Co si internet myslí o nových Strážcích: Nejlepší hlášky a názory Čechů

Before Watchmen, Darwyn Cooke

Spuštění nového webu DC Comics, na kterém návštěvníky vítá promo k projektu Before Watchmen a nové logo, nám dalo záminku, abychom se k diskutovaným prequelům ještě jednou vrátili.

Zpráva o nových Strážcích samozřejmě zvedla internet z jeho kybernetické židle. K nápadu DC Comics se vyjadřovali známí tvůrci i fanoušci. Co si o tom myslí dcera Alan Moorea nebo tvůrce seriálu Ztraceni? To nejlepší z Twitteru najdete v článku.

Svými názory přispěli i Češi, například Nikkarin nebo překladatel Strážců Viktor Janiš.

Viktor Janiš (dvorní překladatel Alana Moorea)
Těžko se vyjadřovat ke komiksu, který jsem ještě neviděl, takže jen pár obecných poznámek: prequel ke Strážcům vychází vstříc lidské touze prožít si „aspoň ještě jedno“ dobrodružství s oblíbenými hrdiny. Taky vám vadilo, jak si Frank Herbert dovolil předčasně umřít a nechal příběhy Duny nedokončené? A četli jste pokračování a předkračování od Kevina Andersona a Briana Herberta? Byli tam píseční červi, Atreidi, Harkonnenová, Bene Gesserit, Gilda… Ale chybělo tomu cosi, kvůli čemu člověk Dunu vlastně četl. Protože psaní není pásová výroba. Nestačí mít ty správné ingredience. Není na to žádný zaručený recept. Autorům Before Watchmen bych poslal háčkovanou dečku, na které by bylo krasopisně vyšito VAŘ ZE SVÉHO.

Nikkarin (autor trilogie 130)
Strážce žeru. Dle mého názoru jeden z nejlepších komiksů všech dob (nejlepší věc Strážců – vnímání času Dr. Manhattana). Popravdě jsem se rozhodl, že si je přečtu až po traileru na filmovou verzi. Nějakou dobu jsem bojoval s kresbou, než jsem si uvědomil, jak je precizní a povedená. Jsem toho názoru, že filmová verze má lepší vyvrcholení, a možná jsem barbar, ale v komiksu samotném jsem asi od třetí kapitoly přestal číst ty deníky a taky pirátský příběh mě hrozně nudil… Co se týče těch „nových starých“ Strážců, jsem z toho nesvůj – nikde tam není Alan Moore. Ne že bych ho miloval, ale těžko si dovedu představit, že by někdo vzal můj komiks a ještě za mého života k němu vymyslel prequel.

Jiří Pavlovský (nakladatel, publicista)
Strážci jsou kompaktní dílo, ke kterému není třeba nic dodávat… Je perfektní takové, jaké je. Ale je to příliš velká a kultovní věc na to, aby se nechala jen tak ležet. Aby se někdo nerozhodl, že příběh prostě nemůže mít tajemství a musíme vědět, jak se to všechno stalo. Jo. U Star Wars to zabralo vážně skvěle. Ale na druhou stranu – ze špatných možností je tahle nejlepší. Žádní Strážci 2 nebo Strážci 0. Jen epizodické příběhy se slavnými hrdiny – a od opravdu kvalitních scenáristů a kreslířů. Byl to rozumný tah, který by se mohl i povést. A i když ne, tak originální Strážci zůstanou pořád stejně kvalitní, jako byli. Koneckonců, taky nevyhodíte z knihovny Švejka kvůli Vaňkově pokračování a Tři mušketýry kvůli Andersonově filmové adaptaci.

Martin Přibyl (Komiksárium)
V podstatě ty prequely nemají vůbec žádný smysl. Je ale snadné rozpoutat kolem tohoto projektu mediální bouři a citovat rozzuřeného Moorea, který na takovou strategii přistoupil. Jde o prostý kalkul bez ohledu na zúčastněná jména a jde to mimo mě.

