Čeští tvůrci žijí na zámku, otevírá se 13 komnat komiksu

GALERIE > Už i šlechta propaguje komiks. Před rokem zadal František Kinský z Vchynic a Tetova svým poddaným úkol – zorganizovat komiksovou výstavu v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí. Díky tomu se 22. července otevře 13 komnat komiksu, popularizační výstava ukazující schopnosti a žánrové rozpětí domácích tvůrců z Generace nula.

Na zámku se zabydlí Hza Bažant, Dan Černý, Renáta Fučíková, Lela Geislerová, Jiří Grus, Karel Jerie, Tomáš Kučerovský, Lucie Lomová, Vojtěch Mašek, Jaromír Plachý, Vojtěch Šeda, Vašek Šlajch a Jaromír 99.

Historicky největší přehlídka českých autorů má k dispozici 500 metrů čtverečních, na nich se návštěvníci mají podívat, proč to komiksu „sluší zcela beze slov i po okraj zaplněnému vyšperkovanými větami. Předvést, jak v několika jednoduchých čarách dokáže zachytit lidskou emoci nebo přepečlivým skládáním barev nastavit realistické zrcadlo naší skutečnosti.“

K výstavě vychází kalendář, ve kterém vystavující výtvarníci ztvárnili Nový zámek v Kostelci nad Orlicí. Ukázky vidíte níže, v prodeji bude na místě.

Sobotní vernisáž začíná v 16:00, zúčastní se jí autoři, majitel zámku i kurátorka výstavy Jana Fantová. Předskokana podzimního KomiksFEST!u můžete navštívit do 30. září.

Komiksový festival bude letos probíhat od 27. října do 3. listopadu a vyzbrojil se na to i novým webem.