Na Svět knihy přijede zakázaný autor z Egypta

METRO

Největší knižní veletrh v Česku proběhne od 12. do 15. května a věnovat se bude především arabské literatuře. Jedním z exotických hostů na pražském Výstavišti bude Magdí aš-Šáfi´í, kterého lze považovat za komiksového průkopníka v Egyptě. V roce 2008 vydal první egyptský grafický román a hned ho za něj zavřeli.

Svět knihy nabízí i další komiksový program, ať už vás zajímají autogramiády nebo výsledky Cen Akademie science fiction, fantasy a hororu, v nichž je pár nominací spjatých s komiksem.

Magdí aš-Šáfi´í (*1972) rozčílil příběhem Metro režim Husního Mubaraka z několika důvodů. Hlavním hrdinou je obyčejný muž z Káhiry, kterému brzdí profesní kariéru i osobní život všeobjímající korupce a neschopní úředníci. Ze své situace najde zoufalé východisko – stane se bankovním lupičem. Kromě komentářů na účet finančních a sociálních podmínek v hlavním městě „jezdí“ v Metru také ostrý slovník, prudérním úřadům se nelíbil například ani neškodný záběr na milence souložící pod dekou…

Státní orgány zabavily náklad krátce po vydání, aš-Šáfi´í i se svým nakladatelem šli v roce 2009 před soud. Ten každému uložil pokutu přibližně 20 000 korun a jejich komiks zákazal kvůli pobuřování a porušování dobrých mravů, ačkoli se za něj postavily mezinárodní organizace bojující za dodržování lidských práv a svobodu uměleckého vyjádření.

Komiks se dosud podařilo vydat v Itálii, a když letos Mubarak po třiceti letech vlády odstoupil, agent mohl dostat Metro také do Spojených států, kde jej v roce 2012 vydá Macmillan. aš-Šáfi´í v současnosti vyjednává s novými lidmi na ministerstvu kultury, aby titul mohl konečně vyjít v jeho rodném jazyce. Více o autorovi se můžete dozvědět na oficiálních stránkách.

KOMIKS NA SVĚTĚ KNIHY
Pátek 13. 05. 2011, 11:00 – 11:50 Levé křídlo, Autorský sál
Setkání s Magdím aš-Šáfi´ím (Egypt) – předním egyptským ilustrátorem a komiksovým autorem

Sobota 14. 05. 2011, 15:00 – 16:20 Střední hala, Velký sál
Předávání Cen Akademie science-fiction, fantasy a hororu
Šestnáctý ročník odborné ankety hodnotící v řadě kategorií produkci literární fantastiky za uplynulý rok. Nejvyšším oceněním je Kniha roku.

Sobota 14. 05. 2011, 15:00 – 16:00 Levé křídlo, Autorský sál
Nikkarin – komiksová autogramiáda

Sobota 14. 05. 2011, 15:00 – 16:00 Pravé křídlo, literární sál a P201
Učíme se matematiku se Čtyřlístkem
Autogramiáda Jaroslava Němečka, autora oblíbeného časopisu „Čtyřlístek“.

Neděle 15. 05. 2011, 11:00 – 11:50 Pravé křídlo, sál Rosteme s knihou
Žížaláci
Novinka – kniha komiksů k oblíbenému večerníčku. Povídání s autory knihy o tom, jak se točí večerníčky, a soutěž pro děti o nejhezčí figurku Žížaláků z modelíny. Účinkují Jaromír Gál a Miloš Zvěřina (autoři). Moderuje Jiří Chalupa.