První signální: Sucksánu nezachrání ani Grusova kouzla

Jiří Grus dokončil všechny kresby pro film Saxána a Lexikon kouzel, který jde do kin 15. září. Několik ukázek je na Grusově blogu, který se vyplatí navštívit. Jsou tam třeba staromódní ilustrace ke knihám Bylo nás pět a Velitelem města Bugulmy nebo vypiplané perokresby.

O tom, že si režisér Vorlíček vybral právě domácí komiksové eso pro kreslené vsuvky, jsme psali už na začátku roku 2010. Film čelil různým průtahům a ještě v době před vydáním Volemanových příhod nechtěl Grus spolupráci s filmaři příliš komentovat, protože nevěděl, jak to celé dopadne.

Každý, kdo viděl tuhle strašidelnou upoutávku, se musí divit, proč se taková parodie na Harryho Pottera vlastně nejmenuje Sucksána. Nebo by se rovnou měl ke vstupence rozdávat leták s nápisem POZOR! SNÍMEK MŮŽE ZPŮSOBOVAT OSLEPNUTÍ. 37 komiksových kreseb od Gruse bude jednoznačně tím nejlepším, co nabídne. Kromě toho, že se jména Jiřiny Bohdalové a Jiřího Gruse objeví ve stejných titulcích, což je ukázkový příspěvek do sbírky světových kuriozit.

P.S.: Jasně, unáhlené soudy bychom si měli nechat od cesty, ale vážně jste ten teaser viděli?

24 komentářů u „První signální: Sucksánu nezachrání ani Grusova kouzla“

  1. ulet…. grus by s toho mal vystupit…aj ked to uz asi nejde… ked som videl jeho kresby mysel som si ze to bude prijemne retro (jasne retra je tu vela ale ajtak…) vyzera to na uplny grc a tie kresby s tym nemaju nic spolocne…. (faktom ale je ze radsej mohli za tie peniaze dat grusovy nakreslit iba komiks dopadlo by to tisickrat lepsie …. :))

  2. Já nevím, sice to působí dost nevábně, ale řekl bych že autor článku by se měl podobně radikálních (a předpojatých) výroků zdržet, viděl-li doposud jenom trailer.

  3. To je mi jasný, ale i přesto jsem si v zájmu zachování serióznosti komiksária nemohl odpustit to malý hnidopíchnutí. Myslím, že ten článek je moc i na okurkovou sezónu.

  4. Já vlastně ani nechápu proč Jiří Grus, kromě toho, že ho o to někdo požádal, do tohoto filmu vůbec něco kreslil?! Výtvarníkem Saxany byl Adolf Born, takže jestli se mělo na něco navazovat, tak na Borna nebo Bornem. Nevidím naprosto žádnou souvislost… důvod… prostě nic…

  5. Taky mi to vrtá hlavou. Kromě záměny Borna se Saudkem taky nerozumím, proč tam kreslí Jesii, když Saxána vypadá úplně jinak.

  6. Saxánu a lexikon kouzel beru jako (poněkud nešťastný) pokus Václava Vorlíčka ohlédnout se za svou kariérou a znovu se vrátit k pár úspěšným nápadům, které svého času použil. U autorů jeho věku se to myslím dá pochopit. Z tohoto úhlu vidím i odkazy na Jessii a Čtyři vraždy. A Kája Saudek měl na Dívce na koštěti původně dělat, existuje pracovní verze jeho plakátu, takže jistá souvislost existuje i tady.

  7. Když jsem se ptal Václava Vorlíčka, proč nedělal na Dívce na koštěti Kája Saudek, řekl mi, že ho to ani na vteřinu nenapadlo. Že počítal od samého začátku s Adolfem Bornem. Proto nechápu, proč nyní hledá Kájova následovníka. Notabane matlá Jessii se Saxanou, jak píše Neutrino. Ale je pravdou, že umělec je od toho umělec, že si dělá co chce. V pokračování Arabely taky zmixoval veškeré pohádkové a dobrodružné postavy, které existují. Mě prudí už jen to dlouhý A ve slově Saxana. Zvlášť když v upoutávce Jiřina Bohdalová zřetelně vyslovuje krátké A a v Dívce na koštěti se jmenuje hlavní postava Saxana. Demence… Jinak se to nedá říci…

