Grus, Mašek a Baban zavedou Old Shatterhanda do stínu šumavských hvozdů

Během posledního dne KomiksFEST!u si návštěvníci v prostoru Roxy mohli všimnout ukázek ze dvou rozpracovaných komiksů od nakladatelství Lipnik.

Černobílá Chyba plánovaná na rok 2011 vzniká podle stejnojmenného románu Marka Šindelky, který se s Vojtěchem Maškem podílí na scénáři. Mysteriózní krimi o pašování vzácné rostliny a s ní spojené kletbě ztvární Matěj Lipavský a Pure Beauty.

Druhým připravovaným komiksem je dobrodružný příběh Ve stínu šumavských hvozdů. Mašek s Džianem Babanem ho přesně v duchu svojí tvorby postavili na vymyšlených fragmentech mayovky, kterou spisovatel Stanislav Komárek „objevil“ v románu Mandaríni. Příběh Old Shatterhanda se odehrává v šumavském pohraničí, kde ho čeká ledově krásná femme fatale Barbora.

Komiks by měl vyjít na konci příštího roku a jeho výtvarníkem je Jiří Grus, s nímž jsme si vyměnili pár otázek a odpovědí.

Na křtu Generace nula jsme se bavili o tom, že se rýsuje něco s Maškem a Babanem. Tak to šlo docela rychle, v jaké fázi je výroba?

Mluvíme o tom s Vojtou a Džianem už delší dobu. Mělo by jít o temnou dobrodružnou grotesku na motivy ukázek z nikdy nevydaného románu Karla Maye Ve stínu šumavských hvozdů. Krátké fragmenty z tohoto díla se objevují v románu Stanislava Komárka Mandaríni. Půjde o jakousi komiksovou rekonstrukci, v níž Old Shatterhand alias Kara ben Nemsí čelí nástrahám v šumavském pohraničí.

Poslední dobou sóluješ, ale teď budeš kreslit podle cizího. Čím tě zaujal scénář Brunoldů?

Mám rád poetiku Monstrkabaretu. Láká mě spolupráce s inteligentními scenáristy se skvělým smyslem pro humor, kteří dobře zvládají řemeslo. Moc se na to těším.

Shatterhanda kreslíš podle jeho filmového představitele Lexe Barkera, můžou čtenáři očekávat i další známé tváře?

Ještě uvidíme, kdo se v komiksu objeví. Vše je ve fázi příprav, skic, rozkresů a podobně.

Ve stínu šumavských hvozdů – pokud bude mít avizovaných padesát stran – bude tvůj nejdelší komiks. Jaký výtvarný styl zvolíš?

Přesný počet stran ještě neznám, ale půjde o barevný komiks. Jemně malovaný, chtěl bych si vyhrát s atmosférou, charaktery, prostředím. Výtvarně to bude mít nejblíž k ilustracím v knížkách Rozmarné léto
nebo Bylo nás pět, které jsem dělal pro nakladatelství Karolinum.

3 komentáře u „Grus, Mašek a Baban zavedou Old Shatterhanda do stínu šumavských hvozdů“

  1. Oho, ja ziram! A zase po dlouhe dobe jsem se zacal na neco neuveritelne tesit. Spojeni nejlepsich ceskych scenaristu s nejlepsim kreslirem by mohlo vest k necemu hodne zajimavemu.
    Na druhou stranu si nejak nedokazu dosadit tento Grusuv karikaturni styl do bizarnich scenaru B+M; jen aby to nebylo nejak lacine groteskni ci co.

Komentáře nejsou povoleny.