PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Charles Burns versus české komiksy

* Po dvou letech vydal Charles Burns pokračování X’ed Out. Jmenuje se The Hive a je to opět nářez, vedle 2009 Alana Moorea a Kevina O’Neilla asi nejpovedenější komiks letošního roku. The Hive je druhá část trilogie, v prvním díle proponované jako pocta Tintinovi.

Tady ve dvojce je to spíš posun k romantickým komiksům z 50. let, ale představte si romantiku v paranoicko-dystopickém světě. Burns předvádí zase svoje silná témata – odlidštěné vztahy, prášky, ovládnutí jedince zautomatizovanou společností… a samozřejmě temné a temnější stránky člověka.

* V Británii vzniklo nové malé nakladatelství, nazvané Soaring Penguin Press. Jejich první počin je komiks rakouského autora Thomase Kriebauma, nazvaný poeticky Little Death. Podle všeho by se nakladatelství mělo více věnovat přiblížení kontinentální tvorby…

* Na nedávném kolokviu v rámci výstavy Signály z neznáma jsme se bavili o tom, že budoucnost komiksu je přece jasně daná četbou v tabletech. Jsem ke křemíku pořád skeptický a nepřesvědčuje mne to. Jen si to představte (rok 2030): „Tohle je moje sbírka komiksů!“ „Ty jo, čtyři TB! A dokonce tady máš elektronické potvrzení o prvním vydání!“

* Zase na mne padají porůznu stripy z českých tiskovin, ve kterých bych stripy nečekal. Třeba Jakub Mareš má v časopise ČD pro vás, který je k dispozici zdarma ve vlacích Českých drah, dokonce dva stripy: Celebrita a 2Koule z Metelína (autorem scénář toho druhého je Zdeněk Ston). V E15 zase je strip Miloše Gašparce… No a v Literárních novinách je publikován seriál Petr a Pavel – agenti (scénář Lenka Procházková, kresba Lukáš Fibrich).

* August Moon je název nového rozsáhlého díla australské autorky (ovšem rodačky z Indonésie) Diany Thungové. Vychází u Top Shelf, a podle ukázek to vypadá na hodně zajímavou věc.

* Po návštěvě akce v zasněžené zimní sobotě (ano, KomiksFEST!) jsem si odnesl kromě chřipky a mírného znechucení nad stavem všeho taky Fanouše od Dana Černého, nový KIX, Versus bratří Tesařů a Brutto číslo tři. Kdyby mi bylo tak dvanáct, užiju si Fanouše a Továrnu zkázy víc. Nikkarin udělal v Bruttu (Spellsword saga VII) pouze formální hříčku (navíc dost tuhou). Kateřině Bažantové (aka Ktaiwanitě) tamtéž nestačí stránky, aby se vůbec rozeběhla (ale Pippo a zlatý brouk se usadil v příběhu z plakátů). Versus je zvláštní: držím jim palce.

Takže nám z tohoto podzimu opravdu zbývá ke čtení na dlouhé zimní večery jen Pokus & Omyl a KIX?