Oskar Ed si z Lodže odvezl revoluční Grand prix

Na Mezinárodním festivalu komiksu a her v polské Lodži (web), největší akci svého druhu v zemích bývalého východního bloku, se pravidelně koná soutěž o nejlepší krátký komiks v rozsahu do osmi stran. V letošním roce se tradičně zúčastnila více než stovka prací, kromě Poláků zaslali své komiksy také autoři z Česka, Irska, Rumunska, Řecka a Slovenska.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo na galavečeru v sobotu 2. října. Všechna tři čestná uznání i první až třetí cena putovaly k polským tvůrcům, ovšem Grand prix, tedy nejvyšší ocenění, získal Branko Jelinek za příběh Oskat Ed: Pouť (video a fotky z ceremoniálu jsou k dispozici například zde).

Součástí ceny jsou vedle věcných darů a efektní sošky také finanční částka ve výši 5 000 zlotých (před zdaněním cca 32 000 Kč) a uhrazení cesty a pobytu na festivalu ve francouzském Angouleme, největší komiksové události v Evropě. Ocenění Branka Jelinka navíc znamená v dějinách lodžského festivalu doslova revoluci, protože je to během jeho jednadvacetileté existence poprvé, kdy se polská porota odhodlala udělit Grand prix autorovi ze zahraničí.

U nás vyjde vítězný komiks ve výročním speciálu sborníku AARGH!u, který se na pultech objeví do konce října.

Dále čtěte: Volemanova palička drtí Itálii

5 komentářů u „Oskar Ed si z Lodže odvezl revoluční Grand prix“

  1. Taky gratuluji a neskonale se tesim, az si to AARGHu prectu!

  2. Velká gratulace Brankovi – a taky se těším na přečtení. Ten obrázek vypadá moc krásně…

Komentáře nejsou povoleny.