Miéville píše pro DC, bude mít přítele na telefonu

O komiksových trampotách Chiny Miévilla jsme psali už před drahnou dobou, osvěžit si je můžete tady. Oceňovaný britský prozaik si však udržel pozitivní vztah k nakladatelství DC Comics a to mu teď svěřilo nový měsíčník Dial H.

Původní série Dial H for Hero (wiki) se v DC objevuje od 60. let, nepatří sice do první ligy, ale pro devětatřicetiletého Miévilla je prý jeho první pravidelná řada rovnou vysněným projektem. Nemusely by to být jen PR řeči, z rozhovorů je cítit jeho nadšení a zápal pro věc.

Hlavním motivem Dial H je tajemný telefonní kotouč, který po vytočení písmen H, E, R a O dočasně promění volajícího ve zcela nového superhrdinu. Dotyčný si schopnosti nemůže vybrat a pokaždé se taky transformuje v něco jiného.

TO JE PĚKNÁ SMĚSICE…

Zní to béčkově, ale Miéville chce řadu hodit do dospělejší polohy a soustředit se na psychologii postav. Co jim s hlavou provede nová identita a rychle nabytá moc? Odhalí prý také mytologii skrytou za záhadným bazmekem (my už víme, že k němu ve skutečnosti patří ještě sluchátko s hlasem Petra Nárožného).

Zajímavě zní informace, že by řada Dial H měla společně s Animal Manem a Swamp Thingem (oba patří k tomu nejlepšímu z roku 2011) tvořit trojici „vertigovských“ titulů uprostřed Nového DC. Britský talent bere druhořadý komiks a zapojuje do něj hororové prvky, nepřipomíná vám to něco? Ale jasně, vždyť Alana Moorea i Neila Gaimana mají našprtané i čeští čtenáři.

Také Miévillovy romány jsou v tuzemsku populární, už v roce 2003 vykolejil příznivce fantastiky jeho mohutný román Nádraží Perdido. A pak už to jelo: Jizva, Un Lun Dun, Město & Město, Kraken… Letos by měl přibýt Ambasadov, jehož originál vyšel loni.

FANTASTICKÝ ÚKAZ

„China Miéville je v posledních deseti letech jedním z nevýraznějších spisovatelů fantastiky. Proslavil se románem Nádraží Perdido, ve kterém účelně zkombinoval různé žánry. Přestože napsal i dvě volná pokračování, dnes už je jeho bibliografie tematicky bohatší. Naposledy překvapil netradiční space operou,“ říká publicista a editor fantasy antologií Ondřej Jireš.

A s chválou pokračuje: „Miéville není žádný tuctový pisálek, ale vždycky přichází s překvapivými a precizně koncipovanými fikčními světy. Jeho díla mají myšlenku a sebevíce šokující nápady zapadají do vnitřní logiky díla. Jeho spojení s komiksem se přímo nabízí. Pokud jeho květnaté popisy nahradí kvalitní kresba, stanou se jeho vize ještě zábavnějšími a přístupnějšími.“ Ani to by neměl být problém, obálky kreslí Brian Bolland a samotný příběh režíruje další talent z brazilské líhně Mateus Santoluoco, jehož práci můžete vidět níže.

Dial H začne vycházet v květnu v rámci iniciativy The New 52 Second Wave – šest neúspěšných titulů nahradí stejný počet novinek.