)

Třinecká kapela Charlie Straight o víkendu posbírala tři hudební ceny Anděl. Jednu z nich za klip k písni Platonic Johny. Jak můžete vidět, jeho tvůrce Vít Haratek použil nejmodernější techniku. Nasypal do klobouku několik komiksů, nůžky a vodovky, a pak s tím třepal tak dlouho, dokud se to nějak nesestříhalo a neobarvilo. Klip prorazil i dvířka do MTV, čímž se příliš Čechů pochlubit nemůže.

Ve fitku trénované oko ovšem pozná, že použité kresby nejsou původně od Haratka. Ten pouze obkreslil, barevně přetvořil nebo pozměnil práci komiksových výtvarníků z Ameriky. O tom zřejmě členové Akademie populární hudby ani diváci, kterým připadá stylizace klipu světová, nevědí.

Co si o tom ale myslíte vy? Je v klipu dostatek invence nebo už vykrádá?

Následují ukázky z klipu a srovnání s původními obrázky.

Vít Haratek feat. Jim Cheung (V komiksech Tony Stark bežně čelí lidem, kteří chtějí zneužít jeho technologii) Vít Haratek feat. Terry Moore (Echo za zrcadlem) Vít Haratek feat. Dave Johnson (Sto nábojů pod parukou)

Vít Haratek feat. Michael Turner (Je to už o prsa plagiát?) Vít Haratek feat. Alex Ross (Co by to bylo za komiksovou koláž bez Supermana? Rossův obraz patří k nejznámějším novodobým zobrazením Muže z oceli a je hojně citovaný. Sám Ross vytvořil i speciální verzi s Barackem Obamou.)

6 komentářů u „Charlie Straight vyhráli Anděla za klip, který omaloval americké komiksy“

  1. Přišlo mi to bez invence. Tradiční obrazová koláž bez jednotícího nápadu. Ale vzpomněl jsem si na klip Radka Doskočila Murder Song (oceněný na Anifestu 2006), kde je pracováno s rozanimovaným komiksem. Zanechalo to ve mě mnohem pozitivnější dojem – vlastní stylizace, lehce příběhové, sladění obrazové složky s hudbou. Naznete zde: http://www.youtube.com/watch?v=NJtkmvbYrLA

  2. Invence v tomhle případě není tolik důležitá, je to "pouze" perfektně provedená koláž, doprovod k songu. V. Haratek je navíc sám fanouškem komiksu, pochybuji, že se snažil bezduše obšlehnout práci mistrů a následně ji vydávat za vlastní. V prvním levelu je to vizuální lahoda pro nenáročné "obyčejné" diváky a posluchače, v tom druhém zase promakaná záležitost, kde si každý geek (kterým Haratek bezpochyby je) vytáhne to svoje. Paráda.   

  3. ty ošklivý a nudný záběry jsou provázaný a sestříhaný celkem dobře.

  4. Uz jen po precteni textu v prvnich vterinach klipu, ze podobnost jakychkoliv postav, jmen a mist s jinymi je ciste nahodna musi kazdemu dojit, ze je to treba brat s nadsazkou.  Klip takrka v kazde scene narazi na odkazy slavnych komixu, filmu a anime a nijak to neskryva. Jde o derivated art, byt pravda ze je to misty na hrane. Ale hybe se to pekne :)

  5. klip je parádní, spíš než o animaci to je o kompozici, ale moc pěkné a na český poměry určitě hooodně nadstandard.

Komentáře nejsou povoleny.