VIDEO: Supermanova pěst nás uzemnila v monumentálním traileru

Dlouhá upoutávka na Muže z oceli přiletěla na naše monitory. Co si o ní myslí Čížek a Růžička? Že program na 20. června 2013 už mají nalajnovaný.

Ondřej Čížek

Nolanova temnorytířovská trilogie mě rozebrala právě tím, jak hrdě a seriózně pojala příběh o rozpolcené osobnosti. Nový trailer na Muže z oceli definitivně nastiňuje, že Zack Snyder pojímá Supermana totožně. Celé to na mě působí jako óda na jinakost, která se v Kentově případě taví v superhrdinství a potenciální hrozbu pro společnost. Naprosto vážná záležitost, jejíž hudební doprovod ve mně dokonale vyvolává pocit, že snímek půjde do hloubky a bude mít sílu na to, aby (podobně jako Nolanova trilogie) i ty nejzavilejší komiksové odpůrce přesvědčil, jak intelektuálně hravé, zábavné a inspirativní může být přemýšlení o týpkovi, který letá, pálí laser z očí a zachraňuje světy, ale v civilu hraje obyčejného smrtelníka. Magie traileru je také v tom, že přestože Snyder a scenárista David S. Goyer zřetelně odhalují Kenta/Supermana jako zranitelnou bytost s výjimečným darem, který jí od narození bezpochyby komplikuje život, předvádí v plné parádě i jeho krystalickou božskost. Moment, kdy titulní hrdina dost možná u své Pevnosti osamění zadumaně hledí do dáli, aby vzápětí vzlétl do vesmíru za doprovodu vygradovaného „skoro až chorálu“, musí dojmout a dorazit snad všechny, kdo mají k superhrdinskému komiksu vřelý vztah. Nadpozemská atmosféra kombinující šílenou osudovost a dávku melancholie. Tohle se prostě musí povést.

Mimochodem, velkou radost mi dělá i nedávno zveřejněný druhý plakát. Design obstarala společnost P+A, což je dvorní grafická parta Zacka Snydera, která to s komiksovými tématy umí (viz předloze věrné charakterové plakáty k Watchmen a 300). P+A se rozhodli, že půjdou v poslední době tolik oblíbenou cestou demytizace (stejně tak první plakát k Star Trek: Do temnoty) a nekompromisně ukazují Muže z oceli (!) v poutech, zatčeného a vedeného možná do cely. Na první pohled naprosto banální výjev, který ale v druhém plánu výborně startuje nejrůznější teorie a fantazie o tom, co asi tak Superman provede. Alespoň na chvíli ho tenhle záběr zbavuje nedotknutelnosti – polidšťuje ho, ale zároveň mu neubírá nic na jeho ikoničnosti. A požadovaný cool feeling spočívá také v tom, že plakát působí jako lehce rozostřený screenshot z čerstvé upoutávky, což mu dodává na sympatickém lo-fi vzezření. Takhle vypadá vynalézavá (komerční) práce.

Lukáš Růžička

Zatímco barevné a trochu plastové filmy od Marvelu se začínají podobat jako sešitovka sešitovce, Superman bude chtít rozbořit jejich nadvládu s hutnou atmosférou, intimním přístupem a vizuálem, který kombinuje epická videa od Blizzardu s festivalovými dramaty. Snyderův návrat k všednosti a jisté ušmudlanosti ve stylu Úsvitu mrtvých byl potřeba po digi dvojbloku Legenda o sovích strážcích/Sucker Punch.

První polovina z Clarkova dětství evokuje civilní komiksové příběhy typu Secret Identity a pak už to je mezigalakticky nařachané, jak si Superman na plátně zaslouží. Víčka jsou ulepená od eye candy záběrů, ale přitom i v monumentálních scénách příjemně narušujeme Supermanův osobní prostor. Jako když za ním povlává plášť nebo startující ruka způsobuje praskání zemského povrchu, displejů i aort.

4 komentáře u „VIDEO: Supermanova pěst nás uzemnila v monumentálním traileru“

  1. Já si moc přeju aby se ten snímek povedl, už kvůli Snyderovi. 300 se mi líbila, Watchmeny řadím mezi nejlepší snímky posledních let a Sucker punch mě hrozně otrávil :) No a byl bych rád i za to aby Superman nebyl pořád Mirek Dušín (což se v poslední verzi od Bryana Singera nedařilo vymítit).

  2. Proč jsou všichni superhrdinové v krizi a jejich filmy šedivé?

  3. Lukas: Za prvé: Ne všichni superhrdinové jsou v krizi a jejich filmy jsou šedivé. Stačí sledovat trendy ve filmu a v komiksu a vše je jasnější. A v článku je to popsáno více než dobře.

Komentáře nejsou povoleny.