Komiksy z Ábíčka vydají na celou encyklopedii

Poslední listopadový den vyjde první díl Encyklopedie komiksu v Československu 1945-1989, věnovaný časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců. Ten otiskoval komiksy nepřetržitě od svého vzniku v roce 1957. Připomenou se nejen klasické, ale i méně známé tituly.

Publikace přinese čtenářům kreslený příběh Přerušený souboj, reprízovaný poprvé po 25 letech, a unikátní komiks Jana Paula Posel namalovaný prsty. Kniha, kterou připravilo Nakladatelství XYZ, bude mít rozsah 280 stran a budou v ní ukázky ze všech komiksových příběhů, které v ABC byly publikovány do 34. ročníku včetně. Cena je stanovena na 399 Kč.

Zároveň proběhne křest knihy, a to 3. prosince v 15.00 hodin na Václavském náměstí v knihkupectví Luxor. Zúčastní se ho i řada komiksových autorů a kreslířů.

15 komentářů u „Komiksy z Ábíčka vydají na celou encyklopedii“

  1. Blokici, vzhledem k tomu, že kolem poloviny komiksů zabralo čtyři svazky Velkých knih, tak by to asi byl pořádný nářez. Ten zbytek by zcela určitě vydal na dva svazky minimálně, ovšem je tam ještě plno věcí, které by reprintem prošly velice těžko, dořešit vztahy s Francouzi (Pif a Pifík) by asi bylo na hodně dlouhé lokte. Jinak z letmých náhledů do Encyklopedie musím říci, že to bude opravdu zajímavý počin.

  2. Smysl této knihy mi naprosto uniká… Proč se nejmenuje encyklopedie komiksů časopisu ABC? Když v ní žádné jiné komiksy nejsou?

  3. polygraph: Tutez otazku si taky kladu. Ovsem v clanku je napsano, ze se jedna o ‚prvni dil encyklopedie venovany casopisu ABC‘, takze treba nas ceka jeste neco dalsiho.

  4. To je úplně jedno, že je to první díl. Ten kontext už tam bude vždy chybět. Nechápu, proč tam nejsou věci po pořadě. Tak jako např. v knize Český hraný film. To je jako kdyby někdo oddělil věci z Barrandova, ze Zlína, z Ostravy a z Koliby nebo já nevím, kolik těch filmových štábů bylo. Zkoušej, jestli to bude lidi zajímat, protože takhle je to nejjednoduší udělat, mají hotovou redakci, posloupnost. Kdežto prohrabávat všechny ostatní noviny a časopisy, to bude fuška! Odhaduju to tak na 150 – 200 různých komiksů v časopisech a novinách v Čechách a na Slovensku, vždyť komiksy byly na tak nečekaných místech, jako byl časopis Stadion! A velmi dobré! A co teprve Čtyřlístek??? Ty komiksy co následovaly za Čtyřlístkem? Ježek Jožka, Sherlock Holmes, Jožo Koumes, Olda a Polda, Na hradě Kulíkově… Desítky! To jsem na ně zvědavej, na experty z XYZ! Prostě kdo chce vydávat encyklopedii, ten se hodně zapotí, a nebo ne, ale pak je hodně drzé encyklopedií takovou knihu nazývat. Nechci dělat účet bez hostinského, ještě jsem knihu neviděl, ale očekávám soukromě malý průs..

  5. No jo, souhlasim…
    Na druhou stranu, aspon to mozna udrzi tradici zmrsenych teoretickych publikaci o komiksu v Cesku. A komiksarium bude zas plne kritickych recenzi :)

  6. Vážení, zajímavé názory, ale protože o téhle publikaci něco vím, tak si přečtěte její úvod, až bude na pultech, jedná se skutečně o encyklopedickou řadu, která se bude postupně zabývat všemi periodiky v uvedených letech! Nechci zpochybňovat inteligenční kvocient zdejších přispivatelů, ale uznejte, že nacpat ne 200 – 250 komiksů, ale kolem 3000 příběhů různé délky do jedné knížky je sci-fi větší než celá Ikárie, Pevnost a další spřátelené oblasti dohromady. Navíc na dalších odkazech najdete poznámku – další díl encyklopedie vyjde příští rok!

  7. Mohu se k Riccimu jen připojit. Encyklopedie je v prodeji a navíc měla v pátek 3. 12. tr. v Luxoru prezentaci, čili křest. Je bohužel u nás v Česku zvykem kritizovat „dítě dřív než se narodí“. Že si autoři pro první díl vybrali komiksy z ábíčka? Časopis byl jimi kdysi doslova zaplněn a věnoval se jim prakticky od svého vzniku (1957). Pro generaci, která ony doby nezažila, je to asi těžko k pochopení. Kolik se nás tady objevilo jako autorů námětů a scénářů, kolik se  tu naučilo komiks kreslit ilustrátorů, o tom a ještě mnoha dalších věcech tahle kniha je. Většinou jsme dnes letitými  seniory, ale snad nebude vadit, když se s námi aspoň touto cestou seznámíte. A co až se v dalších dílech seznámíte i s ostatními časopisy a jinými tvůrčími komiksovými počiny! Ládek a Pavelka se opravdu pustili nelehkou cestou a odvedli dobrou práci. (Sám jsem překvapený, co všechno vydolovali!) Tak je dobré držet jim palce a výdrž v započatém díle!

