Vítr u DC si vzal Wildstorm i s padesátkou pokrývačů

Wildstorm končí v prosinci, obálka Wildcats #29

Zábavní společnost DC Entertainment a její nakladatelství si v posledním roce prochází řadou změn. O nejzásadnější se rozhodlo v těchto dnech: část společnosti a zaměstnanců se z New Yorku stěhuje na opačnou stranu amerického pobřeží, do města Burbank v Kalifornii. Odtud je to do Los Angeles, co by batarangem dohodil. V prosinci zároveň skončí odnož Wildstorm. Odhaduje se, že o práci přijde 20 procent zaměstnanců DC Comics, což je přibližně padesát lidí.

Pro „hollywoodskou“ pobočku budou zásadní filmové a televizní projekty, videohry a digitální média. Studio Warner Bros. (patří s DC pod mediální konglomerát Time Warner) si pomalu připravuje půdu pro filmy, které za rok nahradí úspěšnou sérii s Harrym Potterem. Tvůrčí dozor nad adaptacemi má scenárista Geoff Johns, jenž povýšil v únoru letošního roku v rámci restrukturalizace.

Přestože se spekulovala o kompletním stěhování DC, nakladatelství papírových komiksů zůstane i nadále na Broadwayi (zato se nenápadně přesunuje Marvel).

Tiskové oddělení zároveň oznámilo konec internetových komiksů Zuda Comics a především odnože Wildstorm, jejíž sláva v posledních letech značně upadala. Název dostala před osmnácti lety podle sérií WildCats a StormWatch, na nichž se podílel zakladatel Wildstormu Jim Lee. Pod DC zaparkoval v roce 1999, vedle superhrdinských potomků slavné éry Image zde vycházely i komiksy Alana Moorea (Top 10, Liga výjimečných, Promethea, Tom Strong).

Kreslířská superstar dnes patří k pěti nejdůležitějším lidem DC, náplní Leeho práce je mimo jiné propagace a vývoj komiksů pro technologické hračky, jako je iPad.

Poslední tituly s dvojitým véčkem na obálce vyjdou v prosinci, rozjeté série (například Victorian Undead) a licence videoher (Gears of War, Assassin´s Creed, Kane and Lynch, Ratchet and Clank a další) se přesunou pod logo DC. Poslední dárky přinese Santa Claus řadám ze sdíleného superhrdinského světa, končí Authority, Wildcats i Gen13.

Škatulata u DC Comics připraví (podle Los Angeles Times) o pracovní místo 20 procent zaměstnanců z přibližně 250.