Komiksové noviny KIX nabízí vzpouru alternativních mozků

UKÁZKY: V rámci KomiksFEST!u se v úterý křtil nový český komiksový projekt KIX. V podtitulu má sice spojení „komiksové noviny“, ale žádné zprávy v nich nenajdete.

„Jde jen o ten formát. Chtěli jsme se co nejvíce přiblížit novinám pro jejich zajímavý rozměr a určitou syrovost. Nebude to ani antologie, ani publicistika,“ řekl nám jeden ze zakladatelů projektu Jiří Franta. Druhým strůjcem KIXu je Frantův častý umělecký parťák David Böhm, se kterým byli v roce 2010 nominováni na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Do prvního čísla dále přispěli Kakalik, Jaromír Plachý a Vladimir 518.

S KIX chtějí tak trochu nakopnout českou komiksovou scénu, „rozšířit pole pohledu na kresbu a komiks, nezůstávat jen u několika ověřených modelů, jak se dá prezentovat komiks na české scéně.“

Název však neodkazuje ani tak k anglickému slovu „kicks“, jako spíš k výrazu kiks, tedy chyba. „Máme rádi chyby,“ pokračuje Franta. „Ve výtvarném umění jdeme chybám jaksi naproti. Dá se říct, že chyba je jedním ze základních kamenů naší tvorby. A odtud bylo již blízko k vymyšlení názvu. Nechceme si jím krýt záda. Pokud tam chyby budou, tak se je příště pokusíme odstranit. Je rozdíl pracovat záměrně s chybou a chyby nevědomě vytvářet. Toho jsme si plně vědomi.“

Rapper a oblíbený – i když sporadicky publikující – kreslíř Vladimir 518 si s formátem A3 poradil po svém, jeho šestistránkový příběh XYZ Speciál 2011 skládá poctu kultovní Vzpouře mozků z ABC Speciálu z roku 1986.

S nostalgií a bez cenzury

„Musim říct, že jsem tenhle krátkej příběh nosil už dlouho v hlavě a díky bohu je konečně na světě. Miluju mix dětství a suchý dospělosti, fantazie a obyčejný reality. XYZ je na tom postavený. Dělalo ho to dítě ve mně,“ vysvětluje Vladimir 518, který svůj příspěvek zapáleně a poutavě propagoval už během sobotního programu KomiksFEST!u v MeetFactory. Mimo jiné řekl, že ho dodnes fascinuje design robotických strojů, s nímž v 80. letech přišli kreslíř František Kobík a scenárista Václav Šorel.

Plachého příspěvek do 28stránkových novin se jmenuje Dobrodružství malého Mozečka. „Jak název napovídá, je to strastiplné dobrodružství jednoho tělesného orgánu. Nemusel procházet nějakou cenzurou, proto jsem si po dlouhé době vytvořil něco jen tak pro radost,“ říká Jaromír Plachý.

„Sami jsme napjatí, kam příští číslo bude směřovat“

Komiksové noviny KIX by měly vycházet dvakrát až třikrát do roka, stojí 60 korun. Dá se předpokládat, že budou k dostání ve všech klasických pražských speciálkách. Vladimir 518 však upozorňuje, že „KIX vyšel v omezeném nákladu a vydali si ho sami autoři.“ Distribuce tedy nebude rozsáhlá a mimopražští by měli zkusit e-shop Vladimirova labelu BiggBoss.

Podle Franty se může náplň novin měnit: „Komiks bude vždycky nějak zastoupený, ale nechceme se omezovat jen na něj. Nabízí se třeba práce s kresbou a fotkou, chceme být otevření všemu zajímavému a nechat si volné pole.“

5 komentářů u „Komiksové noviny KIX nabízí vzpouru alternativních mozků“

Komentáře nejsou povoleny.