  8. Polygraph: Dlouhé „á“ tam je, protože to je Saxany dcera. Je to dobré řešení.

  9. Ale to děvče v traileru taky jasně říká, že je Saxana. Tož uvidíme…:)

  10. 7. 3. 2011 Praha – pražská kriminálka zadržela Martina Kotouče (30) přímo při činu, když se snažil zpeněžit syrový záznam z natáčení filmu „Saxána a lexikon kouzel,“ který pocházel přímo z hlavní kamery pod taktovkou režiséra Václava Vorlíčka. Kotouč byl najat, aby na place obsluhoval zařízení, které režisérovi a hercům slouží ke kontrole záběrů v průběhu natáčení. Záznamy na kazetách, které měl pochopitelně odevzdat si však ponechal.
    Celý obchod si ale vůbec nedomyslel. Kazety se totiž snažil prodat cca za 100 tisíc korun přímo produkční společnosti Pragofilm, která tento film natočila a vlastní tedy veškerá práva. Nejen že o sobě tvrdil, že je autorem, ale na kradený materiál dokonce vystavil fakturu. Policie mu zabavila celkem 13 kazet.
    Pokračování dívky na koštěti, Saxána a lexikon kouzel, režíroval Václav Vorlíček, který napsal i scénář společně s Milošem Macourkem. V hlavních rolích se ukážou Jiřina Bohdalová, Petra Černocká, Petr Nárožný, Jiří Lábus, Jan Hrušínský a další. Roli malé Saxanky si zahrála Helenka Nováčková (11). Film vzniká ve spolupráci Pragofilmu a České Televize a do kin se chystá letos na podzim.
    Zdeněk Sedláček, producent, Pragofilm:
    „Za 15 let co pracuji u filmu jsem se s ničím podobným nikdy nesetkal.“
    „Jediný kdo může materiál z placu odnést je produkční. Nemohl by si to dovolit ani režisér filmu.“
    „Nevím proč si pan Kotouč myslel že bychom mohli mít o jeho kazety zájem. Ten samý materiál máme zaznamenaný na 35mm filmu“
    „Pan Kotouč byl najat jako asistent štábu kamery jedním z našich dodavatelů. Za svoji práci dostal řádně zaplaceno a měl i podepsanou smlouvu, která mu takové věci výslovně zakazovala.“
    „Tvrdit o sobě že je autorem je nehoráznost a pokoušet se nám prodat náš vlastní materiál je úsměvné.“

  11. Taky myslím – kdyby nebyl vymyšlenej, musel by bejt úplně blbej. Blbej jako…jako…no nebudeme soudit předem a na filmík se podíváme, ale po Machovi a Šebestový „made in P.R.C.“ bojím bojím:)

  12. No když jsem se ptal pana Vorlíčka, proč to nedělá Kája Saudek, tak mi řekl něco jinýho. Říkal, že s ním se už nic nedá dělat, páč furt jen chlastá…

  13. andy: myslím, že v motole toho kája moc nenachlastá, jak ty říkáš. Asi ti uniklo, že kája je už 5 let na JIPce. Ostatně psal jsem o Dívce na koštěti ze 70. let, nikoli o současném pokusu.

  14. Polygraph: ne neuniklo, vím o tom…už je to pár let co jsem to slyšel, ale paměť mi stále slouží dobře…lepší by bylo se snad zeptat pana Vorlíčka…nápad na pokračování byl nepochybně staršího data, než se pan Saudek ocitl na přístrojích…

  15. To by bylo asi na sáhodlouhý rozbor. 90. léta Saudkovy tvorby chybí i v jeho monografii a hodnotit je si ještě nikdo nedovolil. Já si troufám říct, že jejich kvalitu neurčoval alkohol, ale naprostá nejapnost zadavatelů zakázek.

  16. já taky neříkám, že je to muj názor…tak jsem to slyšel a já nemužu a ani nechci posuzovat co je pravda a co ne…víc se k tomu vracet nebudu…

  17. „Je to zhruba něco takového, jako když zametete lejno pod koberec a uspořádáte doma party. Všichni sice tuší, že tu něco smrdí, ale snaží se předstírat, že se baví.“
    (tamtéž)

Komentáře nejsou povoleny.