David Zack Zachoval (zakladatel comicsDB)
Rorchach a Comedian od Azzarella? Sem s tím! Kdyby Moore všechny svoje děti nedával hned po porodu k adopci, tak se nemusel na starý kolena dvakrát týdně distancovat od svých vnuků.

TWITTER

– Damon Lindelof (producent a scenárista, tvůrce seriálu Ztraceni)

A: Prequely ke Strážcům mě hluboce znepokojují. B: Koupím si úplně všechny.

– Dan Slott (scenárista řady Amazing Spider-Man, jeden z lídrů Marvelu)

SKUTEČNÝ komiks „Před Strážci“ by ukazoval, jak si Alan Moore čte komiksy od Charltonu a kouká na Krajní meze.

– Marc Lapierre (ilustrátor)

Drazí fanoušci Strážců. Naštvaly vás zbytečné prequely, které mají jen ždímat peníze. Vítejte v našem světě. S pozdravem, fanoušci Star Wars.

– Leah Mooreová (dcera Alana Moorea)

Proč tvůrci Before Watchmen raději neudělají něco vlastního? Rozpočet měli využít k tomu, aby našli PŘÍŠTÍ Strážce.

– Jess Nevins (knihovník, který publikuje vyčerpávající výklady ke komiksům, dekódoval například narážky a odkazy v Top Ten a Lize výjimečných)

Slyšel jsem, že po tomhle Cooke plánuje prequely k Pynchonovi, Salingerovi a k Jako zabít ptáčka.

– Tom Spurgeon (komiksový kritik, autor blogu Comics Reporter)

Slyšel jsem, že DC o týden posunulo oznámení projektu Před Strážci. Báli se, že Spiegelman v Angoulême ohlásí řadu Před Mausem.

– Ron Perazza (bývalý viceprezident pro online oddělení DC Entertainment)

Osobně se těším na 101 nábojů a Z: Nejposlednějšího muže.

– Aubrey Sitterson (publicista a bývalý redaktor Marvelu)

Všichni tvůrci, co se tak povyšují nad Before Watchmen, by si měli zjistit, jestli někdy nepracovali na postavách, které vymyslel Kirby pro Marvel.

– Brian Reed (scenárista Marvelu)

Přeložená reakce fanoušků: Chceme si dokola kupovat stejné příběhy. Jenom ne tenhle stejný příběh.

– Chris Eliopoulos (letterer Civil War nebo Kick-Ass)

Jak se společnost, která má vydělávat peníze, opovažuje udělat něco, co vydělá peníze!

FANOUŠKOVSKÉ REAKCE

– Pozitivní věc na prequelech ke Strážcům je fakt, že dva z nich píše Straczynski, takže aspoň tyhle zůstanou nedokončené.

– Tenhle týden jsem si koupil lístky na Van Halen a GunsNRoses. Giants se dostali do Super Bowlu. DC vydá komiks se Strážci. Co je za rok? 1986?

– PŘED STRÁŽCI: Komiksová obdoba PO M*A*S*H

– Skutečné pokračování Strážců? Posledních 25 let superhrdinského komiksu.

– Alan Moore se musí obracet v rakvi, ve které, jak předpokládám, každou noc spí.

2 komentáře u „Co si internet myslí o nových Strážcích: Nejlepší hlášky a názory Čechů“

  1. Reakce na Nikkarinovu reakci: ano, Strážci mají děj a jsou dobře nakreslení – jsou tedy pravým opakem tvých komiksů. :D

  2. Noví Strážci mi připomněli, jak kreslil Kája Saudek, když mu bylo 14 let, pro časopis Tuleň:) Ale až potom, co jsem se zhrozil při titulku, že zase přijeli Rusové a ABC vydalo nové Tomanovy Strážce… I když o tom by se po opětovném zvolení Volodi, tentokrát zřejmě již na doživotí, nemělo žertovat…

Komentáře nejsou povoleny.