PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Brutto, Burns a brutality

* Třetí Brutto, respektive díly šest a sedm, aby se to pletlo, se povedly. O loňském vydání decentně pomlčíme a podíváme se nejdříve na komiks v podání té dívčiny, co má nezapamatovatelnou přezdívku. Sestra Honzy Bažanta to je. Tak dobrá zpráva je, že tu máme českého Blacksada. Klasický noirový příběh se zvířecími hrdiny potěší hlavně díky skvělému výtvarnému podání a ač klasickou, přece jen zajímavou dějovou linkou. Co dost zamrzí, je fakt, že vyprávění rychle skončí a pokračování se dočkáme kdovíkdy a pokud vůbec.

Nikkarinův komiksový gamebook zaujme nápadem a výtvarným zpracováním, horší je to s obsahem bublin. Sešit má odkazovat k počítačovým hrám na hrdiny, ale nějak se mi tu moc nedostává humoru, který bych při takovém pojetí čekal. Nález modrého dilda v beholderovi není vtip. Ale už prakticky nejsem hráč her, to bude tím. Nicméně Spellsword Saga VII / Ultimate dragon fantasy quest, jak se dílo jmenuje, zaujal synka a spolu jsme jej po několik večerů projížděli a dohráli všechny dějové linie. Navíc z toho vzniklo několik fanartů a Nikkarin má o fanouška víc.

* Pokud byste hledali trochu podobný komiks převádějící svět RPGéček na papír, tak doporučuji sérii Dungeon Quest od jihoafričana Joa Dalyho. Není to gamebook, ale v podstatě klasický fantasy příběh s putováním družiny světem příšer a speciálních předmětů. Přidaná hodnota je v humoru a přidáním některých současných reálií, které vytvářejí odpočinkovou zábavnou četbu.

* Psal to už posledně Michal, ale The Hive od Charlese Burnse je fakt bomba. Ten člověk je opravdu neskutečný, jak pomalu a jistě vytváří lepší a lepší komiksy.

* KomiksFEST! byl fajn, jen je škoda, že tu nikdo nezná Igorta. Záběrem svého díla, vydavatelskou činností a věhlasem daleko přesahující hranice Itálie pro mě byl hvězdou festu on.

* Dave McKean konečně po mnoha letech rozjel slibované webovky, což patrně souvisí s chystaným filmem Luna, ale je tam i možnost objednat si některé těžko sehnatelné knihy a hlavně moc pěknou, ale drahou figurku.

* Všimli jste si, jaké teď vycházejí krásné komiksové bichle? Dobrodružství Pepíka Střechy, Nový svět, Fotograf či právě teď nový Lada – to jsou knihy, které v knihkupectví nepřehlédnete a je radost držet je v ruce.

* Nakladatelství Crew odhalilo něco ze své edice mistrovská díla evropského komiksu. Na KomiksFEST!u jsem přišel akorát na odhalení Sláineho, což mi připomnělo, že už asi rok mám v počítači prakticky dopsanou recenzi na jeho ranné čb komiksy, a kterou bych rád v dohledné době dopsal. Původní klasika se moc nechytla, ale nyní avizovaná barevná malba dělá u fantasy divy, tak by to mohlo zabrat.

Druhým avizovaným majstrštykem je série Borgiové od dvojice autorů Jodorowsky-Manara. Nutno dodat, že oba autoři jsou v této sérii již za zenitem svých schopností, nicméně to, co vytvořili, je nenáročný pop na historickém pozadí s notnou porcí krve a sexu, který se dobře čte.

6 komentářů u „PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Brutto, Burns a brutality“

  1. na toho igorta sem se těšil z celého komiksfestu ze všeho nejvíc, bohužel, souhrou okolností sem na autogramiádu nemohl :( objevil sem ho relativně nedávno, minulý rok v německém knihkupectví a považuju ho od té doby za génia

  2. Díky, Martine Přibyle, za Vaše články, je to vždycky radost číst Vás, někoho, kdo se v komiksu dobře orientuje a tak soustavně se jím zabývá. To není samozřejmost a přeju Vám co nejvíc času v tom pokračovat.

  3. brakowicz: Igorta jsem si odchytil ještě v komiksovou sobotu a nakreslil mi krásného Kafku.

  4. Lucie Lomová: Děkuji za pochvalu. Já jsem zase zvědav, co na nás chystáte za další komiks :).

  5. tak to závidím! byl bych rád, kdyby něco od igorta vyšlo i v češtině, třeba ta jeho poslední novela … jinak se taky těším na další komiksy od lucie lomové, divoši byli skvělí!

  6. brakowicz: Snad se jednou poštěstí. Ty jeho komiksy z Ukrajiny či Čečenska by tu mohly najít odezvu.

Komentáře nejsou povoleny.