ROZHOVOR: Střežím tajemství, říká autorka komiksů na přání

UKÁZKY > „Celý život jsem chtěla dělat animaci a ilustrace, ale zároveň jsem cítila potřebu ve svém umění zobrazovat samu sebe,“ vysvětluje Aneta Jochimová (*1987) preferující pseudonym Aneta Yochim. Vystudovala performanci na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně a její jméno z komiksových kruhů zatím neznáte, neboť svá díla drží v šuplíku. Nyní ale upozornila na sebe a především projekt Komiks, tvůj Komiks (stránka na Facebooku).

Princip je jednoduchý – Yochim kreslí komiksy na přání. Jejich hrdiny můžete být vy, vaši partneři, přátelé, rodina… Můžete si tak připomenout třeba první rande, výročí nebo jiný důležitý moment.

Kdy vás poprvé napadlo, že budete tvořit komiksy na přání?

Můj otec jednou donesl starý komiks z roku 1940 a já se zamilovala. Od té doby jsme začali skupovat všechny staré komiksy a začali jsme pěstovat sbírku. Stále však pro mě byly jaksi neosobní, a pak mi to jeden večer došlo: Kdosi vyprávěl, že každý rok dostává k Vánocům diář, který mu vytvoří jeho rodina. Na každé straně je fotka jeho milých a jejich osobní věnování pro každý den. Přišlo mi to naprosto úžasné a emocionální. Proto mě napadlo vytvořit lidem komiks na přání, který ponese to nejosobnější sdělení. Lidé mi otevírají svoje příběhy a já je vyobrazím přesně podle jejich představ, ale musím je zároveň střežit jako největší tajemství. Jsou to často milostné příběhy nebo náhodná setkání, vzpomínky i ty nejintimnější věty.

Nechystáte i nějaké původní komiksy podle vlastních příběhů?

Když kreslím komiks na přání, vkládám do něj vlastní pozitivní energii a fantazii, protože v mém vlastním umění, v mých kresbách často zobrazuji postavičky či výjevy nereálné, strašidelné, androidní až slizké a marvelovsky monstrózní. Proto se snažím svým rukopisem trefit do přání zákazníka a do jeho fantazie. Vytvořila jsem již bezpočet svých komiksových alb a knížek, ale zatím je vše v mé soukromé sbírce.

A jak dlouho vám zabere práce na jednom zákazníkovi?

Trvá to tak dva týdny, samotná kresba cca týden. Ale je potřeba s lidmi komunikovat a scházet se, abychom se spolu navzájem pochopili a vymysleli nejgeniálnější formu. Nabízím různé druhy grafiky, aby si zákazník mohl vybrat, ať už inklinuje spíše k čisté vektorové formě, nebo ke klasické kresbě tuší. Dále se zákazníkem vymyslíme nejideálnější vazbu a pak záleží i na detailech, jako jsou například schované vzkazy, tajné indicie a intimní návrhy.

Kolik pak stojí výsledek?

Cena se pohybuje podle formátu a vazby. Formát A5 je okolo 1500,- a formát A4 okolo 2500,-. Záleží na počtu stran a na tom, jakou chce zákazník vazbu. Vše se dá ale upravovat až na samotném konci objednávky. Vytvářím i plakáty, komiksové obrazy nebo jen malé alba do kapsy… Stojím si za tím, že každý jsme originál a každý ten originál můžeme chtít ve svém komiksu.







1 komentář u „ROZHOVOR: Střežím tajemství, říká autorka komiksů na přání“

  1. Moc fajn nápad – jak tenhle projekt, tak rozhovor s jeho autorkou :)

Komentáře nejsou povoleny.