Kanaďani zvolili komiks svého srdce

V Kanadě probíhá desátý ročník literární ankety Canada Reads, což je obdobná soutěž jako Kniha mého srdce nebo Největší Čech. Zásluhou trilogie Essex County od Jeffa Lemirea je ve finálové pětce poprvé i komiks.

Dílo, které je částečně biografií a částečně realitou magickou, čekají v předvánočním období až třicetinásobně vyšší prodeje, jak je zvykem u nominovaných titulů. Tři propojené příběhy z kanadského venkova postupně sledují desetiletého sirotka Lestera, který vyrůstá na farmě u strýce a hraje si na superhrdinu, dva bratry, kterým z odlišných důvodů unikla kariéra hokejových hvězd, a domácí pečovatelku, v jejíž části se propojují vztahy mezi postavami a odhalují se tajemství oblasti Essex County.

I když je sebraná trilogie od Top Shelf pětisetstránkový špalek, obsah je křehký, jako by po něm při dopadu na zem měly zůstat jenom střepy. A ty dokážou ve spojení s minimalistickými tahy emocionálně zasáhnout i cyničtější čtenáře. Kdyby mělo Essex County vyjít česky, nejvíc by mu to na polici slušelo (vedle) Pod dekou.

Soutěž Canada Reads od roku 2002 pořádá a vysílá veřejnoprávní stanice CBC Radio One, občas se přidá i některý z televizních kanálů. Jubilejní ročník je speciální v tom, že z něj má vzejít zásadní kanadská kniha uplynulé dekády, zatímco běžné ročníky upozorňovaly na knihy z kteréhokoli roku. Říjnové hlasování široké veřejnosti poslalo do dalších kol 40 titulů, mezi nimiž byl ještě komiks Skim od sester Jillian a Mariko Tamakiových.

Po dalším hlasování zbylo deset knih a z nich si už vybírali „obhájci“ – kanadské celebrity, které budou vlastní koně prosazovat v sérii únorových pořadů. Essex County si vzala Sara Quinová z hudební dvojice Tegan and Sara. Na další zbyly knihy The Best Laid Plans (Terry Fallis), The Birth House (Ami McKayová), The Bone Cage (Angie Abdouová) a Unless (Carol Shieldsová), která vyšla jako jediná česky (Ledaže, Mladá fronta, 2004).