První český komiks přichází na iPad

Publikování komiksů v elektronické formě bylo po mnoho let záležitostí spíše teoretickou, kterou se podařilo v podstatě prolomit až s nástupem tabletu iPad firmy Apple.

Na ten se nyní dostávají první tři díly série o Kruanovi z pera Vlastislava Tomana a kreslířských potřeb Františka Kobíka, známé jsou též pod názvem Pod paprsky zářícího.

Společnost NewsLab je začala nabízet přes AppStore, kde jsou ke stažení jako jednotlivé díly či jako komplet za pár euro a nechybí ani bonusy ve formě videorozhovoru či 3D modely známých robotů.

Aktualizováno 16. 6. 2011: K aplikaci existuje ještě video na Youtube.

6 komentářů u „První český komiks přichází na iPad“

  1. Škoda, že nevyšlo něco opravdu raritního a neokoukaného… Ale za 75 Kč je to super možnost, jak si prohlédnout alespoň v elektronické formě originály, než je poznamenal zub polygrafie…

  2. Jsem pamětník, a proto si přesně pamatuju, že když tyhle komiksy vyšly tiskem, nebyly celý žlutý:( Kresbu pana Kobíka jsem vždycvky obdivoval a myslím, že obstojí i po těch letech. Jaksi mi tedy uniká, proč si – zvlášť pro elektronickou podobu – někdo nedal tu minimální práci a nevyladil barevnost – hlavně tu bílou…

  3. Mlho, vzdyť tady o tom uz dobrou půlhodinu mluvíme:) Ten komiks není žlutej, jsou to zkrátka neretušované originály a papír jak známo stárnutím žloutne/hnědne… Jestli jsi nikdy neviděl neretušovaný originál komiksu, tak doporučuji následující:

    http://kirbymuseum.org/oada

  4. Mluvíte ?Kde? No to je jedno:) Prostě věc přístupu – prezentovat jako vzácný originál, nebo jako svěží dílko plné síle a původní šťavnatosti? Zde se neprezentuje originál, ale to, co z něj po těch letech zbylo, tak nějak pietně a muzeálně, trochu mumie:). Takhle bych si to šel prohlídnout na výstavu a zavzdychat, jak to letí, ale elektronický na iPadu mě by se mi to víc líbilo hezky nšťavený. Toť vše:)

  5. To je replika z Marečku, podejte mi pero:) Tady jsou asi lepší stránky Kirbyho:

    http://whatifkirby.com/

    Je dobré vědět, že vás takový způsob vydání neoslovuje. Např. u Lipse Tulliana se na chvilku uvažovalo o takovém „pietním“ vydání. Taky zastávám názor, že originály patří do muzea, na výstavy a do monografie výtvarníka a vydávat by se měly retušované věci, co nejlépe reflektující původní stav díla. Toman si možná řekl, už to vyšlo retušované několikrát, tak zkusíme originály… Možná chtělo grafické studio zaplatit za retuše znovu, čert ví…

  6. To jsem rád, mistře Polygraphe, že se v tomhle punktu shodnem:) Je zajímavý prohlídnout si originály a třeba skici, nahlídnout pod pokličku… Vždycky mě zajímalo, jak jsou originály oproti finálu velký, jak je to provedeno technicky – zvlášť u dávných kousků, dělaných finálně na papíře. Je fajn, že je to k vidění na webu a na výstavách naživo. Na druhé straně jsem viděl barevně remastrovaný vydání komiksu ze sedmdesátejch let a bylo to žrádlo – kvalitní barvy, kvalitní papír – zážitek, ze kterýho by musel mít radost i sám autor, kdyby se bejval dožil.

Komentáře nejsou povoleny.