Historie Evropy si navlékla komiksový háv i Zlatou stuhu. Prolistujte si ji

„Snažíme se odpovědět na otázky, které dětem vrtají hlavou: Jak vlastně tenkrát lidi žili? Co jedli? Měli záchody? A jak nakupovali? Věnujeme se – pokud je to možné – dějinám všedního dne,“ říká ilustrátorka Renáta Fučíková o knize Historie Evropy – obrazové putování v aktuálním AARGH!u.

Spolupráce Fučíkové a spisovatelky Daniely Krolupperové získala Zlatou stuhu v kategorii literatura faktu pro děti a mládež. Ceny se udílely ve středu v pražském Památníku národního písemnictví.

Fučíková v AARGH!u #11 popisuje své ilustrace s komiksovými prvky: „Udělala jsem takové olbřímí barevné dvoustrany, našla jsem techniku, kterou dokážu vykreslit výjev poměrně přesně, ale přesto nezacházím do hyperrealistických detailů. Spíš se snažím zapůsobit na dětskou vizuální paměť.“ V galerii si můžete několik takových výjevů prohlédnout.

Velkolepá kniha od nakladatelství Práh přináší 70 kapitol na 448 stranách a stojí 1470 korun.

V soutěži jinak uspěly také dvě knížky ilustrované komiksovými autory: nejlepší knihu pro děti Listonoš vítr doprovodil Pavel Čech, oceněný titul pro mládež Uzly a pomeranče zase ilustroval zakladatel KIXu Jiří Franta.

S prázdnou naopak odešel Nikkarin, jenž ilustroval nominovanou Dračí polévku, neuspěly ani komiksové tituly Dědečkové, Divoši, Ještě jsme ve válce a Obrázky z československých dějin.

6 komentářů u „Historie Evropy si navlékla komiksový háv i Zlatou stuhu. Prolistujte si ji“

  1. Nevím, jestli něco nedělám špatně, ale highslide/prohlížení obrázků mi pořádně nefunguje. 1. nelze přepínat mezi obrázky kurzorovou klávesou či alespoň nějakou ovládací šipkou v interface. 2. Pokud je rozlišení obrázku větší než rozlišení displeje, tak se velikost automaticky neupraví (s dodatečnou možností zvětšit na původní rozlišení), ani nejde s obrázkem pohybovat myší. Prohlížení je bez těchto funkcí značně krkolomné.

  2. Jinak ta knížka vypadá moc pěkně, budu se na ni muset někde mrknout.

  3. RakeW: Galerie a prohlížení obrázků není ideální, víme o tom. Do budoucna se to pokusíme nějak vylepšit. Snad vás to do té doby bude opruzovat co nejméně.

  4. Ach, bože, čo to zase je? Nejaká tá afantkarda? Kde je himbajz normálny komiks?!

  5. Obálka je v CMYKu? Jinak kresba zajímavá, evokující linoryt, lettering Georgiou a umístění bublin vypadá spíše jako znásilnění na komiksový způsob…

  6. Historie Evropy je opravdu nádherná kniha, ke které se dá znova a znova vracet…

Komentáře nejsou povoleny.