Nikkarin kreslí komiksy. A co ty děláš?

Nikkarin v klipu Converse

Značka Converse už obula ledaskoho. Basketbalisty, rockery, herce a spoustu dalších profesí. Nová kampaň Converse představuje tvůrčí osobnosti z celého světa, z každého státu vybírá jednoho zástupce. Za Českou republiku si boty s charakteristickou hvězdou nazul komiksový autor Michal Menšík tvořící pod pseudonymem Nikkarin.

Můžete ho vidět v oficálním klipu Converse, o kterém jsme samozřejmě chtěli vědět víc. A nebáli jsme se Nikkarina zeptat.

Jak se zrodilo spojení Nikkarin a Converse?

Vzniklo to úplnou náhodou. A to tak, že mi jednou zazvonil telefon a když jsem to vzal, tak mi bylo oznámeno, že jsem tváří Converse a mám z toho mít radost. Jasně, ještě předtím jsem kreslil pro KomiksFEST! něco na Converse boty (ty se myslím budou dražit až na letošním ročníku), ale to byla záležitost, která s tím spojením neměla nic společného.

Kdy klip vznikal a jak se ti líbilo natáčení?

Klip vznikal vlastně 2 dny. Jeden den se točilo ve Varšavě, jiný den o pár týdnů později pak v Praze. A co se týče toho, jak moc se mi to líbilo… Na jednu stranu cenná zkušenost, na druhou stranu snaha filmařů simulovat léto byla trošku zastrašující. Když jsem měl být opřený o zeď, stát jen v tričku a nedýchat, aby nebyla vidět pára u pusy, jelikož všude okolo bylo minus 15 stupňů… Nu, takové severské léto. Ale jo, přežil jsem to.

Nedávno ses přestěhoval do Prahy. Dává ti už nějaké podněty, inspiruje tě nové prostředí?

Tak Praha je fajn. Já ještě k tomu bydlím v centru, takže o to víc fajn mi to připadá, ale nějak extrémně v rámci inspirací mě to neovlivňuje… Nejvíc inspirací mi stejně asi vždycky poskytovala multimédia, takže kde se zrovna nacházím, to už tak nerozhoduje. Každopádně je tu hodně obchodů s videohrama, to se cení.

Ve videu vedeš monolog o svojí tvorbě. Ten sis připravil sám?

Ten monolog jsem si narychlo napsal těsně předtím, než se měl nahrát můj hlas ve studiu. Ten, co mi připravili samotní Converse, moc neodpovídal mé představě ani mému životnímu příběhu. Tím původním bych pravděpodobně každého dojal k pláči, ale takhle je to aspoň trošku víc osobnější.

Vystupuješ v dokumentu Meteory českého komiksu, jsi jednou z tváří kampaňe Converse, na Světě knihy máš autogramiádu s Jirkou Grusem coby zástupce „nejvýraznějších autorů současné české mladé komiksové scény“. Rozhodně jsi vidět. Zatímco komiks prostě musíš vysedět sám u stolu. Kterou fázi si užíváš víc?

Tak zase to nemůžeme moc přehánět. Dokud bulváry nepíšou o mých milenkách a utajených potomcích, tak jsem pořád ten samej lůzr. Nicméně užívám si asi všechny fáze, hrozně rád mám jen to samotné přemýšlení, dumání a myšlenkového tvoření. Pak musím překovánat tu svoji lenost a posílat to všechno z hlavy na papír, což má ovšem taky svoje kouzlo. Nejšťastnější jsem, když mě někdo pochválí a já vím, že to celé mělo smysl.

Díky za rozhovor. Tak ať ti to dál šlape.

6 komentářů u „Nikkarin kreslí komiksy. A co ty děláš?“

  1. Nikkarin dobrej a klobouk dolu, ale hrůza ten "českej" slogan na konci:(

  2. Jojo… Je to takové umělé, ale co se dá dělat.

  3. mne sa to celkom paci (mohly tam dat nieco typu ja som cesky moebius a kto si ty ? :D )

  4. mě mrzí,  že se tam neobjevila poetika Nikkarinových facebookových statusů.

Komentáře nejsou povoleny.