Velké putování Dorky, Prokopa a Šímy začíná v novém časopise HRANA

UKÁZKY > „Dáváme si záležet na výtvarném a grafickém zpracování a rádi bychom, aby se časopis stal jakousi platformou pro prezentaci ilustrátorů zabývajících se dětskou kresbou,“ říká redakce nového měsíčníku HRANA.

Netuctový titul se stal také domovem nového českého komiksu Dorka, Prokop, Šíma, jehož kreslířkou je Magdalena Bořkovcová. „Na internetu jsem často uváděná v souvislosti s komiksy O přibjehi, s Mášou se všude pleteme,“ napsala nám ilustrátorka Magdalena, jejíž sestřenice Máša je scenáristkou oceňované dokumentární trilogie.

Dorka, Prokop a Šíma jsou zase dobrodruzi a průvodci HRANOU, kteří se nenudí ani v reálném světě, protože si často na něco hrají. Odtud také název měsíčníku. V prvním čísle, které vyšlo v září, jsou hlavním tématem indiáni, v říjnu přijedou hasiči, po nich skřítci a víly nebo hra na statek.

HRANA je určená především dětem od 3 do 11 let, ale lehce si lze představit rodiče, kteří inteligentnímu a v dobrém slova smyslu staromilskému časopisu podlehnou společně se svými ratolestmi. V každém čísle bude dvoustránkový komiks na začátku a jednostránkový na konci.

Rodinná pouta

„Žasla jsem, když jsem si uvědomila, jak jsou Dorka, Prokop a Šíma podobní mně a mým sourozencům, když jsme byli malí. Záměr v tom rozhodně nebyl, ale asi to bude platit obecně, že bývají výtvarníci v portrétech zatížení rodinnými rysy,“ říká Bořkovcová, která studovala na Ústavu umění a designu Západočeské univerzity u výtvarníka a režiséra Jiřího Barty nebo Barbary Šalamounové, kreslířky Obrázků z československých dějin (a také dcery slavnějšího otce Jiřího).

Původně se chtěla starat o kresbu i scénář, ale nakonec dala přednost týmové práci: „Redaktorka Mariana Dočekalová má skvělé nápady a svět našich postaviček se s ní posunul správným směrem. Mně by lákal svět ‚ulítlé‘ fantazie, ale reálnější podání bylo z povahy časopisu potřeba. Naučila jsem se koncentrovat blázniviny jinam. Mám k tomu v časopise jednu stránku s vlastní básničkou a obrázky, kde se snesou větší výstřednosti.“ Komiks je v HRANĚ minoritní, jsou tu hlavně hry, povídky nebo básničky.

Vliv Skály

„Inspiruje mě obecně doba vlastního dětství – různá dobrodružství, co jsme podnikali, kam jsme jezdili, co nás bavilo a co jsme četli za komiksy,“ píše Bořkovcová, která už odmala miluje Velké putování Vlase a Brady od Františka Skály.

„Bylo to strašidelný, dobrodružný, výtvarně nádherný, o přátelství, prostě perfektní. Je jasné, že každý výtvarník by měl být svůj, ale přiznám se, že jsem tak trochu vždycky chtěla dokázat něco podobného. Co dělá teď jeho dcera Alžběta, je taky nádherný. Nebo Lucie Lomová – v Anče a Pepíkovi je taky to tajemno a strašidelno. Zase úplně jinak, ale má to šťávu. Chci se vyvarovat komiksu bez pointy – nebezpečí dnešních krátkých komiksů pro děti. Držte nám palce.“

HRANA má svůj web www.casopishrana.cz, další díla Magdaleny Bořkovcové najdete zde.


2 komentáře u „Velké putování Dorky, Prokopa a Šímy začíná v novém časopise HRANA“

  1. Z tohohle projektu mám radost, obecně na mě jdou z českých časopisů pro malé děti velké chmury

Komentáře nejsou povoleny.