Česká stopa na Ligatuře: Porotě chutnala Ústřice času

Polská tradice komiksových festivalů sahá do počátku 90. let – Mezinárodní festival komiksu v Lodži, nejstarší akce svého druhu v Polsku, se letos dočká už 23. ročníku. K lodžskému podniku ovšem dlouho chyběla výraznější alternativa.

Varšavská i další akce zaměřené na komiks pracují s velmi podobným mustrem a zaměřují se především na mainstreamovou produkci i fanoušky. Situace se změnila teprve v roce 2010, kdy se v Poznani uskutečnil první ročník festivalu Ligatura.

Letošní ročník ocenil české tvůrce – Džian Baban, Vojtěch Mašek a Jan Šiller získali za příběh Ústřice času první cenu v soutěži Silence, jež je určena krátkým komiksům beze slov.

Termín „ligatura“ obecně označuje propojení dvou či více odlišných prvků, výstižně tak charakterizuje náplň poznaňské akce. Festival je totiž otevřený všem formám kreslených příběhů (mainstreamové neupřednostňuje, ale ani ze zásady nezavrhuje) a prezentuje komiks jako esteticky i narativně mimořádně různorodé médium. Na rozdíl od lodžského festivalu se ten poznaňský navíc neupíná pouze k Západu a snaží se v maximální možné míře představit také východoevropské scény. Nejviditelnější postavou nadací Cetrala a Tranzyt, které Ligaturu organizují, je přitom Michał Słomka, který plynně vládne češtinou a českou kulturu v Polsku dlouhodobě propaguje.

ČESKÉ NADĚJE

Třetí ročník Ligatury se uskutečnil od 19. do 22. dubna a i tentokrát byla česká účast od počátku vydatná – festival odstartovala výstava Brno in Comics. Dva čeští zástupci také prošli sítem předkola soutěže Pitching. Na festivalu pak všech 18 předvybraných soutěžících anglicky představilo své plány na vytvoření komiksového alba, přičemž hlavní cenou pro vítěze vybraného mezinárodní porotou (v níž také nechybělo České republice zastoupení) je následné vydání alba v Polsku. Čeští autoři Sandra Pavlíčková a Petr Novák sice na první tři místa nedosáhli (zvítězil Nizozemec Bart Nijstad), oba ale představují příslib pro domácí scénu.

Českou účast pak příjemně vypointovalo vyhlášení výsledků soutěže Silence, jež je určena krátkým příběhem beze slov – první cenu obdržel příběh Ústřice času z dílny Džiana Babana, Vojtěcha Maška a Jana Šillera, který domácí čtenáři znají z publikace Za vším hledej doktora Ženu i z antologie Generace nula.

LOTYŠSKO, MAĎARSKO, NĚMECKO…

Ligatura je nicméně opravdu mezinárodní festival – což se ostatně projevu i tím, že jsou všechny akce (narozdíl od Lodže) souběžně s polštinou prezentovány také v angličtině. Svou tvorbu zde na výstavách představili autoři z Maďarska (výstava Pinkhell byla k vidění také v Praze) a Rakouska nebo studenti známé německé tvůrkyně Anke Feuchtebergerové. David Schilter z lotyšské komiksové revue Kuš! a maďarský kreslíř András Baranyai vedli workshopy, rumunský tvůrce Matei Branea prezentoval své animované filmy, polský scenárista Grzegorz Janusz přednášel o tvorbě komiksových příběhů… a výčet by mohl trvat ještě dlouho.

Celkově představuje Ligatura mimořádně příjemnou akci, kde na každého zájemce čeká řada inspirativních podmětů a přátelské prostředí s mezinárodně pestrou skladbou účastníků.