Školáky bude doprovázet komiksový diář

Je to hezká představa, že by se děti seznámily s hrdiny českých komiksů už na prvním stupni a jejich příběhy by pak braly jako běžnou součást svého mládí. Úctyhodnou publikaci Komiksový diář 2011 vydá 20. září Albatros (vazaná vazba s laminátovým potahem, 196 stran, 199,-). Snad se najde dost rodičů, kteří mu dají přednost před poníky a Muzikálem ze střední.

Bude to asi jediný komiks, který může mít žák přímo na lavici, aniž by prudil vyučujícího. Ten si naopak bude myslet, že má co dočinění se šprtem, který si všechno vzorně poznamenává.

Anotace:

Komiksový diář nabízí příběhy českých autorů střední a mladé generace, kteří jsou v poslední době aktivní na poli komiksu a čtenáře překvapili originálním pojetím kresby i samotných příběhů. Otištěné práce byly vybrány s ohledem na očekávané uživatele diáře, kteří ve škole navštěvují druhou až šestou třídu. Své si zde najde každý. Ti menší veršované vyprávění o vorvaních klucích nebo příhody dobromyslného zajíce a jeho kamarádky veverky. Ti, kteří mají rádi napínavé příběhy, si užijí lovce duchů Fanouše nebo dobrodružství myšek Anči a Pepíka pátrajících po ztraceném bratranci. A ti, kdo se chtějí zasmát, ocení ztřeštěné nápady kocoura Mourrisona a zjistí, že potrhle vyvádět může i obyčejná koule a krychle. A na ty, kteří dávají přednost snění, čeká příběh o pouštním zahradníkovi a dívka ošetřující pohádkového rytíře.

Diář je doplněn významnými daty, které se nějak vztahují k vývoji českého komiksu.