  8. Zdravím Ricciho i Hadžiho. Jak jsem napsal na konci příspěvku, nechci kritizovat něco, co jsem neviděl. Moc rád se na knihu podívám. Jak Ricci píše … nacpat ne 200 – 250 komiksů, ale kolem 3000 příběhů … vždyť já vůbec netušil, že tam kromě Přerušeného souboje má být něco kompletního! Když se řekne encyklopedie, měl jsem zato, že tam bude např. 1 strana komiksu a potom bibliofilské údaje kde, co, jak, proč, proti komu:) Netvrdil jsem, že má být všechno v jedné knize, ale že to má být seřezeno chronologicky, tak jako je encyklopedie podle abecedy, tak komiksy buď podle abecedy, nebo roku vydání, ale podle periodik? Když v ABC vyšly miliony stran a ve Stadionu např. 100? To bude kniha o ABC 200x tlustější než o Stadionu? Určitě ne. A jaký klíč se potom použije pro to, jaká periodika budou spolu v dalším díle? Nebo to začíná od A a tím pádem ABC? Nikdo to totiž nikde nevysvětlil, jakým systémem je kniha dělaná. O této logické nejasnosti jsem mluvil. Pokud to však je projekt á la Velká kniha komiksů, určitě svůj názor rád poopravím a rád si knihu koupím i za cenu jisté nelogičnosti. Zajímá mne hlavně, zda se autorům podařilo dopátrat originály, nebo zda půjde o reprinty ve valné většině dost nekvalitních tisků – viz Velká kniha časopisů Pionýr a Ohníček od BBartu, na které je žalostná kvalita podkladů vidět, dokonce i pérovka Sherlock Holmes od Adolfa Borna je tady díky diletantskému přístupu grafického studia vytištěna rastrem a tím pádem v horší kvalitě, než když vyšla před desítkami let poprvé v Pionýru, nebo podruhé v Maxi Pionýru! Doufám, že Encyklopedie nepůjde v těchto stopách.

  9. Pratele,vite,co mne mrzi nejvic?Ze uz dnes skoro nic poradneho nevychazi a ja si kupuji uz jen stare veci v novem kabate.Celkove sla uroven ceskeho komiksu strme dolu..Jsem rocnik 75 a stale vzpominam na stare Ctyrlistky,Pify,Rahana,Dr,Justice,Trinactku ze stare ctvrti,Rychle sipy,Otazniky detektiva Stiky,atd,Ted se mi skoro nic nelibi-Ctyrlistek uz davno nestoji za nic,a ten Voleman atd.mne taky nabavi…..nikomu nic nevnucuji,je to jen muj nazor.Za komancu jsem se tesil az vyjde Ctyrlistek,Pionyr,Sedmicka,ABC a dalsi veci,kde byly obcas skvele veci,byt spolu s povinnym  komunistickym balastem….dnes je to vetsinou dost ubohe…..oops

  10. Vadí mi, že L+P bez rozpaků dolovali i práce jiných publicistů. Mimo jiné obšlehli několik mých článků z komiks.cz a bez rozpaků reprodukovali i to, co jsem fotil jen a jen pro vlastní text. Věřím, že budou ctít copyright, cizí vlastnictví dodatečně odkoupí a vše se vysvětlí.

  11. Encyklopedie není beletrie, tam se předpokládá, že je postavena i na poznatcích jiných autorů, samozřejmě, že doslovné citace jsou povoleny jen s uvedením zdroje. Netýká se to volného přepisu skutečností veřejně publikovaných (knihy, tisk, internet), to by se nedalo do novin napsat například ani to, že se upálil Palach, protože to v minulosti už nějaký autor stoprocentně uvedl. Otázka reprodukce fotky je naproti tomu záležitost jasná, věřím, že autoři se k tomu postaví čelem.

  12. Ricci: Když někdo oběhá a vyzpovídá komiksové tvůrce a pak někdo jiný připraví knihu, v níž od stolu jen mírně přeformuluje věty převzaté od předchozího autora a ani jeho jméno neuvede v pramenech, je to minimálně za hranicí slušnosti.

  13. Už jsme si to vyříkali, snad i slušně a k oboustranné spokojenosti. Svůj názor na Encyklopedii si ovšem kvůli této peripetii musím nechat pro sebe.

Komentáře nejsou povoleny.