Novinky z Metropolis: Přistěhují se Paul Cornell a Jeff Lemire

Action Comics, David Finch

Než odložíme slavnostní frkačky, naposledy se mrkneme na supermanovskou frančízu, protože ji v příštích týdnech čekají výrazné změny.

Hlavním hrdinou řady Action Comics, která uvedla Supermana na scénu v roce 1938, bude záporák Lex Luthor. S nápadem přišel dvačtyřicetiletý scénárista a spisovatel Paul Cornell z Anglie. Před pár dny podepsal s DC exkluzivitu.

Luthor si užije svých pět minut slávy, zatímco Superman bude pryč z města na procházce po Spojených státech. Nejdůležitější postavou bude minimálně v úvodní dějové linii, jejíž první sešit – Action Comics #890 – vychází 30. června. Později by Cornell rád vrátil do hry i Muže z oceli. Obálky bude kreslit David Finch a vnitřek Pete Woods. Ten pro Cornella nachystal i netradiční animovanou prohlídku Luthorovy laboratoře (video na konci článku).

Kdo je Paul Cornell?
Cornella přivedl do Ameriky Mark Millar, když v Marvelu rozhlásil, jak moc se mu líbila epizoda seriálu Doctor Who podle Cornellova scénáře. Nakladatelství mu nabídlo, jestli nechce napsat komiks s Petem Wisdomem, britským mutantem a agentem rozvědky MI:13, která odhaluje nadpřirozené hrozby. Na minisérii Wisdom pak navazála řada Captain Britain and MI:13, přičemž oba komiksy jsou svým stylem podobné Millarovým Ultimates. Série Captain Britain and MI:13 se neprodávala, jak by si Marvel představoval, a skončila u patnáctého sešitu. Letos získala nominaci na prestižní cenu Hugo.

Wisdom například zachrání Británii před útokem bytostí z Faerie tím, že se vyspí a později ožení s dcerou tamního krále. Mnohem raději ale orálně uspokojuje kolegyni z týmu, do které se skutečně zamiloval. Mezi další členy patří mimozemšťan John – v 60. letech byl vyslán na Zemi s invazním komandem, které se mělo vydávat za Beatles.

Na začátku června běžel na BBC pilot Cornellova horového seriálu Pulse z lékařského prostředí.

Počínaje číslem 892 začne v Action Comics vycházet coby doplňkový materiál příběh se Superboyem. Je předzvěstí nové měsíční série od Jeffa Lemirea a italského kreslíře Piera Gallo (začíná v listopadu).

Lemire s DC taktéž podepsal exkluzivní smlouvu, u Vertiga mu zároveň vychází autorská řada Sweet Tooth. Přestup kanadského talentu z nezávislých, intimních příběhů do superhrdinského žánru neskončí katastrofou, pokud se nebude muset ničemu přizpůsobovat. Na Superboye chce prý nabalit svoje oblíbená témata.

Jelikož klon vytvořený z DNA Supermana a Lexe Luthora žije na farmě ve Smallville, Lemireovi přijdou vhod jeho „zemědělské“ zkušenosti z trilogie Essex County. Superboye to táhne ke konání dobra, ale zároveň v sobě má něco temného z Luthora, kvůli čemu neustále pochybuje, jakou stranu Síly zvolit. Hrdiny s jistým pocitem vykořenění má Jeff rád , takže ani tady by neměl hnít zakopaný pes. A Krypto navíc bude mít vlastní dramatický oblouk. Co víc už si můžou fanoušci Supermana přát?