PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Pátek třináctého s temným komiksovým nádechem

* Je to až stylové, že se v pátek třináctého sešlo několik temnějších titulů. Pod hlavičkou Dark Horse vychází čtvrtý díl Blacksadových dobrodružství s názvem Silent Hell, ve kterém kocour vyšetřuje, kam se poděl zmizelý pianista v jazzem prosyceném New Orleans. Ve Francii vyšel tento díl již v roce 2010 a nás může těšit, že na podzim chystá Crew kompletní Blacksadův soubor včetně tohoto dílu. Pro připomenutí: předchozí díly vyšly zatím jen časopisecky v Krvi na kvadrát.

* Pokud by vám nevoněly antropomorfizované postavičky, tak není problém sáhnout po jiné noirovce. Nejnovější, v pořadí již třetí, adapatace knih Richarda Starka od Darwyna Cooka právě začíná dobývat pulty a hlásit se o pozornost. Parker vol. 3: The Score bude nepochybně opět vynikat pečlivým přepisem předlohy do komiksové formy a perfektní jednobarevně tónovanou cartoonovou kresbou.

* Kdo má rád speciální edice, sáhne po Hellboy Library Edition Vol. 5, která vychází v nadstandardním A4 formátu a obsahuje vždy po dvou regulérních svazků, konkrétně č. 9 a 10. Ty obsahují první dvě třetiny velkého příběhu kresleného skvělým Duncanem Fegredem a odkrývajícího více z Hellboyva původu. Ale při vší úctě k Mignolovi, je to už přitažené za vlasy. Nicméně i tak se to čte dobře a Hellboy je tak silná postava, že na ní člověk snad ani nemůže zanevřít. Co se vydávání Hellboye u nás týče, tak podle náznaků na comicscentrumovském Facebooku bychom se dalšího dílu mohli přece jen dočkat.

* Komu by v předchozí hellboyovské knize chyběl Richard Corben, který už je podle mě s Hellboyem spjat skoro jako Mike Mignola, ten by si mohl také přijít na své. A to díky více než třísetstránkovému výběru hororových povídek Creepy Presents: Richard Corben, které dodnes stále výborně kreslící „stařík“ kreslil pro časopisy Creepy a Eerie.

* V San Diegu začal Comic-Con, tak čekejte záplavu informací o nových televizních seriálech a počítačových hrách.

* Časopis Juxtapoz zveřejnil ukázky z aktuální tvorby Kenta Williamse, který patřil spolu s Davem McKeanem či Billem Sienkiewiczem k tzv. neoexpresionistické vlně v komiksu a stojí za díly jako Tell Me Dark, Blood: A Tale či novější The Fountain podle scénáře Darrena Aronofského.

* A na závěr něco východní stravy. Tandem vydavatelů Fanfare / Ponent Mon vydali třetí díl horolezecké série Summit of the Gods (45 stran v pdf) od Jiro Taniguchiho, který je tentokrát ovšem zastoupen „pouze“ v pozici kreslíře. Profil autora, který má velmi široký záběr a dokázal si získat snad víc západních fanoušků než těch japonských, vám v blízké době přinese Karel Veselý v rámci nového manga seriálu.

Nicméně si vám malinko dovolím předslepičit už teď, protože jsem nedávno dočetl A Zoo In Winter. Je to autobiografie o Taniguchiho první práci, první lásce a prvních zkušenostech vůbec. Kresba je precizně detailní, ale poněkud chladná, ovšem příběh funguje na výbornou. Kniha se skvěle doplňuje s díly jako Drifting Life od Yosihira Tatsumiho či NonNonBa od Shigeru Mizukiho. Ačkoliv jsou na první pohled každá kniha o něčem jiném, spojuje je krom jmen slavných mangaků pohled na kořeny svých kariér a inspirací.